21.12.2023

Millaista on Punaisen Ristin humanitaarinen apu?

Punaisen Ristin avustustyöntekijät purkavat tarvikkeita autosta.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti on maamme merkittävin humanitaarista apua antava kansalaisjärjestö. Apu voi olla joko taloudellista tukea, avustustarvikkeita tai henkilöapua – tai usein yhdistelmä näitä.

Avun ketju käynnistyy, kun tietyssä maassa toimiva Punainen Risti tai Punainen Puolikuu ei pysty vastaamaan tilanteeseen yksin vaan lähettää kansainvälisen Punaisen Ristin kautta avunpyynnön. Muiden maiden Punaisen Ristin yhdistykset vastaavat pyyntöön tarjoamalla apua.

Suomen Punainen Risti ylläpitää kenttäsairaalaa ja terveysasemaa sekä logistiikkaan ja tieto- ja viestiliikenteeseen erikoistuneita katastrofivalmiusyksiköitä, joita voidaan lähettää nopeasti sinne, missä hätä on suurin.

Punaisen Ristin apu on aina puolueetonta, tasapuolista ja riippumatonta.

Voimme toimittaa apua perille katastrofirahastoon lahjoitettujen varojen ansiosta. Lahjoituksista noin 90 prosenttia tulee yksityisiltä ihmisiltä.

Punaisen Ristin humanitaarisen avun tärkeitä rahoittajia ovat myös Suomen ulkoministeriö ja Euroopan Unioni.

Kohti terveempiä ja turvallisia yhteisöjä

Vapaaehtoistensa kautta Punainen Risti on läsnä ennen katastrofia, katastrofin aikana ja sen jälkeen.

Suomen Punaisen Ristin avustustyössä humanitaarinen apu ja kehitysyhteistyö muodostavat saumattoman jatkumon. Humanitaarisella avulla vastataan ihmisten perustarpeisiin hädän hetkellä ja kehitysyhteistyöllä tavoitellaan kauaskantoisia parannuksia ihmisten ja yhteisöjen elämään.

Katastrofiavun käynnistäminen on helpompaa maissa, joissa Punainen Risti on jo auttanut yhteisöjä varautumaan kriiseihin.

Katastrofin jälkeen ihmiset tarvitsevat ravintoa, terveyttä, kodin ja elinkeinon, jotta he pystyvät palaamaan arkeen ja saavat voimia ja taitoja varautua tuleviin katastrofeihin.

Tutustu Punaisen Ristin pitkäjänteiseen kehitysyhteistyöhön Afrikassa ja Aasiassa

Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun operaatiot

Suomen Punaisen Ristin tukemat kansainväliset katastrofiavun operaatiot 40 vuoden aikana (vuoteen 2020 mennessä). Kuva: KOPONEN & HILDEN
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö