10.10.2023

”Omaishoitaja, älä työnnä itseäsi syrjään”

Henkilö pitää kättä toisen selällä.
Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Omaishoitaja tarvitsee jaksaakseen irtiottoja arjesta. Mutta miten se onnistuu, jos omaishoitajalla on vielä päivätyö hoidettavanaan?

Maritta on 700 000 muun suomalaisen ohella työelämässä mukana oleva omaishoitaja.

Arki kolmilapsisessa perheessä on melkoista vilskettä. Oman lisähaasteensa perheen arkeen tuo keskimmäisen tyttären harvinainen, etenevä sairaus. Oma aika ja puolisoiden välinen aika on jatkuvasti kortilla.

Lapsensa omaishoitajana ja työelämässä opettajana toimiva Maritta kertoo omat keinonsa arjessa jaksamiseen.

1. Muista huolehtia itsestäsi

Omaishoitajan arki on usein kuormittavaa ja omat tarpeet sysätään helposti syrjään.

Marittan mukaan on tyypillistä, että lastaan hoitava omaishoitaja osaa esimerkiksi luetella kysyttäessä kaikkien muiden perheenjäsenien lempiruoat, muttei ole pysähtynyt vuosikausiin miettimään, mistä itse pitää.

Maritta tietää omakohtaisesti, että kun huolehtii jatkuvasti vain muista ja muiden tarpeista, omat haaveet ja harrastukset unohtuvat helposti, vaikka juuri ne auttaisivat palautumaan.

– Jos työntää vuosiksi itsensä syrjään, kadottaa lopulta itsensä. Muista, kuka itse olet. Jos ei jaksa hoitaa itseään, ei jaksa hoitaa muita. Se oli itselleni alkuun vaikeaa oppia, kertoo 12 vuotta lapsensa omaishoitajana toiminut Maritta.

– Elämässä on oltava niitä ihan omia juttuja, vaikka ne olisivat kuinka hullunkurisia tahansa, Maritta naurahtaa.

Nykyään hänen puolisonsa kannustaa Marittaa lähtemään iltaisin harrastuksiin, vaikka joskus sohvalle jääminen houkuttelisikin pitkän päivän päätteeksi.

– Aina sitä palaa virkistyneenä kotiin, kun vain saa aikaiseksi lähteä liikkeelle.

2. Hae rohkeasti apua

Maritta kannustaa muita omaishoitajia etsimään ja hakemaan rohkeasti tukea tilanteeseensa, vaikka se tuntuisi aluksi ylimääräiseltä lisäponnistelulta.

Maritta löysi sosiaalisen median kautta Suomen Punaisen Ristin omaishoitajien tukitoiminnan. Hän haki välittömästi mukaan omaishoitajien hyvinvointipäiville.

Maritta ilahtui siitä, että hyvinvointipäiville mukaan pääsemiseksi riitti se, että on omaishoitaja. Ei tarvinnut jälleen kerran seikkailla paperiviidakossa. Lomakkeita ja anomuksia omaishoitajan elämään mahtuu Marittan mukaan ihan riittävästi.

– Hyvinvointipäivillä oli ihanaa. Sai istua valmiiseen ruokapöytään ja luennot olivat kiinnostavia. Tuntui hyvältä, että joku oli miettinyt kaiken niin tarkkaan omaishoitajia ajatellen ja oli jätetty myös reilusti aikaa vain olla itsekseen ja hengähtää. Järjestäjät tiesivät, että juuri sitä moni omaishoitaja kaipaa. Pysähtymistä ja itsensä huomioimista.

Toinen omaishoitaja tietää ilman kahta sanaa, millaista tämä on.

3. Vertaistuki auttaa näkemään asiat uudessa valossa

Maritta tutustui Punaisen Ristin hyvinvointipäivillä muihin lastaan hoitaviin omaishoitajiin. Vertaistuesta sai paitsi voimaa, myös uutta perspektiiviä omaan tilanteeseensa.

