31.12.2021

Nälkäpäivä-keräys tuotti kokonaisuudessaan 2,3 miljoonaa euroa

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoinen lipaskeräämässä Nälkäpäivä-keräyksessä.
Kuva: Emilia Anundi / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitettiin 2,3 miljoonaa euroa.

Syksyllä 2021 Nälkäpäivä-keräys sai ihmiset liikkeelle niin verkossa kuin kaduilla. Kohtaamiset pitkän tauon jälkeen ilahduttivat niin vapaaehtoisia lipaskerääjiä kuin lahjoittajia. Ihmisten halu auttaa näkyy myös tämän vuoden keräystuloksessa.

– Ihmisillä on nyt selvästi halua osallistua ja auttaa. Pääsimme tänä vuonna yhdessä upeaan 2,3 miljoonan euron tulokseen Nälkäpäivä-keräyksellä. Haluamme kiittää jokaista lahjoittajaa ja kerääjää, joiden ansiosta pystymme auttamaan hädänalaisia kotimaassa ja maailmalla, sanoo Punaisen Ristin varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen.

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston sitomattomia varoja ohjataan nopeasti sinne, missä avun tarve on suuri – oli kyseessä sitten esimerkiksi suuronnettomuus kotimaassa tai luonnonkatastrofi ilmastoherkällä alueella maailmalla. Tänä syksynä apua on tarvittu erityisen paljon Haitissa ja Afganistanissa.

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaala toimii Haitin maanjäristysalueella

Suomen Punainen Risti avasi tänä syksynä Haitissa kenttäsairaalan vakavan maanjäristyksen tuhoista kärsineelle alueelle.

– Tällä hetkellä sairaalassa hoidetaan reilusti yli sata potilasta päivässä. Monien pääsy hoidon piiriin olisi ollut vaikeaa ilman sairaalaamme, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Haitin kenttäsairaalassa työskentelee kansainvälisten avustustyöntekijöiden lisäksi paikallisia osaajia. Sairaalan kalusto tulee jäämään maahan varsinaisen operaation päätyttyä.

Humanitaarista apua tarvitaan Afganistanissa

Suomen Punainen Risti auttaa katastrofirahaston tuella myös Afganistanissa, jossa ihmisten elämää vaikeuttavat niin köyhyys, terveyspalveluiden puutteet, 40 vuotta sotaa sekä ilmastonmuutoksen ja koronapandemian vaikutukset.

– Afganistanissa humanitaarinen tilanne on erittäin vaikea. Apua tarvitsee jo yli 18 miljoonaa maan 38 miljoonasta asukkaasta, Saarikoski kertoo.

Kotimaassa ylläpidetään valmiutta auttaa kriisitilanteissa

Kotimaassa Nälkäpäivän keräystuotoilla autetaan ihmisiä onnettomuustilanteista selviämisessä sekä tuetaan Suomen viranomaisia äkillisissä kriisitilanteissa.

– Katastrofirahaston avulla Suomen Punainen Risti ylläpitää valmiutta auttaa onnettomuuksissa ja kadonneiden etsinnöissä. Vapaaehtoiset on koulutettu esimerkiksi tarjoamaan henkistä tukea kriisin kohdanneille sekä materiaalista tukea tulipalossa kotinsa menettäneille, Suomen Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Aki Pihlaja sanoo.

Katastrofirahastoa voi tukea vuoden ympäri

Monet yritykset osallistuivat jälleen kerran Nälkäpäivään. Kampanjan merkittävä yhteistyökumppani oli tänäkin vuonna Tokmanni, joka lahjoitti 100 884 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Katastrofirahastoon voi lahjoittaa vuoden ympäri. Rahastoa voi tukea myös esimerkiksi ostamalla Avun ketju -heijastimen, joita myydään S-ryhmän ruokakaupoissa ja Tokmanni-tavarataloissa vuoden loppuun asti.