21.03.2024

Rasisminvastainen viikko kouluissa

Rasisminvastaista viikkoa vietetään jälleen 18.–24.3.2024. Tänä vuonna teemana on rasismiin puuttuminen. Kampanjaviikko rohkaisee meitä tunnistamaan rasismin ja toimimaan sitä vastaan.

Alla vinkkejä teemaviikon viettoon kouluissa. Tervetuloa mukaan!

Suuret pahoittelut rasisminvastaisen viikon aamunavauksen teknisistä haasteista live-lähetyksessä.

Lähetyksen tallenne on nyt katsottavissa täältä. 

 

Rasismia esiintyy monissa muodoissa lasten elämässä, niin koulussa kuin sen ulkopuolella. Rasismi ilmenee paitsi huuteluna ja kiusaamisena myös huomaamattomammin erilaisina asenteina, ennakkoluuloina ja ulossulkevina käytäntöinä. 

Kaikenlaisella rasismilla on vaikutusta lapsen ja nuoren kasvuun sekä mahdollisuuksiin edetä elämässä. On tärkeää tunnistaa rasismi arjessa, tiedostaa ennakkoluulot ja toimia aktiivisesti syrjivien käytäntöjen purkamiseksi.

Vaikka aikuisilla on vastuu rasismiin puuttumisesta, on tärkeää, että myös lapsilla on keinoja tunnistaa rasismi ja toimia kun he sitä kohtaavat. Koulumaailmassa syrjintää voidaan kokea vuorovaikutustilanteissa muiden oppilaiden kanssa, poissa opettajien valvovan silmän alta, esimerkiksi välitunnilla. On tärkeää, että lapset osaavat puuttua näihin tilanteisiin ja kertoa niistä aikuiselle.

Valtakunnallinen aamunavaus kouluille 21.3. klo 9.15. 

YK:n rasisminvastaista päivää vietetään 21.3. Järjestämme silloin kouluille suunnatun aamunavauksen Teamsin välityksellä, jossa pohditaan mm. ikävältä tuntuvaa läppää, porukkaan pääsemistä sekä rasismin ilmenemistä lasten ja nuorten arjessa. Aamunavauksessa annetaan myös vinkkejä rasismiin puuttumiseen.

Mukana lähetyksessä ovat muun muassa muusikko Sara Siipola, jalkapalloilija Ilari Mettälä, koripalloilija Miro LittleNaisten Liigan kiekkoilijoita sekä Puistopolun koulun nuoria. Aamunavaus on suunnattu ala- ja yläkouluille, lähetys alkaa klo 9.15 ja kestää noin 15 minuuttia.

Jos tulette aamunavaukseen myöhässä voitte katsoa sitä alusta kelaamalla alkuun kuvaruudun alareunassa olevan palkin (samaan tapaan kuin missä tahansa videossa). Aamunavauksen tallenne on katsottavissa heti lähetyksen jälkeen. 

Tallenne katsottavissa tästä. 

 

Oppimateriaaleja pienille ja isoille oppilaille


Pääseekö meillä helposti porukkaan mukaan? Millainen läppä ei tunnu hyvältä? Puututaanko meillä rasismiin? Näitä kysymyksiä pohditaan uudistuneissa Yhdessä rasismia vastaan -oppimateriaaleissa. 

Draamatyöpajojen Näkymätön kasvi sekä Sara ja Yusuf avulla taas voitte syventyä aiheeseen tarinan kautta. 

Voitte hyödyntää oppimateriaaleja rasisminvastaisella viikolla tai koska tahansa, kun aiheesta on tarve luokan kanssa keskustella. Kaikki teemaviikolle sopivat oppimateriaalit löydät täältä. 

 

Kampanjamateriaalit nyt tilattavissa


Punaisen Ristin aineistopankista voit ladata somekuvia ja verkkokaupasta voit ilmaiseksi tilata julisteita, tarroja sekä muuta materiaalia Rasisminvastaiselle viikolle.

 

 

Oppimateriaaleja kaikenikäisille!
Oppimateriaaleja kaikenikäisille!
Rasisminvastainen viikko 18.–24.3.2024
Rasisminvastainen viikko 18.–24.3.2024