Verenluovuttajia kiitetään kotimaisilla ruusuilla

Päivi Sumsa / Suomen Punainen Risti
Verenluovuttajat saavat kiitokseksi kotimaisen ruusun
Kuvaaja: Päivi Sumsa / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Kauppapuutarhaliitto kiittävät verenluovuttajia jälleen kotimaisilla ruusuilla 1.–12.8.

Ruusuviikkoja vietetään yhtaikaisesti ympäri Suomen kahden viikon ajan. Ruusuja jaetaan verenluovuttajille kaikissa veripalvelutoimistoissa ja liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa.

Ruusuviikot 23. kerran

Verenluovutus on ollut Kauppapuutarhaliiton ja ruusunviljelijöiden pitkäaikainen hyväntekeväisyyden kohde. Ensimmäisen kerran verenluovuttajien ruusuja jaettiin 1989, ja nyt vuorossa on siis 23. kerta. Tänäkin vuonna ruusuja lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen lähes 14 000 kappaletta.

– Ruusunviljelivät ovat edelleen olleet valmiita edistämään tätä hienoa kesäperinnettä, vaikka ruusujen tuotanto Suomessa onkin vähentynyt vuosi vuodelta. Alkuvuosina mukana oli moninkertainen joukko yrityksiä, nyt ruusut tulevat kolmelta viljelmältä, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Ruusuja verenluovuttajille toimittavat Huiskulan Puutarha Turusta, Ruusutarhat Kukkatukku Valkealasta sekä Ali-Marttilan Puutarha Kangasalalta.

– Meille kotimaisuus on tärkeä asia. Kotimainen ruusu on lähituotantoa ja kestää siksi maljakossa pitkään näin kesähelteilläkin.

Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä

– Verenluovuttajien apua tarvitaan joka arkipäivä ympäri vuoden, sillä verta ei voi varastoida pitkäksi aikaa, muistuttaa verenluovutustoiminnan kehitysjohtaja Juha Soikkeli.

Sopiva verenluovutuspaikka saattaa löytyä oman kotipaikkakunnan lisäksi mökkipaikkakunnalta tai lomamatkan varrelta. Soikkeli kannustaakin kokeilemaan verenluovutusta myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella.

Kauppapuutarhaliiton kanssa järjestettävä ruusukampanja on Veripalvelulle mieluinen asia.

– Ruusuviikoilla verenluovutus on normaalia kesäviikkoa vilkkaampaa ja monille verenluovutus ruusuviikolla kuuluu jo perinteiseen kesän ohjelmaan, Soikkeli kiittelee.

Suurin osa sopii verenluovuttajaksi

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Säännöllinen verenluovutus pari kolme kertaa vuodessa auttaa takaamaan verivalmisteiden jatkuvan riittävyyden.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Kesällä verivalmisteita tarvitaan muun muassa syöpäpotilaille ja onnettomuuksien uhreille.

Ruusuja jaetaan ympäri Suomen

Ruusut odottavat verenluovuttajia kaikissa veripalvelutoimistoissa 16 paikkakunnalla, tiedot löytyvät osoitteesta www.veripalvelu.fi. Lisäksi ruusuja on jaossa 1.–12.8. aikana järjestettävissä liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa. Liikkuvan veripalvelun kalenteri.