Juuri nyt - päivitetty 7.10.2021 6.47.57

Auta maanjäristyksen uhreja Haitissa

Juuri nyt - päivitetty 7.10.2021 6.47.57
Auta maanjäristyksen uhreja Haitissa

Suomen Punainen Risti lähettää apua maanjäristyksestä kärsivään Haitiin

Aamulla 14.8. Haitissa tapahtui 7.2 magnitudin tuhoisa maanjäristys. Kuolleita on yli 2200 ja loukkaantuneita yli 12 000. Noin 130 000 rakennusta on kärsinyt vaurioita. Maanjäristys vaikuttaa miljoonan haitilaisen elämään. Katastrofin johdosta maahan on julistettiin hätätila. Tällä sivulla voit seurata Punaisen Ristin avustusoperaation etenemistä ja tutustua aiheeseen syvemmin.

Tee Nälkäpäivä-lahjoitus

Punaisen Ristin kenttäsairaalan pystytys etenee Haitissa

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijät ja paikalliset työntekijät kokoavat telttoja ja rakentavat infrastruktuuria sairaala-alueelle Les Cayesissa. Materiaalia saapuu päivittäin rekkalasteittain Haitin pääkaupungista Port-au-Princestä.

Sairaala on herättänyt paljon kiinnostusta paikallisten keskuudessa ja sen avautumista odotetaan innolla. Alueen jo valmiiksi kuormittuneet terveydenhuoltopalvelut ovat maanjäristyksen vuoksi olleet katkolla, ja avun tarve on valtava.

Punaisen Ristin työntekijät siirtävät sairaalakalustoa trukilla.
Kuva: Katja Kotkavaara / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti lähettää Haitiin kenttäsairaalan

Sairaala tukee kansainvälistä avustusoperaatiota Haitissa, jossa tarvitaan kiireesti humanitaarista apua haastavan tilanteen keskellä.

Maahan lähtee 28.8. alkaen eri alojen asiantuntijoista koostuva tiimi tarkentamaan kenttäsairaalan laajuutta ja tehtäviä. Suomen Punaiselta Ristiltä tiimiin kuuluvat lääketieteen asiantuntija, teknikko ja tiiminvetäjä.

– Haitissa terveydenhuollon palvelut ovat ylikuormittuneet ja pääsy niihin on vaikeaa. Sairaaloita ja terveyskeskuksia on tuhoutunut ja vaurioitunut, ja potilaita joudutaan hoitamaan ulkona, kuvailee Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

– Terveydenhoitoa tarvitsevat paitsi maanjäristyksessä loukkaantuneet myös esimerkiksi ihmiset, joilla on pitkäaikaisia sairauksia, katastrofin keskellä sairastuvat sekä raskaana olevat ja synnyttävät naiset, Saarikoski jatkaa.

Kolme miestä Punaisen Ristin vaatteissa pakkaavat kenttäsairaalavarusteita isossa varastorakennuksessa.
Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa pakattiin 27.8. kenttäsairaalaa lähetettäväksi Haitiin. Kuva: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaala tarjoaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluita. Kenttäsairaalassa on valmiudet hoitaa muun muassa kirurgisia, sisätautien, lastentautien, tartuntatautien, gynekologian ja äitiyshuollon potilaita.

Sairaalan tukipalveluihin sisältyvät laboratorio- ja röntgenpalvelut, fysioterapia sekä psykososiaalisen tuen palveluita. Kanadan Punainen Risti tukee kenttäsairaalaa lähettämällä avustustyöntekijöitä ja -tarvikkeita sekä taloudellisesti. Lisäksi Saksan Punainen Risti tukee operaatiota taloudellisesti.

Lue lisää täältä

Suomen Punainen Risti lähettää varoja ja avustustyöntekijöitä

Suomen Punainen Risti myönsi katastrofirahastostaan 100 000 euroa avustustyöhön Haitiin. Lähetimme kansainvälisen avustusoperaation tueksi myös kaksi tietoliikenneasiantuntijaa 20.8. Haitissa heitä tarvitaan rakemaan tietoliikenteen viestiverkkoja, joita tarvitaan avustustyön suorittamiseen.
Lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-12063732

Tilanne on todella vakava.
Tiina Saarikoski, SPR:n kansainvälisen avun johtaja

Punainen Risti aloitti työnsä välittömästi katastrofin tapahduttua

Haitin Punaisen Ristin noin tuhat vapaaehtoista aloittivat auttamisen heti maanjäristyksen satuttua. Kansainvälinen Punaisen Ristin liitto lähetti pian maanjäristyksen jälkeen avustustyöntekijöitä paikan päälle auttamaan ja arvioimaan tuhojen laajuutta.

Kolme miestä Punaisen Ristin varusteissa tekee raivaustöitä raunioissa.
Punaisen Ristin työntekijät suorittivat raivaus- ja pelastustöitä Haitissa heti maanjäristyksen tapahduttua. Kuva: Haitin Punainen Risti

Työtä vaikeuttavat pahasti vaurioitunut infrastruktuuri, maan koronatilanne ja levottomuudet. Haitin hallituksen mukaan suurin tarve on erityisesti ensiavulle ja lääkintätarvikkeille.

– Sairaaloita, koteja, kouluja, siltoja ja teitä on tuhoutunut. Ihmisiä on loukkaantunut ja jäänyt kodittomiksi. Terveyspalvelut ovat pahasti ylikuormittuneet ja pääsy niihin on vaikeaa. Tilanne on todella vakava, kertoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Neljä miestä kuljettaa loukkaantunutta ihmistä paareilla.
Paikalliset auttajat kuljettivat loukkaantuneita ihmisiä hoitoon. Kuva: Haitin Punainen Risti

Punainen Risti auttaa pelastustöissä, antaa ensiapua ja psykososiaalista tukea ja pyrkii ehkäisemään koronan leviämistä. Punaisen Ristin komitea pyrkii myös yhdistämään katastrofissa erilleen joutuneita perheitä.

Avustustyötä voi tukea lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, joka mahdollistaa nopean avun lähettämisen ympäri maailmaa. Katastrofirahastoon kerätään varoja myös syyskuussa järjestettävän Nälkäpäivä-keräyksen avulla.

Kiitos, kun autat.

Mikä on maanjäristys
Maanjäristykset
Katastrofivalmiusyksiköt
Katastrofivalmiusyksiköt
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Näin lahjoituksesi auttaa
Lahjoitusvarat käytetään auttamistyöhön
Tule kuukausilahjoittajaksi
Tule kuukausilahjoittajaksi