Suomalainen perhe on muuttunut

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot antavat tukea nuorelle, kun kotona on huolia.

- Meillä on 20 vuoden kokemus suomalaisista nuorista ja heidän perheistään. Olemme näköalapaikalla perherakenteiden ja arjen muutoksiin, sanoi turvatalotoiminnan johtaja Erja Anttila Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan Tänään kotona -juhlaseminaarissa Helsingissä keskiviikkona 6. lokakuuta.

- Kun perustimme ensimmäiset turvatalot, noin 90 % nuorista palasi turvatalolta muutaman päivän päästä kotiin. 2000-luvulla kotiin pystyy palaamaan enää noin puolet nuorista. Työmme tarkoituksena on aina ollut nuoren kotiinpaluun mahdollistaminen, mutta viime vuosina olemme valitettavasti joutuneet puhumaan myös nuorten huostaanottojen puolesta, Anttila jatkoi.

- 20 vuotta sitten tyypillinen turvatalolle tullut nuori oli murrosikäinen tyttö, jolla oli ollut kotona riitaa vanhempiensa kanssa. Riidat koskivat lähinnä kotiintuloaikoja, poikakavereita, tupakka- ja alkoholikokeiluja, koulunkäyntiä ja pukeutumista. Tytön ja perheen kanssa keskusteltiin ja tyttö palasi kotiin. Tänä päivänä turvataloille hakeutuu nuoria ja perheitä, joiden ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Viime vuosina perheiden kanssa on tehty työtä pitempään, tapaamiskertoja on enemmän ja usein mukana on ollut hyvin laaja verkosto muita toimijoita.

Psyykelääkkeitä, kansainvälistymistä ja uusioperheitä

- 90-luvun alussa tuskin kukaan turvatalolle hakeutunut nuori käytti psyykelääkkeitä. Tänä päivänä hyvin monet, Anttila kertoo.

- Kahdessakymmenessä vuodessa Suomi on kansainvälistynyt, samoin turvatalojen asiakaskunta. Tänä aikana myös uusioperhe on muuttunut tuntemattomasta käsitteestä arkipäiväiseksi.

- Turvatalolla nuoret ja vanhemmat kertovat itseensä kohdistuvista paineista ja vaatimuksista. Työelämässä on tiukkaa, koulussa on tiukkaa, pitäisi olla tehokas ja tuottava, kaunis, hoikka, urheilullinen ja menestyvä; pitäisi olla hyvä isä ja äiti, hyvä isäpuoli ja äitipuoli. Työelämän tavoitettavissa on oltava aina. Epäonnistua ei saa. Vanhemmilla on töitä joko liikaa tai ei ollenkaan. Molemmissa tapauksissa vanhempien voimavarat eivät aina riitä huolenpitoon lapsista ja nuorista.

- Usein myös perheen taloudelliset ongelmat ja vanhempien parisuhteen pulmat saattavat viedä kaikki voimavarat. Kun vanhemmat ovat uupuneita, on perheen arki ennakoimatonta ja hallitsematonta, eikä se voi olla vaikuttamatta lapsiin ja nuoriin.

- Turvalliset ja pysyvät aikuiskontaktit, vanhempien välittäminen, säännöllinen elämänrytmi, kunnon yöunet ja ravitseva ruoka ovat nuoren perustarpeita. Lisäksi tärkeää on mahdollisuus käyttäytyä kuin nuori, kaikkine tunnemyrskyineen, ilman että pitää pelätä hylätyksi tulemista tai väkivaltaa. Vanhemmuus ei pääty nuoren täysi-ikäistymiseen, vaan parhaimmillaan perhe on elinikäinen voimavara.

Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalot sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Lue lisää: www.punainenristi.fi/nuortenturvatalot