01.12.2021

Punainen Risti auttaa EU:n itärajoilla vaarallisissa oloissa sinnitteleviä siirtolaisia

Valko-Venäjän Punaisen Ristin avustustyöntekijät seisovat suuren ihmisjoukon keskellä.
Kuva: Belarus Red Cross

Humanitaariset toimijat on päästettävä apua tarvitsevien luo.

Euroopan unioniin pyrkivien siirtolaisten tilanne Puolan, Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla on hälyttävä. Tuhannet siirtolaiset ovat olleet jumissa raja-alueella alkusyksystä lähtien. Taivasalla yöpyvien ihmisten tilanteen odotetaan pahenevan talven lähestyessä.

Valko-Venäjän, Puolan ja Liettuan Punaiset Ristit auttavat maiden rajoilla liikkuvia siirtolaisia jakamalla ruokaa, puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja huopia sekä tarjoamalla välttämätöntä terveydenhuoltoa.

Ulkona yöpyvien ihmisten terveys on jatkuvassa vaarassa. Ainakin 10 ihmisen tiedetään kuolleen. Heidän joukossaan on 14-vuotias hypotermiaan menehtynyt poika.

– Rajalla on satoja lapsia, joista monet ovat erkaantuneet perheestään. Joukossa on myös raskaana olevia naisia ja vammaisia ihmisiä. Heidän tilanteensa pahenee hetki hetkeltä, kun tilanne pitkittyy ja yöt kylmenevät, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Tiina Saarikoski.

– Valtioilla on velvollisuus varmistaa, että humanitaarinen apu saadaan perille. Ihmisillä on oikeus välttämättömään suojaan, hoitoon ja turvallisuuteen riippumatta siitä, myönnetäänkö heille oikeutta jäädä maahan vai ei.

Valtioilla on velvollisuus varmistaa, että humanitaarinen apu saadaan perille.
Tiina Saarikoski

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea auttaa siirtolaisia löytämään yhteyden perheenjäseniinsä. 

Suomen Punainen Risti pitää yllä valmiutta laajamittaisen maahantulon varalta osana jatkuvaa varautumistyötään. Viranomaisten kanssa on sovittu, että Punaisella Ristillä on pysyvä valmius perustaa ja ylläpitää vastaanottokeskuksia ja väliaikaismajoitusyksiköitä viranomaisen pyynnöstä.

Suomen Punainen Risti ei ole saanut viranomaisilta pyyntöjä Puolan, Liettuan ja Valko-Venäjän tilanteeseen liittyen. 
 
– Juuri nyt erityisen tärkeää on varmistaa turvattomissa oloissa oleville siirtolaisille heidän tarvitsemansa välttämätön apu ja humanitaarisille toimijoille mahdollisuus auttaa, Saarikoski painottaa.