Suomen Punainen Risti kasvattaa tukeaan Afganistanissa

Kuva: ICRC

Katastrofirahaston tuki auttaa humanitaarisen kriisin keskellä. 

Suomen Punainen Risti on myöntänyt 100 000 euroa katastrofirahastostaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioon Afganistanissa. Varoilla autetaan köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja 40 vuotta kestäneen sodan seurauksista kärsiviä ihmisiä.

Tuen avulla Afganistanin Punainen Puolikuu jakaa käteis- ja ruoka-apua, toimittaa avustustarvikkeita sekä auttaa ihmisiä pääsemään terveyspalveluihin ja saamaan puhdasta vettä.

Lisäksi tarjotaan suojaa konfliktin vuoksi kodeistaan paenneille afganistanilaisille, joita on jopa yli puoli miljoonaa.

Afganistanin kriisi on syventynyt

Afganistanin jo ennestään syvä humanitaarinen kriisi on pahentunut viime kuukausina. Apua tarvitsee lähes puolet maan 38 miljoonasta asukkaasta.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään lähes vuoden kestänyt, ilmastonmuutoksen voimistama kuivuus.

Moni on menettänyt kuivuuden vuoksi satonsa ja karjansa. Noin neljäsosalla väestöstä ei ole tarpeeksi ruokaa, ja akuutti aliravitsemus uhkaa yli kolmea miljoonaa lasta. Lisäksi noin seitsemällä miljoonalla afganistanilaisella ei ole pääsyä terveydenhuollon palveluihin.

Apua ympäri maata

Kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaation tavoitteena on auttaa yli puolta miljoonaa ihmistä 16 maakunnan alueella Afganistanissa. Suomen Punainen Risti tuki operaatiota myös viime keväänä katastrofirahastostaan.

Avun vie perille Afganistanin Punainen Puolikuu, joka on maan suurimpana avustustoimijana pystynyt jakamaan hätäapua sekä tarjoamaan elintärkeitä terveyspalveluita kaikkialla maassa myös konfliktin aikana.

Lisäksi Suomen Punainen Risti tekee pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Afganistanissa. Yli 30 vuoden aikana olemme esimerkiksi lisänneet naisten ja lasten tietoa terveydestä sekä viimeisimpänä auttaneet estämään koronan leviämistä yhteisöissä. Kehitysyhteistyö on mahdollista ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.

Avun jatkumo

Punaisen Ristin toiminnan ytimessä on saumaton jatkumo humanitaarisen avun ja pitkäkestoisen kehitysyhteistyön välillä.

Ihmisten akuutin kriisin vuoksi Suomen Punainen Risti ohjaa 150 000 euroa kehitysyhteistyörahoitustaan humanitaariseen apuun Afganistanissa. Näin tuemme Afganistanin Punaisen Puolikuun kykyä auttaa ja toimia vaikeassa rahoitustilanteessa.

Suomen ulkoministeriö tukee Afganistanissa myös kansainvälisen Punaisen Ristin toimintaa, joka keskittyy akuutteihin terveyspalveluihin, konfliktissa loukkaantuneiden hoitoon, avustustyöhön, suojeluun ja kuntoutuspalveluiden tarjoamiseen.

SPR viranomaisten tukena afganistanilaisten vastaanotossa
Punainen Risti auttaa Afganistanista Suomeen saapuvia