Tunisian rajan ylittää yli 10 000 Libyasta pakenevaa päivässä

Punainen Risti jakaa paenneille ruokaa, vettä ja huopia, sekä järjestää avun tarpeessa oleville sairaanhoitoa ja henkistä tukea.

Libyan levottomuuksien jatkuessa myös pakolaisvirta Libyasta naapurimaihin kiihtyy. Punaisen Ristin tietojen mukaan Libyan ja Tunisian välisen rajan ylittää tällä hetkellä yli 10 000 maasta pakenevaa ihmistä päivässä. Määrän kasvaa päivä päivältä. Samanaikaisesti tarkkoja tietoja Libyan humanitaarisesta tilanteesta on edelleen hyvin vaikea saada.

Punaisen Ristin asiantuntijoiden mukaan Libyasta pakenevat nyt etenkin maassa työskennelleet ulkomaalaiset.

- Aluksi Tunisian rajan ylittivät pääasiassa tunisialaiset, mutta pakenevien joukossa on tällä hetkellä hyvin paljon myös egyptiläisiä ja muita maassa työskennelleitä ulkomaalaisia, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi, joka on parhaillaan Tunisiassa valmistelemassa Punaisen Ristin avustusoperaatiota.

Ennen levottomuuksia Libyassa työskenteli 1,5 miljoonan egyptiläisen lisäksi on 30 000 tunisialaista, 30 000 kiinalaista, 30 000 filippiiniläistä, 25 000 turkkilaista, 23 000 thaimaalaista, 18 000 intialaista ja tuhansia ukrainalaisia ja venäläisiä.

Valtavat ihmismäärät merkitsevät suuria haasteita rajaseudun infrastruktuurille. Koska paenneiden joukossa on yhä enemmän ulkomaalaisia, jää yhä useampi paenneista rajaseudulle odottamaan pääsyä kotiin tai turvaan. Sekavassa tilanteessa kotiin pääsy on hyvin vaikeaa ja majoittuminen raja-alueen väliaikaisleirissä on usealle ainoa vaihtoehto.

- Paenneiden avun tarve on hyvin kouriintuntuva, sillä lämpötila Tunisiassa laskee öisin lähelle nollaa, Löövi kertoo.

Suojan ja ruoan lisäksi paenneet tarvitsevat esimerkiksi puhdasta juomavettä ja toimivan sanitaation tartuntatautien ehkäisemiseksi.

Tunisian Punainen Puolikuu on Tunisiassa päävastuussa Libyasta pakenevien auttamisesta. Yhteistyössä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa järjestö jakaa paenneille ruokaa, vettä ja huopia, sekä järjestää avun tarpeessa oleville sairaanhoitoa ja henkistä tukea. Punainen Risti auttaa ihmisiä myös löytämään läheisensä ja ottamaan yhteyttä omaisiinsa sekavassa tilanteessa.

Pulaa terveydenhuoltohenkilökunnasta

Ulkomaalaisen työvoiman pakeneminen merkitsee valtavaa työvoimapulaa etenkin Libyan sairaaloissa ja terveydenhuollossa. Benghaziin sunnuntaina saapuneet kansainvälisen Punaisen Ristin työntekijät raportoivat, että kaupungin suurimmassa sairaalassa on pula etenkin sairaanhoitajista ulkomaalaisen työvoiman paettua maasta.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijäryhmä, jonka tavoitteena on vastata nimenomaan Libyan heikkoon terveydenhuoltotilanteeseen, siirtyi maanantaina Tunisista Zarzisin kaupunkiin. Sieltä he ja kuorma-autolastilliset lääkintätarvikkeita siirtyvät kohti Libyan rajaa osana kansainvälisen Punaisen Ristin ryhmää.

- Neuvotteluja avustustyöntekijöiden turvallisesta siirtymisestä maahan käydään Libyan rajaviranomaisten kanssa parhaillaan. Ensimmäiset arviointiryhmän jäsenet päässeevät Tunisiasta Libyaan tänään tiistaina, Löövi kertoo.

Samanaikaisesti Egyptin puolelta Libyan länsiosiin suunnannut Norjan Punaisen Ristin lääkintäryhmä on päässyt Benghazin kaupunkiin. Ryhmään kuuluvat kirurgi, anestesialääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa aloittavat työnsä paikallisen terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa niin pian kuin mahdollista.

Maltan Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat Libyasta Maltalle paenneita ihmisiä.

Kansalliset yhdistykset toimivat taistelujen keskellä

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansalliset yhdistykset vapaaehtoisineen tekevät merkittävää työtä sisäisten levottomuuksien keskellä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

    * Libyan Punaisen Puolikuun toiminta on keskittynyt Benghazin kaupunkiin, missä ensiaputaitoiset vapaaehtoiset auttavat loukkaantuneita ja kuljettavat tarvittaessa sairaalaan.
    * Jemenissä paikallinen Punainen Puolikuu on auttanut ensiavun lisäksi myös liikenteen ohjauksessa mielenosoitusalueilla.
    * Italiassa Punainen Risti auttaa Tunisiasta paenneita ihmisiä muun muassa liikkuvalla klinikalla ja huolehtimalla heidän perustarpeistaan.
    * Maltan Punainen Risti on valmiudessa ottamaan vastaan Libyasta pakenevia.
    * Egyptissä Punainen Puolikuu on ollut tiivisti yhteydessä vastaaviin ministeriöihin varmistaakseen, että levottomuuksissa loukkaantuneet saavat tarvittavaa apua.

Apuasi tarvitaan!

Avustustyömme rahallinen tukeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa auttaa katastrofien uhreja. Lahjoittamalla katastrofirahastoomme olet mukana varmistamassa, että voimme auttaa nopeasti silloin kun apua tarvitaan.

Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin
katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Lahjoita netissä