Punainen Risti päivystää vuodenvaihteessa

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset pitävät huolta uuden vuoden vastaanottajista Senaatintorin juhlassa.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset pitävät huolta uuden vuoden vastaanottajista Senaatintorin juhlassa. 15 Punaisen Ristin vapaaehtoista on paikalla hoitamassa juhlijoiden mahdollisia vammoja klo 19-01. Paikalla on myös ensiapubussi ja kaksi pelastuspalveluautoa.
Ensiapupäivystyksestä vastaava Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin valmiustoiminnan koordinaattori Riitta Bäckman odottaa Senaatintorille reippaasti väkeä keskiyön paikkeilla, mutta epäilee etenkin nuorten juhlinnan keskittyvän kylmän sään vuoksi sisätiloihin.

– Tänä vuonna Punaisella Ristillä ei ole Helsingissä perinteistä nuorisohuolto-operaatiota, sillä nuorten juhlinta on muuttunut selvästi. He ottavat uuden vuoden vastaan kotibileissä, eivät enää juurikaan kaupungilla, Bäckman kuvaa.

Senaatintorilla päivystävien ensiapuvapaaehtoisten yleisimmät tehtävät liittyvät alkoholiin ja ilotulitteisiin. Etenkin niiden yhdistelmä on juhlaväen joukossa vaarallinen.

– Suuressa joukossa on aina niitä, jotka eivät noudata rakettien ampumiskieltoa. Väkijoukossa ilotulitteet tekevät pahaa jälkeä, kun ne räjähtävät kädessä tai niistä tippuu roiskeita suojaamattomille kasvoille.

Bäckmanilla onkin toive Senaatintorilla uutta vuotta vastaanottavalle väelle:

– Toivoisin, että keskustassa ihailtaisiin kaupungin järjestämää ilotulitusta ja jätettäisiin omat raketit kokonaan ampumatta.

Senaatintorin päivystyksen lisäksi pääkaupunkiseudun Punaisen Ristin ensiapuvapaaehtoiset pitävät juhlijoista huolta Espoossa.

Kriisipsykologit tukevat Sellossa

Suomen Punaisen Ristin kriisipsykologit ovat torstaina ja perjantaina tukemassa Sellon Prisman työntekijöitä, kun kauppakeskuksessa tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta tulee kuluneeksi vuosi. Kriisipsykologit auttavat työntekijöitä kohtaamaan ammuskelun vuosipäivän ja käsittelemään sen aiheuttamia tunteita.

– Vuosipäivät saattavat nostaa tapahtumat ihmisten mieliin ja tuovat sen aiheuttamat tunteet jälleen pinnalle. Tapahtumaan mahdollisesti liittyvistä peloista tai pahasta olosta on tärkeää puhua. Läheiset ja ystävät ovat tärkeä selviytymisen voimavara, muistuttaa Suomen Punaisen Ristin psykososiaalisen tuen suunnittelija Tuula Luoma.

Turvatalot tarjoavat suojaa

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot pitävät ovensa auki myös uuden vuoden aattona. Turvatalot Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella ovat avoinna klo 17–10.

Turvataloon on tervetullut kuka tahansa alle 19-vuotias nuori, joka syystä tai toisesta tarvitsee kriisimajoitusta tai apua elämäntilanteensa selvittelyyn. Nuori voi hakeutua turvataloon ilman lähetettä tai ajanvarausta. Palvelut ovat nuorelle ilmaisia. Turvataloista saa neuvontaa myös puhelimitse.

Turun Nuorten turvatalo sekä Suomen Punaisen Ristin Turun osaston ensiapuryhmät ovat uutenavuotena mukana kaupungin nuorisotoimen koordinoimassa Turku operaatiossa. Nuoriso- ja vapaaehtoistyöntekijät liikkuvat uudenvuodenaattona kaduilla, puistoissa sekä nuorten suosimissa kokoontumispaikoissa ja etsivät nuoria, jotka eivät esimerkiksi päihtymyksen vuoksi pysty huolehtimaan itsestään. Nuoret viedään tarvittaessa selviämisasemalle tai ensiapupoliklinikalle. Partiot aloittavat työnsä viimeistään klo 19 ja jatkavat pitkälle yöhön.

Turvatalojen yhteystiedot

Tue Punaisen Ristin kotimaan toimintaa lahjoituksella

Kuva: Niklas Meltio