Sri Lankassa asunnot 5000 ihmiselle

Asunnot 5000 ihmiselle, yhteensä 1000 taloa. Suomen Punaisen Ristin tiimi työskentelee nyt tämän projektin parissa Amparan alueella Sri Lankan itärannikolla. Jälleenrakennus on vasta alussa.

Eri maiden Punaiset Ristit rakentavat Sri Lankaan 15 000 taloa. Hyökyaalto jätti kodittomaksi 300 000 ihmistä.

Amparan kylien suunnittelu on käynnissä. Maa-alueet on jo selvitetty, ja sopimukset niiden käytöstä on tehty paikallisen ministeriön kanssa.

Toukokuussa ryhdyttiin selvittämään teltoissa asuvien kyläyhteisöjen kanssa sitä, ketkä uusiin asuntoihin muuttavat. Näin halutaan varmistaa, että asunnot menevät niitä eniten tarvitseville ja että asunnot vastaavat perheiden tarpeita.

Varsinaiset rakennustyöt aloitetaan todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella.

Rannalle ei saa enää rakentaa

Uusia rakennuksia ei saa rakentaa 200 metriä lähemmäksi rantaviivasta. Tämä tietää monille asukkaille muuttoa sisämaahan sekä suurta elämänmuutosta.

- Asuntojen lisäksi Suomen Punainen Risti haluaa tukea perheitä laajemminkin, esimerkiksi auttaa kalastajia uuden elinkeinon etsinnässä, kertoo Jyri Rantanen. Hän on SPR:n Sri Lankan ryhmän johtaja. Sri Lankassa on nyt kuusi suomalaista.

Uusia sairaaloita ja valistusta

Ninthavurin kylän asukkaat haluavat sairaalansa kokonaan uuteen paikkaan. Kun tsunami viime tapaninpäivänä iski, sairaalassa kuoli synnytyspöydälle juuri synnyttänyt äiti ja hänen vauvansa.

Tämä Amparassa, Sri Lankan itärannikolla sijaitseva aluesairaala on Suomen Punaisen Ristin tämän vuoden avustuslistalla. Lisäksi parhaillaan hiotaan yksityiskohtia toisen aluesairaalan rakentamisesta ja yhden terveyskeskuksen kunnostamisesta. Sairaaloiden vaikutusalueella asuu noin 100 000 ihmistä.

Kansainvälinen Punainen Risti korjaa tai rakentaa uudelleen kaikkiaan 50 sairaalaa Sri Lankassa.

Terveysneuvojia kymmeneen kylään

Amparaan suunnitellaan myös valistusprojektia, jossa sairaanhoitajista koulutetaan terveysneuvojia kyliin. SPR on mukana kolme vuotta.

- Ehkäisevässä terveydenhuollossa on puutteita Sri Lankasta. Sen sijaan perusterveydenhuollon taso on hyvä, kertoo projektia suunnitteleva Milja Heinonen.

Terveysneuvojia koulutetaan kymmeneen kylään, joissa asuu noin 20 000 ihmistä. Kylissä ei ole julkisia terveyspalveluja eikä niissä toimi muita avustusjärjestöjä.

- Tämä kannattaa. Tulokset näkyvät pitkällä tulevaisuudessa, Heinonen vakuuttaa.