21.12.2023

Matka minuksi -podcast

Podcastin juontaja, Nuorten turvatalojen vapaaehtoinen Taika Vaulo sekä j podcastin vieraana ollut Elina Pesonen katsovat toisiaan ja nauravat studiossa.
Kuva: Antti Pietilä / Suomen Punainen Risti

Nuorten turvatalojen podcast kertoo itsenäistymisestä — matkasta minuksi.

Nuoruus on uuden kokemisen ja oppimisen, mutta myös itsensä etsimisen ja epävarmuuden, aikaa. Koko nuoruutta kuvaa muutos, matka minuksi. Siitä sai nimensä myös Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoisten podcast. 

Matka minuksi -podcastissa keskustellaan siitä, mikä juuri nyt puhuttaa nuoria aikuisia: somepaineet, kuluttaminen, jaksaminen, oman polun löytäminen ja muut polttavat puheenaiheet itsenäistymisen matkan varrelta. 

Lue alta lisää jaksoista ja klikkaa itsesi kuulolle nuoruudesta 2020-luvun Suomessa.

Haluaisitko kuulla jakson?

Kuuntele jakso Itsenäistymisen polku >>

Mihin itsenäistymisessä voi tarvita apua ja mistä apua saa? Mitä pitäisi tehdä, jos tuntuu, ettei rahat riitä tai ei jaksa arkea?

Näitä asioita mietitään Matka minuksi -podcastin Itsenäistymisen polku -jaksossa. Podcastin ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa vieraana on Elina Pesonen, kriisi- ja perhetyöntekijä, joka työskentelee Nuorten turvatalojen Eteenpäin-hankkeessa. 

Itsenäistyminen voi olla hankala hetki elämässä. Ensimmäistä kertaa nuori on täysin vastuussa elämästään, eikä vanhemmat välttämättä olekaan siinä lähellä auttamassa, kuten ennen. Osa meistä itsenäistyy uuden elämänvaiheen tai muun suuren muutoksen keskellä. Itsenäistymiseen saattaa liittyä uusi koulupaikka, työpaikka, uudet kaveripiirit tai muuten vain tarve päästä pois lapsuudenkodista.

Tässä jaksossa jaetaan vinkkejä ja apua niihin kysymyksiin, joita saattaa pohtia itsenäistymisen kynnyksellä. Jakson aikana kuljetaan kuvitteellinen itsenäistymisen polku. Tarinan päähenkilönä on Sisu, joka harjoittelee itsenäistymistä ja kohtaa matkallaan monia ongelmia. 

Tule siis matkalle mukaan, laita turvavyö kiinni ja sukella mukaan itsenäistymisen ihmeellisiin koukeroihin!

Jaksossa mainitaan useita paikkoja, joista hakea apua itsenäistymisen erilaisiin haasteisiin. Tässä tarkennuksia ja lisätietoa niistä:

  • TE-palvelut tarjoavat tukea ammatinvalintaan. Omasta urasta pääsee juttelemaan uraohjaus psykologin kanssa etäyhteyksin.
  • Jaksossa puhutaan edullisesta asumisesta ja esimerkkinä mainitaan HOAS. HOAS tarjoaa edullisia opiskelija-asuntoja Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Muissa opiskelijakaupungeissa on samanlaisia opiskelija-asuntojen tarjoajia.
  • Kela tarjoaa tukea opiskelijoille, Kelan sivuilta löytyy kätevä opiskelijan pikaopas!
  • Työhön liittyvissä asioissa auttaa jaksossa mainittujen tahojen lisäksi työsuojelu.
  • Jos itsenäistyminen ahdistaa tai haluat siihen tukea, ota se rohkeasti esille Nuorten turvataloilla tai Sekasin-chatissä.

Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Taika Vaulo.

Kuuntele jakso Itsenäinen, mutta yksin? >>

Podcast-sarjan viidennen jakson aiheena oli itsenäinen asuminen. Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen vapaaehtoisen Jennin vieraana oli Ylen Pilluralli-ohjelmasta tuttu Alex Ravantti. Alex ja Jenni keskustelivat omaan ensimmäiseen kotiin muuttamisen ihanuudesta ja itsenäistymiseen liittyvistä haasteista. 

Suomessa nuoret muuttavat omilleen varsin varhain ja toivoisivat voivansa muuttaa vieläkin nuorempina - jopa 18-vuotiaina. Alex ja Jenni pohtivat jakson aikana mahdollisia syitä nuorten haluun muuttaa jo varhain omilleen.

