Morian leirillä asuneet tarvitsevat hätäapua ja pitkäkestoisia ratkaisuja

Kreikan Punainen Risti
Kreikan Punaisen Ristin ensimmäinen avustuskuljetus saapui Lesboksen saarelle nopeasti tulipalon jälkeen.
Kuvaaja: Kreikan Punainen Risti

Kreikan Punaisen Ristin avustustyö Lesboksen saarella jatkuu. Tulipalon runtelemalla Morian leirillä asuneet 13 000 ihmistä tarvitsevat ruokaa, vettä ja suojaa sekä ratkaisun kestämättömään tilanteeseensa.

Viime viikolla tulipalo tuhosi valtaosan Lesboksen saarella Kreikassa sijaitsevasta Morian pakolaisleiristä. Moria on Kreikan suurin pakolaisleiri, jonka 13 000 ihmisellä ei ole tällä hetkellä riittävästi ruokaa, vettä ja suojaa. Leirin asukkaista noin 4 000 on lapsia. 

– Ennen tulipaloa leirillä majoitettiin yli neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin mitä sen kapasiteetti salli. Tämä ei ole inhimillistä. Koronaa ehkäisevät toimet, kuten hygieniasta ja turvaväleistä huolehtiminen, ovat tällaisissa oloissa erittäin vaikeita. Tulipalon syttyessä leiri oli karanteenissa yli 30 positiivisen koronatartunnan vuoksi”, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski.  

– Ihmiset tarvitsevat nyt nopeaa hätäapua. Samalla on tärkeää tukea Kreikan Punaista Ristiä pitkäkestoisissa toimissa maahan saapuneiden ihmisten tilanteen helpottamiseksi, Saarikoski muistuttaa.   

Ensimmäinen avustuskuljetus tuo helpotusta

Kreikan Punainen Risti on toimittanut Lesboksen saarelle avustuskuljetuksen yhdessä Saksan valtion kanssa. Yhteensä 6 500 kilon avustuskuormaan sisältyy muun muassa huopia, vettä ja hygieniapaketteja.   

Paikan päällä on Kreikan Punaisen Ristin katastrofiavun asiantuntijoita arvioimassa tuhojen laajuutta sekä Punaisen Ristin Lesboksen osaston henkilökuntaa ja vapaaehtoisia. He tarjoavat ensiapua ja psykososiaalista tukea sekä auttaa yhdistämään perheenjäseniä. 

Lesboksen saarelle on saapunut myös Kreikan Punaisen Ristin liikkuva terveysyksikkö, mukanaan kymmenen katastrofiterveyteen erikoistunutta sairaanhoitajaa. Punainen Risti on valmiudessa kasvattamaan apua yhteistyössä paikallisten viranomaisten ja siirtolaisuusasioista vastaavan ministeriön kanssa.  

Leiriltä on jo kuljetettu mantereelle 400 yksin saapunutta lasta, ja tuhat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa ihmistä majoitetaan laivalle. Tuhannet ihmiset nukkuvat kuitenkin yhä taivasalla. 

Leirin asukkaat on siirrettävä turvaan  

Kansainvälisen Punaisen Ristin puheenjohtaja Francesco Rocca kommentoi 11.9. julkaistussa lehdistötiedotteessa, että Morian leiri ei ole inhimillinen paikka, ja että siellä asuvat pakolaiset ja siirtolaiset on välittömästi siirrettävä turvalliseen paikkaan.
 
Rocca korosti, että ihmisten evakuointi Kreikan saarilta on humanitaarinen velvollisuus ja että EU:n jäsenvaltioiden solidaarisuutta tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Jäsenvaltioiden on myös varmistettava, että mantereelle siirrettävät ihmiset pääsevät turvaan ja saavat oikeudenmukaisen turvapaikkamenettelyn.   

Roccan mukaan ei ole hyväksyttävää, että valtiot liian usein käyttävät pakolaisia ja siirtolaisia osana poliittista peliä. Koronaviruksesta on muodostunut katastrofi liikkeessä oleville ihmisille.  

Punainen Risti auttaa myös mantereella

Kreikan Punainen Risti auttaa pakolaisia ja siirtolaisia myös muilla leireillä ja kaupungeissa Kreikan mantereella.  

Usealla leirillä apua tarjoavat liikkuvat terveysyksiköt ja yksin saapuneet alaikäiset saavat tukea viidessä keskuksessa. Kaksi monitoimikeskusta tukee siirtolaisia Ateenassa ja Thessalonikissa, ja tarjolla on myös terveyspalveluja ja tukipuhelin. 

Punainen Risti on pystynyt kasvattamaan avustusoperaatiotaan alkuvuodesta julkaistun kansainvälisen hätäapuvetoomuksen avulla. Hätäapuvetoomusta päivitetään parhaillaan vastaamaan tulipalon aiheuttamiin erityistarpeisiin. 

Suomen Punainen Risti osallistui vetoomukseen myöntämällä 100 000 euroa katastrofirahastosta Kreikan ja Turkin pakolaisten ja siirtolaisten auttamiseksi. Tuen avulla Kreikan Punaisen Ristin tekee muun muassa terveystyötä Lesboksen saarella sekä auttaa maahantulijoita Pohjois-Kreikassa, jonne ihmisiä evakuoidaan saarelta.