Kerro kokemuksesi rasismista – jokainen tarina on tärkeä
Rasisminvastaista viikkoa vietetään jälleen ensi keväänä. Vuoden 2025 Rasisminvastaisella viikolla teemana on aikuisten vastuu puuttua lasten ja nuorten kohtaamaan rasismiin.
Punainen Risti kerää teemaviikkoa verten lasten ja nuorten kokemuksia rasismista. Tunnetko rasismia kokeneen lapsen tai nuoren? Oletko itse kokenut tai todistanut rasismia?
Lapset ja nuoret kohtaavat monenlaista rasismia koulussa ja vapaa-ajalla. Rasismi ilmenee huuteluna ja kiusaamisena, myös huomaamattomammin erilaisina asenteina, ennakkoluuloina ja ulossulkevina käytäntöinä.
Kaikenlainen rasismi vaikuttaa lapsen ja nuoren kasvuun sekä mahdollisuuksiin edetä elämässä. On tärkeää tunnistaa rasismi arjessa, tiedostaa ennakkoluulot ja toimia aktiivisesti syrjivien käytäntöjen purkamiseksi.
Aikuisen on tärkeää olla lapsille ja nuorille turvallinen henkilö, joka puuttuu rasismiin. Kouluissa syrjintää voidaan kokea myös vuorovaikutustilanteissa muiden oppilaiden kanssa, poissa opettajien valvovan silmän alta, esimerkiksi välitunnilla. Siksi on tärkeää, että myös lapsilla olisi rohkeutta puuttua tilanteisiin tai ainakin kertoa niistä aikuisille.
Kerro kokemuksesi rasismista
Keräämme Rasisminvastaista viikkoa ja rasisminvastaista työtä varten lasten ja nuorten kokemuksia rasismista. Tunnetko rasismia kokeneen lapsen tai nuoren? Tai oletko itse kokenut tai todistanut rasismia? Kokemuksia kerää myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL).
Kokemuksia rasismista voi kertoa forms-lomakkeella tai MLL:n Nuortennetissä.
Tavoitteena on lisätä tietoa ja taitoja sekä rohkaista kaikkia puuttumaan rasismiin. Kokemus rasismista voi liittyä esimerkiksi koulun oppi- tai välituntiin, harrastukseen, julkiseen paikkaan esim. bussiin tai junaan tai sosiaaliseen mediaan. Se voi olla tapahtunut lähiaikoina tai vuosia sitten, kokemuksen ajankohdalla ei ole merkitystä.
Osa kertomuksista voidaan julkaista rasisminvastaisen työn yhteydessä. Jos kertomuksesi julkaistaan, se tehdään aina anonyymisti ilman oikeita nimiä ja varmistetaan, ettei kertojan henkilöllisyyttä voi tunnistaa.
Oppimateriaaleja pienille ja isoille oppilaille
Pääseekö meillä helposti porukkaan mukaan? Millainen läppä ei tunnu hyvältä? Puututaanko meillä rasismiin? Näitä kysymyksiä pohditaan uudistuneissa Yhdessä rasismia vastaan -oppimateriaaleissa.
Näkymätön kasvi sekä Sara ja Yusuf -draamatyöpajojen avulla voitte syventyä aiheeseen tarinan kautta.
Voitte hyödyntää oppimateriaaleja Rasisminvastaisella viikolla tai koska tahansa, kun aiheesta on tarve luokan kanssa keskustella. Kaikki teemaan sopivat oppimateriaalit löydät täältä.