– Toinen omaishoitaja tietää ilman kahta sanaa, millaista tämä on. Se jo kannattelee, että samassa tilanteessa on muitakin. Mutta sitä saattaa myös huomata, mitkä asiat ovat omassa elämässään hyvin, Maritta kertoo.

Hyvinvointipäiviltä Maritta sai toivomansa hengähdyshetken arjen pyörittämisestä, mutta myös uusia ihmisiä elämäänsä, joiden kanssa jakaa ilon ja surun hetket omaishoitajana.

– Lähetämme toisillemme tsemppiviestejä aamuisin, hän kertoo.
Maritta kannustaa hakemaan keskusteluapua, sillä omien kokemusten sanoittaminen ja vaikeista asioista ääneen puhuminen helpottavat henkistä taakkaa.

Maritta kertoo, että hän esimerkiksi potee kroonisesti syyllisyyttä siitä, ettei ole ehtinyt olla enemmän läsnä päivän aikana.

Maritta myös tietää, että monelle omaisen vieminen viikonloppuhoitoon aiheuttaa syyllisyyden tunteita, vaikka tauot tekevät kaikille osapuolille yleensä hyvää.

– Monella ikääntyneellä omaishoitajalla ei ole minun tavoin arjessaan puolisoa, jolle sanoittaa tuntemuksiaan. Keskustelu vapaaehtoisen kanssa tai vertaisryhmässä voi ratkaisevasti vähentää henkistä kuormaa, mitä omaishoitajille kertyy.

Elämä on tämännäköistä tänään, huomenna se on ehkä toisenlaista.

4. Puhu tilanteestasi avoimesti

Maritta on onnistunut yhdistämään työelämän ja omaishoitajuuden mielestään hyvin. Hän on alusta asti kertonut avoimesti työnantajalleen perheensä kohtaamasta kriisistä ja lapsensa sairaudesta.

Maritta uskoo, että juuri avoimuus ja haasteista ääneen puhuminen ovat lisänneet työnantajan ja kollegoiden ymmärrystä ja joustavuutta.

– Työnantaja ja kollegat ymmärtävät paremmin omaishoitajan elämän realiteetteja ja joustavat sitten tarpeen vaatiessa, kun tulevat tutuksi omaisen ja sairauden kanssa.

Maritta kannustaakin muita työelämässä olevia omaishoitajia viemään omaisensa vierailemaan työpaikalle.

5. Hyväksy elämä sellaisena kuin se on

Marittan arki on tällä hetkellä kuormittavaa. Raskaimpina hetkinä hän suuntaa katseensa tulevaan, jolloin tytär mahdollisesti muuttaa ryhmämuotoiseen asumisyksikköön.

Maritta kertoo, että on päättänyt ottaa elämän kuitenkin vastaan sellaisena kuin se on.

– Elämä on tämännäköistä tänään, huomenna se on ehkä toisenlaista. Minua tarvitaan nyt tosi paljon ja sillä mennään.

Marittan ääni on täynnä lämpöä ja rakkautta, kun hän kertoo empaattisesta ja huolehtivasta tyttärestään. Äiti ja tytär toivovat tulevaisuudelta, että tytär voisi itsenäistyä ja elää omannäköistään elämää.

Maritta tietää, miten tärkeää on löytää elämässään se oma juttunsa: työpaikan, jonne lähteä aamuisin ja yhteisön, joka odottaa.

– Elämämme ovat lopulta melko samanlaisia, vain eri mausteilla höystettyjä. Päivisin teemme kumpikin tahoillamme omia juttuja, käymme harrastuksissa ja iltaisin saunomme.

Lopulta parhaiten arjessa jaksamisessa Marittaa auttaa omalta tyttäreltään saatu kiitos.

– Joskus kiitos tulee sanojen muodossa, joskus isona halauksena. Se kantaa pitkälle.

Suomessa vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa marraskuussa. Vuonna 2021 omaishoitajien viikkoa vietetään 21.–28.11. ja teemana on työelämässä mukana olevat omaishoitajat.