Varainkeruukampanja auttaa Kenian Punaista Ristiä auttamaan

Kenialaisilta Kenialle -keräys on suurin maassa koskaan järjestetty kansallinen varainkeruukampanja.

Siinä oli paljon miljoonia ja sitä pidettiin toiveajatteluna. Ei oikeastaan uskottu, että 500 miljoonan Kenian shillingin eli vajaan neljän miljoonan euron kerääminen 3,5 miljoonan kuivuuden uhrin auttamiseksi kenialaisten omin voimin onnistuisi.

Kenialaisilta Kenialle  -tempaus kokosi yhteen Kenian kauniit ja rikkaat – mutta tavallisten ihmistenkin pienistä lahjoituksista kasvoi suuri potti. Moottorina hankkeessa on ollut Kenian Punainen Risti, joka myös toimittaa avun perille kuivuudesta pahiten kärsiville pohjoisille alueille.

Normaalielämässä keskenään kilpailevien yritysten toimitusjohtajat yllyttävät toisiaan: "Kuulepas veliseni, teillä menee paremmin kuin meillä, anna enemmän!”

Jotkut lahjoittavat rahaa, toiset tavaraa ja palveluita. Esimerkiksi Shelliltä tulee polttoainetta, Kenian lentoyhtiöltä kuljetuspalveluita avustuslähetyksille. Aplodit raikuvat aina kun uusi keräyssumma ilmoitetaan.

Yleisö nousee seisomaan ja antaa jättiläistaputukset poliisikonstaapeli Hashim Mohamed Elmogelle, joka juhlisti muslimien pyhää paastokuukautta eli ramadania lahjoittamalla koko heinäkuun palkkansa kampanjalle. Ujonoloinen konstaapeli on hämillään saamastaan huomiosta, pokkaa ja kiiruhtaa pois.

Kenialaiset puhelinyhtiöt olivat avainasemassa pienlahjoitusten antamisessa; pienin avustussumma oli 10 sentin arvoinen ja sen saattoi näpytellä keräyskassaan ilmaisella tekstiviestillä. Elintarvikeketjujen myymälöissä ja muissa liikkeissä saattoi myös osallistua keräykseen summalla millä hyvänsä tai jättämällä kuivamuonapaketteja niille merkittyihin laatikoihin. Näiden pienempien lahjoitusten osuus on ollut runsas viidennes koko potista.
 

Tarvetta pysyville muutoksille

Aikaisemmin Kenian Punainen Risti on osoittanut Kenian rikkaimmille, kuinka maan köyhimmät elävät, millaiset ovat hädän kasvot. Liikemiehet näkivät myös Punaisen Ristin toimintaa hätäalueella: ruoanjakelupisteitä, porakaivojen kunnostusta ja liikkuvan klinikan tarjoamaa terveydenhoitoa.

– Täällä me vain istuimme toimistoissamme ja ruokapöytiemme ääressä kun veljemme ja sisaremme kärsivät. Meidän oli aika ottaa vastuu omista asioistamme. Toivon, että tämä on alku kestäville ratkaisuille eikä vain hätäapua tilanteessa, joka pian taas toistuu, sanoo terveysalalla toimivan Resolution Health –yrityksen toimitusjohtaja Peter Nduati

Toive pidempiaikaisten ratkaisuiden löytämisestä oli yhteinen kaikille osallistujille maassa, missä kuivuus on iskenyt kerta toisensa jälkeen.

– Meidän ei ole pakko joutua tähän tilanteeseen uudelleen ja uudelleen, olivat säät ja sateet millaiset hyvänsä. Meillä on jokia, joita meidän pitäisi nyt alkaa hyödyntää niin, että maa alkaa tuottaa satoa ja ihmisten elämä muuttuu paremmaksi, sanoo Kenian Punaisen Ristin pääsihteeri Abbas Gullet ja puhuu erityisesti maanviljelyyn tähtäävien kehitysyhteistyöhankkeiden puolesta.

Lavalle nousee suosittu laulajatar Wahu, joka on yhdessä muiden kenialaismuusikkojen kanssa levyttänyt kampanjalle omistetun kappaleen. Nuori nainen purskahtaa itkuun kertoessaan kuvasta, jossa pieni lapsi yrittää saada maitoa jo kuolleen äitinsä rinnasta.

– Sen nähdessäni tiesin, että nyt on aika reagoida, nainen sanoo.

Tärkeintä tässä on se, että kenialaiset itse sanovat: "jo riittää" eivätkä enää odota, että joko hallitus tai kansainvälinen yhteisö ratkaisee heidän ongelmansa. Uskon, että Kenian avun kansainväliset rahoittajat ovat ylpeitä ja tämä on myös todiste siitä, että Kenian Punaisen Ristin tukeminen on hyvä sijoitus”, sanoo Stephen McDowell, joka on liiton ruokaturvadelegaatti Keniassa.

Kampanjapäivän iltana selviää, että keräystavoite on saavutettu.

Kenialaiset näyttivät, mihin pystyvät. Nyt on kansainvälisen yhteisön aika näyttää, mihin se puolestaan pystyy.

Apuasi tarvitaan!

Punaisen Ristin jäsenet ja lahjoittajat takaavat sen, että voimme auttaa nopeasti siellä, missä apua eniten tarvitaan. Voit tukea humanitaarista työtämme lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille 221918-68000

IBAN: FI06 2219 1800 0680 00
SWIFT/BIC: NDEAFIHH

Jos haluat kohdentaa lahjoituksesi kuivuuden uhreille, kirjoita tekstikenttään "Afrikan kuivuus" tai käytä viitettä 451025817089.

Lahjoita puhelimitse: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)

Lahjoita netissä tai liity kuukausilahjoittajaksi

Teksti: Leena Reikko