Punainen Risti kiittää yhteistyöstä Aasian avussa

Suomen Punaisen Ristin mielestä julkistettu hyökyaaltoraportti sisältää hyödyllistä tietoa sekä Punaisen Ristin että koko Suomen katastrofivalmiuden kehittämiseksi.

Suomen Punaisen Ristin mielestä julkistettu hyökyaaltoraportti sisältää hyödyllistä tietoa sekä Punaisen Ristin että koko Suomen katastrofivalmiuden kehittämiseksi. SPR kiittelee sekä thaimaalaisia että suomalaisia kumppaneita hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

- Kaikki ihmisten auttamista edistävät selvitykset ovat tervetulleita, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

- Kokoamme parhaillaan uutta kenttäsairaalaa ja kehitämme viestintäjärjestelmää.

Suomen Punaisen Ristin 45 avustustyöntekijää työskentelivät Thaimaassa ensimmäisen viikon ajan. He etsivät, hoitivat ja saattoivat kotiin suomalaiset matkailijat.

Suomessa Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja psykologit päivystivät Helsinki-Vantaan lentokentällä 5.1. asti. Lisäksi organisoitiin henkisen tuen puhelinpäivystys ja kriisitapaamisia.

Thaimaalaiset auttoivat kiitettävästi

- Sekä Thaimaan viranomaiset että Thaimaan Punainen Risti auttoivat kiitettävästi paikallisia asukkaita ja matkailijoita. Tärkein apu tuli kuitenkin tavallisilta thaimaalaisilta, korostaa SPR:n kansainvälisen avun päällikkö Kalle Löövi.

- Sairaalat ja terveysasemat toimivat resurssiensa äärirajoilla. Niihin saapui lääkintäryhmiä kaikkialta maasta. Samoin Punaisen Ristin tuhannet vapaaehtoiset auttoivat heti ensipäivistä lähtien.

Apu jatkuu ainakin vuoteen 2010 asti

Kansainvälisen Punaisen Ristin apu jatkuu ainakin vuoteen 2010 asti koko Aasian hyökyaaltoalueella. Tukea saa noin miljoona ihmistä.

Suomen Punainen Risti jatkaa yhteistyöprojektejaan Sri Lankassa ja Thaimaassa. Lisäksi rahoitetaan jälleenrakennusta koko hyökyaaltoalueella kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

Sri Lankaan vuodenvaihteessa lähetetyssä kenttäsairaalassa hoidettiin yli 2000 potilasta. Nyt Amparan alueelle rakennetaan kodit sadoille pakolaisleireillä asuville perheille. Lisäksi rakennetaan kaksi aluesairaalaa, ja yksi terveyskeskus remontoidaan.

Alueen kylissä aloitetaan terveysvalistus ja katastrofivalmiuden koulutus. Sri Lankassa on nyt kuusi SPR:n avustustyöntekijää.

Thaimaassa Phang Ngan maakunnassa on jo hankittu ambulanssit yhdeksälle sairaalalle. Seuraavaksi hankitaan tarvikkeita ja välineitä sairaaloille sekä tehostetaan ensiapu- ja terveysvalistusta. Thaimaassa on nyt yksi SPR:n avustustyöntekijä.

Kotimaassa järjestetään yhteensä 15 vertaistukitilaisuutta kadonneiden ja menehtyneiden omaisille.

Punaisen Ristin Aasia-keräys tuotti 25,6 miljoonaa euroa. Lisäksi saatiin ulkoministeriöltä 2,5 miljoonaa ja sisäministeriöltä 204 000 euroa.