Omilleen muutto ei aina mene nappiin. Esimerkkeinä Alex mainitsee ensimmäisen vuokra-asunnon homeongelmat ja kämppisten väliset erimielisyydet kotitöiden jaosta. Omista ongelmista puhuminen voi olla joskus vaikeaa. Puhuminen ja avun pyytäminen kuitenkin kannattaa, koska silloin ongelmat tulevat todennäköisesti ratkaistuiksi. 

Jaksossa kysytään myös, milloin nuori voi tietää onko valmis muuttamaan omilleen? Alex liputtaa tiettyjen perustaitojen puolesta, mutta uskoo, ettei kaikkea tarvitse osata heti, vaan itsenäinen asuminen vaatii jatkuvaa harjoittelua. Jenni ja Alex toteavat, että omien vanhempien tarjoama pienimuotoinen tuki on tärkeää, mutta nuorella tulee olla mahdollisuus myös kokeilla asioita ja epäonnistua.

Keskustelun tärkeimpänä viestinä Jenni ja Alex halusivat omaan kokemukseensa vedoten sanoa, ettei vaikeiden asioiden äärelle kannata jäädä liian pitkäksi aikaa yksin, vaan pyytää omiin ongelmiin ajoissa apua

Muutamia vinkkejä itsenäistymisen tukeen ja itsenäiseen asumiseen:

Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Jenni Vihtkari.

Kuuntele jakso Rohkeasti oman näköinen elämä >>

Lehdet kirjoittavat keväisin eniten laudatureja kirjoittaneista ylioppilaista, kaverit jakavat somessa hyväksymisilmoituksia korkeakouluihin… Mitä jos oma elämä ei mahdukaan samaan muottiin?

Aiheesta Matka minuksi -podcastimme neljännessä jaksossa keskustelevat Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen vapaaehtoiset Elisa ja Taika vieraanaan rap-artisti Tiia Karoliina.

Rohkeudesta puhutaan usein itsensä ylittämisenä tai toimintakykynä vaaratilanteessa, mutta onko rohkeus muutakin? Tiia Karoliina jätti vakituisen päivätyönsä ja tulonlähteensä seuratakseen unelmiaan taiteen parissa freelancerina. Lopulta suurimmat esteet omannäköisen elämän toteuttamiselle olivat oman pään sisällä.

Jaksossa todetaan myös rohkeuden olevan katsojan silmässä. Vaikka itsestä tuntuisikin pelokkaalta ja aralta tai oma polku ei olisikaan se yhteiskunnan odottama, jollekulle toiselle voi näyttäytyä rohkeana esikuvana. Rohkeaa on myös tunnustaa olevansa peloissaan.

“Se ei ole keneltäkään muulta pois, että unelmoit”, toteaa Tiia Karoliina. Menestyminen ja onnistuminen suunnitelmissaan riippuu monesta asiasta, joista kaikki eivät ole omassa hallinnassa. Rohkeaa on olla oma itsensä.

Tukea oman polun löytämiseen tarjoavat muun muassa:

Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Matti Keponen.

Kuuntele jakso Työelämän turn on, opiskeluelämän burn out >>

Opiskelusta puhutaan usein koulutuksen kustannustehokkuuden, opiskeluaikojen pituuksien ja opintojen työllistävyyden näkökulmasta. Matka minuksi -podcastimme tarttui aiheeseen opiskelijoiden jaksamisen näkökulmasta. Keskustelemassa aiheesta Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen vapaaehtoisten Jennin ja Taikan kanssa on Jaksaa jaksaa- hankkeen toiminnan mentori Viivi Koski.

THL:n mukaan on arvioitu, että kolme neljästä elämänaikaisesta mielenterveyden häiriöstä alkaa ennen 25 vuoden ikää. Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyshäiriöiden määrä on moninkertaistunut 2000-luvun aikana.

Jaksossa keskustellaan siitä, kuinka tästä huolimatta esimerkiksi välivuoden pitämistä saattaa joutua perustelemaan tuttavilleen. Koulutus nähdään katkeamattomana putkena peruskoulusta työelämään saakka, vaikka parikymppisen nuoren elämässä tapahtuu usein opiskeluaikana monta muutakin mullistusta. Omilleen muuttaminen, oman identiteetin hakeminen ja tulevaisuudensuunnitelmien pohtiminen osuvat samaan aikaan kiivaimman opiskeluputken kanssa.

Viivin sanoin: “Asiat kyllä järjestyvät. Ota aikaa itsellesi ja priorisoi aina itseäsi ja omaa jaksamistasi, koska kaikki muu kyllä järjestyy.”

