Punainen Risti auttaa eteläisen Afrikan ruokakriisistä kärsiviä

Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti
Suomen Punaisella Ristillä on kokemusta avustustyöstä sekä Zimbabwessa että Swazimaassa. Kuvassa zimbabwelaiset lapset Silent, Enwet, Terrance and Boshet.
Kuvaaja: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin käteisavustukset ja ruoka-apu auttavat perheitä selviämään pahimman kuivuusjakson yli Eswatinissa ja Zimbabwessa.

Lahjoita katastrofirahastoon
  • netissä
  • Facebookissa
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • MobilePay:lla numeroon 10900
  • Katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186

YK:n Maailman ruokaohjelman mukaan yli 45 miljoonaa ihmistä kärsii kuivuuden vuoksi ruoan puutteesta 13:sta eteläisen Afrikan maassa. Tilanne on hälyttävä.

Osassa eteläistä Afrikkaa sato on jo menetetty. Sadon pitäisi olla kypsä huhtikuussa, mutta osa ihmisistä on vasta kylvänyt. Maaliskuun jälkeen sateet normaalisti loppuvat ja alkaa kuiva talvikausi, kertoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun neuvonantaja Jouko Ala-Outinen Nairobista.

Monille perheille tämä tarkoittaa yhtä vähäravinteista ateriaa päivässä. Kun satoa ei tule, perheet joutuvat turvautumaan muihin selviytymiskeinoihin, kuten myymään kotieläimiä – jos sellaisia on.

Ala-Outinen seuraa tilannetta paikan päällä. Hänen mukaansa meneillään oleva kuivuuskriisi vaikuttaa koko tämän vuoden ajan, aina ensi vuoden satokauteen asti. Avuntarvitsijoiden määrä tulee nousemaan vuoden loppua kohden, kun mahdolliset varastot loppuvat.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset pahentavat kuivuutta entisestään.

Eteläinen Afrikka on keskellä aluetta, johon ilmastonmuutos vaikuttaa. Sade- ja kuivan kauden sykli on muuttunut ja kuivuusvuosien sykli kiihtyy. Ihmiset tarvitsevat uusia elinkeinoja, Ala-Outinen pohtii.

Perheiden tilanne on todella vaikea. Ihmiset tarvitsevat välitöntä apua saadakseen tarvittavan määrän ravintoa. 

Mobiilirahalla saa maissijauhoa, papuja ja öljyä

Swazimaassa viidesosa väestöstä elää erittäin vähäisellä ravinnolla ja tarvitsee kiireisesti apua.

Punainen Risti auttaa tarjoamalla 2 200 perheelle käteisavustuksia, jotta perheet selviävät vaikeimman ajan yli. Avustuksia jaetaan haavoittuvalla Shiselwenin alueella.

Vastaavissa ohjelmissa monissa Afrikan maissa yli 95 prosenttia avunsaajista käyttää käteisavustuksen ruoan ostoon. He ostavat esimerkiksi maissijauhoa, papuja ja öljyä.

Suomen Punaisen Ristin periaatteena on, että käteisavustuksen saa perheen ruokahuollosta vastaava henkilö. Yleensä he ovat äitejä, isoäitejä ja imettäviä tai raskaana olevia naisia.

Naiset voimaantuvat tehdessään päätöksiä perheen puolesta.

Avustusoperaation toteuttaa Swazimaan Punainen Risti, yksi pienimmistä Punaisen Ristin kansallisista yhdistyksistä koko Afrikassa.

Heillä on uskomaton tahto oppia uutta ja toteuttaa työtä täysillä. Yhteistyö sujuu todella hyvin, Ala-Outinen iloitsee.

Käteisavustukset vaihtuvat ruoka-apuun Zimbabwessa

Zimbabwea koettelee pahin ruokakriisi vuosikymmeneen. YK.n mukaan lähes kuusi miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruoanpuutteesta.

Zimbabwessa kuivuuskriisi on monta kertaa suurempi kuin pienessä Eswatinissa, mutta ihmisten ruokaturvatilanne on kuivuuden takia lähes samanlainen molemmissa maissa – ja monessa muussakin maassa, Ala-Outinen kuvailee.

Pitkään jatkuneen kuivuuden lisäksi Zimbabwea piinaavat sään ääri-ilmiöiden, kuten viime maaliskuisen Idai-myrskyn, aiheuttamat tulvat sekä maan talouden romahdus. Monilla ei ole ruokaa – eikä mahdollisuutta ostaa sitä, sillä ruoan saatavuus on huonontunut. Tästä syystä Suomen Punainen Risti vaihtaa maahan suunnitellut käteisavustukset ruoka-avuksi.

Suomen Punaisen Ristin ruoka-apuohjelmaa Swazimaassa ja Zimbabwessa tukevat Euroopan Unioni sekä katastrofirahaston lahjoittajat. 

Euroopan Unioni on rahoittajana enemmän kumppani kuin taustalla oleva rahoituslähde. EU osallistuu avustusoperaation toteuttamiseen, valvoo laatua ja kannustaa saavuttamaan tuloksia, Ala-Outinen kuvailee.