Nuoret opettelivat ensiapua Sri Lankassa

Eri taustoista ja etnisistä ryhmistä tulevat lapset ja nuoret viettivät kolme päivää Punaisen Ristin leirillä uusia taitoja opetellen.

Amparan Punaisen Ristin järjestämällä ja Suomen Punaisen Ristin rahoittamalla leirillä opiskeltiin johtamista, tiimityöskentelyä ja tapahtumien järjestämistä. Välillä lähdettiin luontoretkelle lähikukkulalle, jossa harjoiteltiin ensiapua ja tutkittiin monipuolista kasvivalikoimaa. Illalla tahtitaivaan ja öljylyhtyjen valossa ensiavun harjoittelu jatkui, kun leirialueella "räjähti" ilmapallopommi. Leirinuotiolla oli vielä aikaa nauttia musiikista ja sketseistä.

Ampara sijaitsee yli kaksikymmenvuotisen etnisen konfliktialueen laitamailla, alueella, jossa kaikki pääväestöryhmät ovat edustettuina. Rannikolla asuvat tamilit ja muslimit, sisämaassa singhalat. Leirin avulla haluttiin laajentaa ja vahvistaa alueen nuorisotyötä ja lisätä eri väestöryhmien välistä yhteistyötä. Suomen Punainen Risti rahoitti leirin osana Sri Lankan Punaisen Ristin järjestökehitysohjelmaa.

Leiriläisten innostus oppia uutta oli suuri. Ensiaputaitojen harjoittelu ja Punaisesta Rististä oppiminen kiinnostivat lasten kertomusten mukaan eniten. Suurimmalle osalle leiriläisistä Punainen Risti oli järjestönä melko tuntematon, mutta tuttuja olivat lähes poikkeuksetta Punaisen Ristin tunnuksilla varustetut autot, joita tsunamin jälkeen näkyi runsaasti Amparan teillä.

Suomen Punainen Risti tukee avustusohjelmassaan Sri Lankan Punaisen Ristin järjestökehitystä. Paikallista Punaista Ristiä vahvistamalla pyritään hoitamaan tsunamin jälkihoitoa ja varautumaan tulevaan. Tsunamialueiden toipumisessa ja jälleenrakennuksessa riittää töitä. Parhaillaan Amparan Punaisen Ristin osasto hoitaa vedenjakelua kuivuusalueille ja perustarpeita pohjoisen taisteluja pakoon lähteneille evakoille.