Jokaisen matka minuksi on omanlaisensa. Joillekin oman tien löytäminen vaatii useiden eri opintojen aloittamista, välivuotta suunnan etsimiseen tai rauhallisempaa opiskelutahtia. Oma hyvinvointi on pääasia.

Tukea opinnoissa jaksamiseen tarjoavat muun muassa:

 Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Matti Keponen.

Kuuntele jakso Kulutan, siis olen >>

Podcast-sarjan toisessa jaksossa puhutaan oman identiteetin rakentumisesta kuluttamisen ja ympäristötekojen ympärille. Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen vapaaehtoisten Taikan ja Jennin kanssa keskustelemassa on Senja Multala.

Jenni ja Taika nostavat esiin omat hyvin erilaiset kokemukset siitä, millaista kasvatusta ympäristöteoista ja esimerkiksi ilmastonmuutoksesta he ovat saaneet. Osalle ympäristöystävällisyys saattaa tulla todella luonnostaan ja on aktiivinen osa arkea, kun taas osalle pienetkin teot vaativat suuria uhrauksia tai tuntuvat ihan täysin mahdottomilta toteuttaa.

Jaksossa keskustellaan ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta. Ilmastonmuutoksen torjuminen on kasvavalle osalle nuorista aikuisista tärkeä osa identiteettiä. Samalla ilmastoahdistus puhuttaa ja jaksossa mietitään, onko sitä yhä enemmän ja yhä nuoremmilla.

Jenni ja Taika heittävät Senjalle myös monia uusia mielenkiintoisia käsitteitä, esimerkiksi lentävä vegaani ja ekokyttäys. Onko lentävä vegaani (henkilö joka noudattaa vegaanista ruokavaliota, mutta matkustaa paljon lentokoneella) löytänyt ihailtavan tasapainoisen vai paheksuttavan ristiriitaisen tavan elää kestävästi? Entä kuinka moni meistä harrastaa sosiaalisen median kautta ekokyttäystä ja tuomitsee kavereita, hyvänpäivän tuttuja tai vaikka somevaikuttajia heidän valinnoistaan?

Testaa Sitran sivustolla omat elämäntapasi 

Jos ilmastonmuutos ahdistaa, ota se rohkeasti esille Nuorten turvataloilla tai Sekasin-chatissä.  

Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Taika Vaulo.

Kuuntele jakso Somepaineissa 24/7 >>

Matka minuksi -podcastimme ensimmäisessä jaksossa keskustellaan sosiaalisen median tuomista paineista. Jaksossa Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen vapaaehtoisten Taikan ja Jennin vieraana on Matilda Kirvelä.

Sosiaalinen media ja sinne julkaiseminen tuo paljon paineita. Millaisia asioita sosiaalisessa mediassa voi julkaista? Pitääkö jokaiseen asiaan ottaa kantaa vaikka ei jaksaisi tai tuntuu, ettei tiedä asiasta tarpeeksi? Joskus raja sosiaalisen median ja oikean elämän välillä on todella himmeä eikä ole varmuutta siitä, mikä oikeastaan on totta ja mikä ei.

Taika ja Jenni puhuivat Matildan kanssa myös siitä, kuinka yksi sosiaalisen median mukanaan tuoma selkeä ero liittyy sukupolvien väliseen kuiluun. Sosiaalinen media on alustana kaikista tutuin nuorille, eivätkä vanhemmat ihmiset ehkä aina ymmärrä sen mukana tuomia haasteita tai paineita samalla tavalla.

Jaksossa puhutaan myös siitä, onko sosiaalisen median rooli yhteiskunnassa ja ihmisten elämissä jo liian vahva. Sosiaalinen media on loistava väline esimerkiksi asioiden ja tiedon levittämiseen, mutta milloin siitä on vain haittaa?

Jos sosiaalisen median käyttäminen tai siellä olevat asiat mietityttävät, tietoa ja tukea voi hakea muun muassa täältä:

Jakson esittelytekstin on kirjoittanut Nuorten turvatalojen Kotipolku-hankkeen viestinnän ja vaikuttamisen vapaaehtoinen Taika Vaulo.

Nuorelle apua arjen ongelmiin -  Punainen Risti
Nuorelle apua arjen ongelmiin - Punainen Risti
Vapaaehtoistoiminta Nuorten turvatalossa auttaa nuoria - Punainen Risti
Vapaaehtoistoiminta Nuorten turvatalossa auttaa nuoria - Punainen Risti