01.06.2023

Alkusysäys traumasta selviytymiseen

Moni Ukrainasta paennut lapsi tai nuori oireilee konfliktin keskellä kokemiensa asioiden vuoksi. Nuorten turvatalojen pitämissä ryhmissä puhutaan vaikeista kokemuksista ja opetetaan keinoja sekä kehon että mielen rauhoittamiseen.

– Traumaattiset kokemukset varjostavat monen konfliktin keskeltä tulleen lapsen ja nuoren elämää. Menneistä kokemuksista voi muistuttaa vaikkapa yllä lentävän lentokoneen ääni. Oven paukahdus voi pelästyttää, tai puhelinsoitto nostaa mieleen huolen siitä, että tiedossa on ikäviä uutisia, kuvaavat Nuorten turvatalossa Tampereella työskentelevät kriisi- ja perhetyöntekijät Jenna Kokkola ja Marika Määttänen.

Kuvassa kaksi naista, jotka ohjaavat ryhmää, sekä sohvalla istuvia lapsia kuvattuna takaapäin
Marika Määttänen (vas.) ja Jenna Kokkola auttavat Ukrainasta paenneita nuoria käsittelemään traumojaan TRT-menetelmän avulla. Kuva: Nuorten turvatalot

Nuorten turvatalot tarjoavat Ukrainasta paenneille lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen tukea TRT-menetelmää hyödyntäen. TRT on lyhenne sanoista Teaching Recovery Techniques.

Kyseessä tutkittuun tietoon perustuva menetelmä, joka tarjoaa työkaluja traumaattisista kokemuksista selviytymiseen. Menetelmän käyttöönottoa Suomessa edistää Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla.

– On monella tapaa merkityksellistä, että voimme tarjota apua ukrainalaisille nuorille ja perheille yhteistyössä Itlan ja Suomen johtavien traumaosaajien kanssa, toteaa Länsi-Uudenmaan turvatalon johtaja ja psykoterapeutti Isto Onali, joka vastaa Nuorten turvatalojen valmiustoiminnasta.

Tukea koko perheelle

Tampereen turvatalossa TRT-menetelmää hyödyntäviä ryhmiä on käynnistynyt kolme kevään 2023 aikana. Ryhmät toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaalla sijaitsevien koulujen kanssa ja ne pidetään koulujen tiloissa.

– Tapaamme ensin ryhmiin osallistuvien lasten ja nuorten vanhemmat. Lapsille ja nuorille järjestetään yhteensä 5 tapaamista ja ryhmät pidetään kerran viikossa. Meillä on yksi pienempien lasten ryhmä, jonka osallistujat ovat alakouluikäisiä ja lisäksi kaksi nuorten ryhmää, kertoo Tampereen turvatalon koordinaattori Johanna Riiheläinen, ja jatkaa:

– Tapaamisissa on mukana TRT-menetelmän tunteva ukrainan kielen tulkki. Tulkin osallistuminen on tärkeää, jotta lapset ja nuoret pääsevät puhumaan asioista omalla äidinkielellään.

Jos jotain ajatusta välttelee, se saattaa palata mieleen entistä voimakkaampana. Opetamme, miten muistoja voi hallita sen sijaan, että muistot hallitsisivat nuorta.
Jenna Kokkola

Yksi ryhmän tapaaminen kestää puolitoista tuntia. Tapaamiskerrat etenevät kevyemmistä rentoutumisharjoituksista kohti haastavampien asioiden käsittelyä.

– Jos jotain ajatusta välttelee, se saattaa palata mieleen entistä voimakkaampana. Opetamme, miten muistoja voi hallita sen sijaan, että muistot hallitsisivat nuorta. Nuorille on tärkeää kuulla, että omat reaktiot, kuten vaikkapa äänten kuuleminen takaumien noustessa mieleen, ovat tavanomaisia, Jenna Kokkola summaa.

Kuvassa Marika Määttänen kirjoittaa tauluun, etualalla nalle
TRT-ryhmiin osallistuminen on nuorille vapaaehtoista. Paras palaute ryhmistä onkin ollut se, että nuoret haluavat tulla tapaamisiin uudestaan. Kuva: Nuorten Turvatalot

Kokkolan mukaan TRT vahvistaa lapsen tai nuoren luonnollista palautumista vaikean kokemuksen jälkeen. Kyseessä ei ole terapiamuoto vaan itsehoitomenetelmä, jossa välineitä toipumiseen saa yksittäisen henkilön sijaan koko perhe. Tavoitteena on myös vähentää jatkohoidon tarvetta.

– Puhumme myös yleisestä hyvinvoinnista, kuten päivärytmin merkityksestä, hyvästä unesta ja siitä miten toimia, etteivät huolet painaisi liikaa päivän aikana, Marika Määttänen täydentää.

Oman tarinan kertominen on tärkeää

Palaute käynnissä olevista TRT-ryhmistä on ollut hyvää.

– Nuorilta paras palaute on se, että he haluavat tulla ryhmään uudestaan. Pienemmät lapset saattavat tulla halaamaan meitä ohjaajia. Vanhemmat ovat olleet kiinnostuneita toiminnasta, ja myös opettajilta on tullut kiitosta. Moni opettaja toivoo myös itselleen työkaluja oppilaiden traumaattisten kokemusten työstämiseen, Kokkola kertoo.

Määttäsen mukaan monelle nuorelle on ollut merkityksellistä päästä kertomaan oma tarina ulkopuoliselle henkilölle.

– Monelle nuorelle pitämämme ryhmät ovat tarjonneet alkusysäyksen traumasta selviytymiseen.

 

TRT tukee lasten ja nuorten selviytymistä vaikeiden kokemusten jälkeen

  • TRT eli Teaching Recovery Techniques -menetelmän on kehittänyt Children and War Foundation.
  • 8–18-vuotiaille lapsille ja nuorille tarkoitettu työkalupakki, jonka avulla käsitellään sodan ja pakolaisuuden aiheuttamia vaikeita kokemuksia, tunteita ja niistä selviytymistä.
  • Suomessa menetelmän käyttöä edistää Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla, joka kustantaa ja koordinoi koulutuksia menetelmän käyttöön.
  • Tällä hetkellä TRT-menetelmää hyödynnetään Nuorten turvataloissa pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereelle, sekä vastaanottokeskuksissa.