Tule mukaan päihdetyön vapaaehtoiseksi

Kati Laitila
Kuvaaja: Kati Laitila
Ei Tuomita -kampanja stigmaa vastaan

Ei Tuomita kampanja pyrkii poistamaan päihteitä käyttävien ihmisten stigmaa. Kampanja muistuttaa kaikkien samanvertaisista oikeuksista ja purkaa leimaamista.
SPR haluaa muistuttaa, että jokainen päihteitä käyttävä ihminen on erilainen ja siihen, millainen jokaisesta on muodostunut, on kaikilla erilaiset taustat. Vain  yksi asia on sama kaikille: ihmisarvo.

Kampanjaan liittyen julkaistaan 10 koskettavaa, lyhyttä videota, jotka kuvaavat päihteiden käyttäjien elämää ja arkea. Katso ensimmäinen video tästä.

Kampanja näkyy ensisijaisesti Facebookissa https://www.facebook.com/eituomita sekä Twitterissä.
 

 

Päihdetyö on tärkeä osa Punaisen Ristin perustehtävää: elämän ja terveyden suojelua sekä ihmisoikeuksien puolesta puhumista. Tavoitteenamme on tiedon ja tietoisuuden lisäämisen avulla ehkäistä päihteiden kokeilua ja käyttöä sekä vähentää niiden käytöstä aiheutuvia haittoja.

Haluamme edistää terveyttä ja hyvinvointia tukevia valintoja. Teemme Punaisen Ristin periaatteiden mukaista päihdetyötä ja pyrimme aitoon vuorovaikutukseen ihmisten kanssa.

Toimintamuodot ja koulutus

Ehkäisevän päihdetyön peruskurssi on päihdeneuvojakurssi. Päihdeneuvojat voivat toimia oppilaitoksissa, vanhempainilloissa sekä oman alueensa verkostoissa ja toimintaryhmissä.

He toimivat kiinnostuksensa pohjalta eri-ikäisten kanssa varhaisnuorista ikäihmisiin. He voivat hyödyntää päihdetyön materiaaleja, kuten Päihdeinfo-kilpailua tai Valintojen viidakko –peliä, esim. messuilla tai oppitunneilla.

Ohjaavan ja tukevan päihdetyön peruskurssi on Varhaisen Puuttumisen kurssi (VarPu). Kurssi on suunnattu päihteiden käyttäjiä kohtaaville.

Kurssin suorittaneet voivat toimia mm. Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoistehtävissä festareilla ja muissa tapahtumissa. Koulutus antaa SPR:n VarPu-mallin mukaisesti valmiuksia kohdata päihteiden käyttäjiä kokonaisvaltaisesti, tunnistaa käyttöä, puheeksiottaa tai ohjata eri palveluiden piiriin.

Peruskurssit ovat yleensä viikonlopun mittaisia kokonaisuuksia.
Kurssit löydät tapahtumahausta, etsi otsikolla Päihde

Jos olet kiinnostunut päihdetyöstä, ota yhteyttä lähimpään Punaisen Ristin piiritoimistoon tai paikalliseen osastoon. Voit myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi tästä
Katso myös toimiiko omalla alueellasi päihdetyön toimintaryhmä.
 

 

NOVI - Nopean viestinnän verkosto

Suomen Punaisen Ristin päihdetyö ylläpitää päihdetiedon Nopean viestinnän verkostoa, jonka avulla ehkäistään päihteiden käyttöä ja käytöstä johtuvia terveys- ja sosiaalihaittoja. Siihen voivat liittyä toimijat, jotka työssään kohtaavat päihteiden käyttöä säännöllisesti ja haluavat tiedottaa havainnoistaan, esim. uusista aineista tai käyttötrendeistä, sekä vastaavasti saada niistä tietoa.

Täällä voit liittyä ja lukea lisätietoja.

 

NOVI - Nopean viestinnän verkosto

Suomen Punaisen Ristin päihdetyö ylläpitää päihdetiedon Nopean viestinnän verkostoa, joka toimii Google-sähköpostiryhmänä. Verkoston avulla ehkäistään päihteiden käyttöä ja käytöstä johtuvia terveys- ja sosiaalihaittoja. Siihen voivat liittyä toimijat, jotka työssään kohtaavat päihteiden käyttöä säännöllisesti ja haluavat tiedottaa havainnoistaan, esim. uusista aineista tai käyttötrendeistä, sekä vastaavasti saada niistä tietoa.

Suomen Punaisen Ristin päihdetyö on luonut Varhaisen Puuttumisen mallin helpottamaan puheeksiottamista. Se tukee päihteiden käytön ja päihdehaittojen ehkäisemistä sekä tehostaa tukipalveluihin ohjaamista. Kahdensanvaiheinen malli on konkreettinen työväline, joka ohjaa keskustelua tavoitteelliseksi. Kohtaamisen tulee olla tasavertainen ja kunnioittava.