Club 25 kerää nuoria verenluovuttajia Thaimaassa

17-vuotias Jiranart Boontae luovutti verta ensimmäistä kertaa heinäkuussa Chalerm Prakiatin koulussa Thaimaan Phuketissa.

- Monet ystäväni luovuttavat verta. Aluksi pelkäsin verenluovuttamista, mutta nyt minulla on hyvä olo. Olen innoissani ja onnellinen. Veri voi pelastaa ihmishenkiä, kertoo Jirnart.

Thaimaan Punaisen Ristin liikkuva verenluovutusklinikka tuli paikalle aamulla. Liikkuvalla klinikalla työskentelee 12 ihmistä: sairaanhoitajia, kuljettaja, laborantteja, Punaisen Ristin Phuketin piirin henkilökuntaa ja muutamia vapaaehtoisia.

Verikoordinaattori Vathu Oart koordinoi ja markkinoi vapaaehtoista verenluovutustoimintaa. Hän työskentelee Thaimaan Punaisen Ristin Phuketin piirissä. Suomen Punainen Risti/Veripalvelu maksaa hänen palkkansa osana Suomen tsunamin hätäavun jälkeistä pitkäkestoista tukea Thaimaalle.

- Koordinoin liikkuvia verenluovutuksia terveysviranomaisten, yksityisen sektorin ja valtion yritysten kanssa. Varmistan missä ja milloin luovutus tapahtuu. Tiedotan myös suurelle yleisölle verenluovutusmahdollisuuksista television, radion ja julkaisujen avulla, Vathu kertoo.

Yhtenä kohderyhmänä ovat lukiot ja yliopistot. Club 25 aloitti toimintansa tammikuussa.

- Kerromme lukioissa ja yliopistoissa mitä verenluovutuksessa tapahtuu ja miten siihen voi valmistautua, jotta nuoret ymmärtävät verenluovutuksesta enemmän. Jos nuoret liittyvät Club 25:n jäseniksi, he sitoutuvat luovuttamaan verta 17-25-vuotiaina tai hankkivat 25 ystäväänsä lahjoittamaan verta. Se on verkoston luomista. Usein klubin jäsenet jäävät säännöllisiksi luovuttajiksi.

Thaimaassa verenluovutukseen liittyy useita uskomuksia.

- Yksi yleinen uskomus on, että verenluovutus lihottaa. Jotkut ovat valmiita hyväksymään uutta tietoa ja toisia mielipiteitä. Nuorilla on avoin mieli uusille ideoille ja he uskaltavat muuttua, Vathu sanoo.

Suomen Punainen Risti ja Suomen Veripalvelu ovat tukeneet Thaimaan Punaisen Ristin alueellisen veripalvelukeskuksen rakentamista, keskuksen välineiden hankintaa, antaneet asiantuntija-apua ja koulutusta henkilökunnalle ja lahjoittaneet kulkuneuvon liikkuvalle veripalvelulle. Budjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.