Tule mukaan päihdetyön vapaaehtoiseksi

Kati Laitila
Kuvaaja: Kati Laitila
Fantastista festarikevättä!

 

Kevät on jällleen kouluttautumisen kulta-aikaa. 

Tänäkin vuonna Suomen Punainen Risti järjestää kompakteja Varhaisen Puuttumisen koulutuksia ympäri maata.

Kurssin käytyäsi sinulla on kokonaisvaltaisempi käsitys tämän hetken käyttötrendeistä, enemmän valttikortteja kohdata käyttäviä ihmisiä ja ohjata heitä tukipalveluihin, sekä tiedät päihde-ensiavusta enemmän ja voit halutessasi lähteä mukaan myös festareille tekemään päihdetyötä.

Tulevia VarPu- koulutuksia:

7.-8.3. Pori

21.-22.3. Tampere

21.-22.3. Ähtäri

28.-29.3. Joensuu

25.-26.4. Tampere

25.-26.4. Turku

25.-26.4. Helsinki

9.-10.5. Kuopio

Lisätietoja täältä, otsikoksi "päihde". 

(Kuva: Timo Hintsa)

 

 

   

   

   

  Päihdetyö on tärkeä osa Punaisen Ristin perustehtävää: elämän ja terveyden suojelua sekä ihmisoikeuksien puolesta puhumista. Tavoitteenamme on tiedon ja tietoisuuden lisäämisen avulla ehkäistä päihteiden kokeilua ja käyttöä sekä vähentää niiden käytöstä aiheutuvia haittoja.

  Haluamme edistää terveyttä ja hyvinvointia tukevia valintoja. Teemme Punaisen Ristin periaatteiden mukaista päihdetyötä ja pyrimme aitoon vuorovaikutukseen ihmisten kanssa.

  Toimintamuodot ja koulutus

  Ehkäisevän päihdetyön peruskurssi on päihdeneuvojakurssi. Päihdeneuvojat voivat toimia oppilaitoksissa, vanhempainilloissa sekä oman alueensa verkostoissa ja toimintaryhmissä.

  He toimivat kiinnostuksensa pohjalta eri-ikäisten kanssa varhaisnuorista ikäihmisiin. He voivat hyödyntää päihdetyön materiaaleja, kuten Päihdeinfovisoja tai Valot vintissä –peliä, esim. messuilla tai oppitunneilla.

  Ohjaavan ja tukevan päihdetyön peruskurssi on Varhaisen Puuttumisen kurssi (VarPu). Kurssi on suunnattu päihteitä käyttäviä ihmisiä kohtaaville.

  Kurssin suorittaneet voivat toimia mm. Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoistehtävissä festareilla ja muissa tapahtumissa. Koulutus antaa SPR:n VarPu-mallin mukaisesti valmiuksia kohdata päihteiden käyttäjiä kokonaisvaltaisesti, tunnistaa käyttöä, puheeksiottaa, ohjata eri palveluiden piiriin tai vähentää haittoja.

  Peruskurssit ovat yleensä viikonlopun mittaisia kokonaisuuksia.
  Kurssit löydät tapahtumahausta, etsi otsikolla Päihde

  Täällä juttu vapaaehtoisesta, lue ja innostu itsekin.

  Jos olet kiinnostunut päihdetyöstä, ota yhteyttä lähimpään Punaisen Ristin piiritoimistoon tai paikalliseen osastoon. Piirien yhteyshenkilöt löytyvät tästä

  Katso myös toimiiko omalla alueellasi päihdetyön toimintaryhmä!
  Voit myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi tästä.

   

  NOVI - Nopean viestinnän verkosto

  Suomen Punaisen Ristin päihdetyö ylläpitää päihdetiedon Nopean viestinnän verkostoa, jonka avulla ehkäistään päihteiden käyttöä ja käytöstä johtuvia terveys- ja sosiaalihaittoja. Siihen voivat liittyä toimijat, jotka työssään kohtaavat päihteiden käyttöä säännöllisesti ja haluavat tiedottaa havainnoistaan, esim. uusista aineista tai käyttötrendeistä, sekä vastaavasti saada niistä tietoa.

  Täällä voit liittyä ja lukea lisätietoja.

   

   

  Päihdetyön vapaaehtoiset voivat toimia SPR:n osastoissa tai osa hyödyntää tietoja omassa työssään tai lähiyhteisöissään. Päihdetyössä on mukana lähes 1 000 vapaaehtoista ympäri Suomen.

  Päihdetyön alueelliset ryhmät tarjoavat mahdollisuuden verkostoitua muiden SPR:n päihdetyön vapaaehtoisten kanssa. Alueelliset ryhmät järjestävät koulutusta ja vastaavat myös alueen tarpeisiin esim. järjestäen päihdeinfovisoja tai tiedottaen päihdetyöstä alueellaan.

  NOVI - Nopean viestinnän verkosto

  Suomen Punaisen Ristin päihdetyö ylläpitää päihdetiedon Nopean viestinnän verkostoa, joka toimii Google-sähköpostiryhmänä. Verkoston avulla ehkäistään päihteiden käyttöä ja käytöstä johtuvia terveys- ja sosiaalihaittoja. Siihen voivat liittyä toimijat, jotka työssään kohtaavat päihteiden käyttöä säännöllisesti ja haluavat tiedottaa havainnoistaan, esim. uusista aineista tai käyttötrendeistä, sekä vastaavasti saada niistä tietoa.

  Suomen Punaisen Ristin päihdetyö on luonut Varhaisen Puuttumisen mallin helpottamaan puheeksiottamista. Se tukee päihteiden käytön ja päihdehaittojen ehkäisemistä sekä tehostaa tukipalveluihin ohjaamista. Kahdensanvaiheinen malli on konkreettinen työväline, joka ohjaa keskustelua tavoitteelliseksi. Kohtaamisen tulee olla tasavertainen ja kunnioittava.