Pakistanissa tulvii taas – 50 000 ihmistä joutunut jättämään kotinsa

IFRC
IFRC

Pakistanin Punainen Puolikuu vastaa ihmisten hätään vuoden 2010 tulvien jälkeen parannetuin toimintavalmiuksin.

Poikkeuksellisen tuhoisat tulvat koettelivat Pakistania kesällä 2010

Indus-joen tulvat aiheuttivat Pakistanissa valtavan humanitaarisen katastrofin heinäkuuussa 2010. Lähes kaksi miljoonaa kotia tuhoutui ja yli 20 miljoonaa ihmistä kärsi tulvien seurauksista. Suomen Punainen Risti avusti sisarjärjestöjensä rinnalla tulvan uhrien toipumista ja paluuta arkeen. Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon lahjoitettiin viime syksyn aikana  yli 550 000 euroa käytettäväksi Pakistanin tulvien uhrien auttamiseen. Lisäksi Suomen Punainen Risti sai ulkoministeriöltä 900 000 euroa Pakistanin avustusoperaatioon.

Hädin tuskin vuosi ehti kulua Pakistanin tuhoisista tulvista, kun monsuunisateet aiheuttivat taas syöksytulvia. Veden alle on jäänyt suuria alueita maan eteläosasta

Tämän kesän tulvien uhreiksi on Pakistanin Punaisen Puolikuun mukaan joutunut arviolta 750 000 ihmistä Sindhin maakunnassa. Elokuun yhdeksännestä päivästä alkaen vuosittaiset sateet voimistuivat ja vesi nousi aiheuttaen kanaalien sortumista, mikä johti syöksytulviin. Alueen korkeus meren pintaan nähden on matala ja arviolta jopa 300 000 aaria viljelysmaata on peittynyt tulvaveden alle. Yli 50 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. 

Tulvat ovat iskeneet erityisen voimakkaasti Badin, Tando Mohammad Khanin, Mirpur Kahisn ja Tharparkarin alueisiin. Arviolta 30 000 taloa on tuhoutunut ja 18 000 on vaurioitunut osittain. Maanviljelijät olivat alkaneet korjata puuvillasatoaan juuri pari päivää ennen tulvimista. Tuhoutuneen sadon arvoksi on arvioitu 534 miljoonaa euroa.

Tulva aiheuttaa terveysriskejä

Punainen Puolikuu reagoi heti katastrofin alettua paikallisten osastojensa kautta. Työntekijöistä ja vapaaehtoisista koostuvat avustusjoukot olivat paikalla antamassa hätäapua 24 tunnin sisällä syöksytulvista.

Keskellä seisovaa vettä taudit ovat ottamassa jo vallan: monet lapset ja aikuiset kärsivät ihoinfektioista ja malariasta.

– Havaintojeni mukaan 60–70 % lapsista on ihottumaa. Ihmiset käyttävät likaista tulvavettä juomavetenä, kertoo Fawad Sherwani, Pakistanin Punaisen Puolikuun kenttäkordinaattori, joka on osallistunut avustustoimiin. 

Punainen Puolikuu tukee 10 000 tulvalle altistunutta perhettä Sindhissä järjestämällä heille telttoja, kamiinoja, huopia, hygieniatarvikkeita, pressuja, taloustavaroita, makuualustoja ja juomavettä. Punaisen puolikuun osastot Punjabissa ja Sindhissä tarkkailevat kehittyvää tilannetta herkeämättä ja toimivat tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja virkamiesten kanssa.

Osana vuoden 2010 tulvien elvytysohjelmaa Punainen Puolikuu paransi valmiuttaan antaa katastrofiapua kouluttamalla lisää ensiaputyöntekijöitä Kansainvälisen Punaisen Ristin tuella. Kolme uutta ensiaputiimiä on mobilisoitu tulva-alueille antamaan tulvan uhreille ensiapua.