04.10.2023

Vinkit festarikävijälle

Kaksi nuorta tanssii aurinkoisessa säässä festareilla.
Kuva: Benjamin Suomela / Punainen Risti

Kaveri voi todella huonosti, ja kesän paras keikka on alkamassa. Jätänkö tyypin tähän pärjäilemään, vai mitä pitäisi tehdä? 

Jotta festarit sujuisivat huoletta, tässä käyttökelpoisimmat ensiapuohjeet ja muut hyvät vinkit kesän tapahtumiin.

Tajuton ja eloton autettava

Selvitä heti, onko autettava herätettävissä puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita heti 112. Avaa hengitystie kohottamalla leukaa ja ojentamalla päätä taaksepäin. Tarkista kuuntelemalla ja tunnustelemalla kulkeeko ilmavirta.

 

Jos autettava hengittää normaalisti, käännä henkilö kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Seuraa hänen tilaansa kunnes ammattihenkilö ottaa vastuun. Lue tästä lisää tajuttoman ensiavusta.

Elvytys

Jos autettava ei hengitä normaalisti, aloita painelu-puhalluselvytys. Painele 30 kertaa keskeltä rintalastaa ja puhalla 2 kertaa niin että rintakehä nousee. Jatka rytmillä 30 painelua, 2 puhallusta ammattiavun tuloon asti. Lue tästä lisää elvytyksestä.

Jos vedestä pelastettu henkilö on eloton, soita 112 ja aloita elvytys puhaltamalla 5 kertaa. Jatka sitten rytmillä 30 painelua, 2 puhallusta. Lue tästä lisää hukkuneen elvytyksestä.

Liiallinen päihteiden vaikutus

Veden juominen alkoholiannosten välissä ja riittävä syöminen sokeritasapainon ylläpitämiseksi vähentävät alkoholin haittoja.

Jos joku seurueestasi meinaa nukahtaa päihteiden käytön vuoksi, laita hänet makuuasentoon kyljelleen ja huolehdi, että hän pysyy kyljellään. Näin estät oksennuksen joutumisen hengitysteihin.

Vältä huumausaineiden käyttöä ja varsinkin pistoskäyttöä. Käytä ainakin puhtaita välineitä. Uutta aine-erää kannattaa ennen pistämistä kokeilla muutoin kuin pistämällä. Vältä eri aineiden yhteiskäyttöä. Älä myöskään käytä yksin: Sedatiivit, kuten opiaatit, aiheuttavat hengityslamaannusta. Stimulantit, kuten amfetamiini, rasittavat erityisesti sydäntä ja altistavat aivoverenvuodoille.

Hengitetty myrkky (häkä, imppaus): Siirry raittiiseen ilmaan.

Myrkky iholla tai silmissä: Huuhtele runsaalla vedellä, esim. juoksevan veden alla 15–30 minuuttia.

Voit kysyä neuvoa Myrkytystietokeskuksesta, avoinna 24 h/vrk, puh. 0800 147 111. Hätätilanteessa soita 112.

Kaikissa tilanteissa: jos henkilön on raskas hengittää tai hän ei ole heräteltävissä, kutsu apua. Kerro auttajille, mikä myrkytyksen on voinut aiheuttaa, jotta hänelle osataan antaa oikeanlaista hoitoa.

Voimakas päihtymys

Onko seurassasi voimakkaasti päihtynyt? Tuo hänet Punaisen Ristin selviämispisteelle tai tapahtuman ensiapuun. Päihdetyön vapaaehtoiset myös partioivat tapahtumassa herätellen vahvasti päihtyneitä. He auttavat liikaa päihtynyttä ja keskustelevat moralisoimatta.

Henkinen tuki

Jos sinä tai kaverisi koitte jotain ahdistavaa, tule Punaisen Ristin teltalle. Koulutetut vapaaehtoiset auttavat hankalissa tilanteissa tai vaikka onnettomuuden jälkeen. Heidän kanssaan voi keskustella, jos olo tuntuu syystä tai toisesta järkyttyneeltä tai ahdistuneelta.

Haavat

Runsaasti vuotava haava
Paina vuotokohtaa sormin tai kämmenellä. Peitä haava-alue painesiteellä. Aseta autettava tarvittaessa istumaan tai makuulle.

Pieni haava (esimerkiksi lasinsiruun astuminen)
Puhdista haava-alue vedellä. Laita viiltohaavan reunat yhteen
haavansulkijateipillä tai laastarilla. Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa ja sido haava.

Jos haavassa on vierasesine tai se vaatii ompelemista, mene lääkäriin. Haavassa olevia vierasesineitä ei pidä itse poistaa, elleivät ne irtoa huuhtelussa.

Tarkista onko jäykkäkouristusrokotus voimassa ja huomioi, että
kesällä haavojen tulehdusriski kasvaa.

Tulehtunut haava
Paikallisen tulehduksen oireet pienissä haavoissa ja palovammoissa: punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu. Tehosta haavan puhdistamista. Jos tämä ei auta, hakeudu lääkäriin. Lue lisää ensiavusta haavoihin

Nyrjähdys tai venähdys

Laita nivelen ympärille tukeva sidos. Voit laittaa alueelle myös kylmää. Lue lisää ensiavusta nivelvammoihin.

Auringonpistos

Pyri ennalta ehkäisemään ilmavalla päähineellä ja huolehtimalla nesteiden riittävästä saannista. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja heikotus.

Hakeudu varjoon, asetu lepoon, vilvoittele ja juo nestettä. Jos oireet jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.

Auringonpolttama iho

Oireita ovat ihon kuumotus, punoitus ja kipu. Viilennä ihoa viileällä vedellä. Suojaa ihoa auringolta myös jo ennaltaehkäisevästi. Hakeudu lääkäriin, jos palanut alue on laaja tai hyvin kivulias tai kyse on pienestä lapsesta.

Seksitaudit

Epäiletkö seksitaudin mahdollisuutta? Voit keskustella koulutettujen vapaaehtoisten kanssa seksitaudeista ja saada tietoa hoitoon hakeutumisesta. Vapaaehtoiset jakavat myös kesäkumeja ja heidän kanssaan voi keskustella ehkäisystä ja seksuaalisuudesta. Monissa tapahtumissa päivystää seksuaalisen häirinnän yhteyshenkilö.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, soita aina
hätänumeroon 112:

  1. Soita hätäpuhelu itse, jos voit
  2. Kerro, mitä on tapahtunut
  3. Kerro tarkka osoite ja kunta
  4. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin
  5. Toimi annettujen ohjeiden mukaan
  6. Sulje puhelin vasta, kun olet saanut siihen luvan. Pidä linja vapaana ja vastaa saapuviin puheluihin. Hätäkeskus voi kysyä lisätietoja.
Ensiapuohjeet
Ensiapuohjeet
Näin pääset mukaan ensiapuryhmään
Näin pääset mukaan ensiapuryhmään
Tule terveyden edistämisen vapaaehtoiseksi
Tule terveyden edistämisen vapaaehtoiseksi