Näin varaudut metsässä eksymiseen – valmistaudu marjastus- tai sienestysretkelle Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkkien avulla
Marjastus- ja sienestyskauden alkaessa yhä useampi suuntaa jälleen metsään. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vinkit ovat hyödyllisiä metsään eksyessä. Huolellinen ennakkovarustautuminen ja rauhallinen toiminta auttavat hankalassa tilanteessa.
Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) tukee viranomaisia kadonneiden etsimistehtävissä vuosittain yli 200 kertaa. Tänä kesänä Vapepan vapaaehtoiset ovat auttaneet jo yli 50 kadonneen etsinnöissä – etsintähälytyksiä on tullut lähes joka päivä. Sienestys- ja marjastuskauden alkaminen tarkoittaa usein myös Vapepan etsintätapauksien lisääntymistä.
Tärkeintä valmistautuminen ja rauhallisena pysyminen
Eksymisen varalta jollekin tutulle on hyvä kertoa ennen metsään lähtöä, minne on menossa, millaista reittiä pitkin ja kuinka pitkään aikoo viipyä. Lisäksi huolellinen tutustuminen omaan reittiin etukäteen kannattaa.
Jos kuitenkin huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena.
– Silloin kannattaa pysähtyä ja yrittää rauhassa paikantaa itseään esimerkiksi karttasovelluksen ja maamerkkien avulla. Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta, toteaa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä.
– Jos oikeaa reittiä ei vieläkään löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista.
Pakkaa nämä asiat mukaan eksymisen varalle
Metsään on hyvä ottaa mukaan ainakin lämpimiä vaatteita, joilla tarkenee, mikäli retki pitkittyy odottamatta illan tai yön puolelle. Matkaan kannattaa valita kirkkaan värisiä vaatteita – maastosta selvästi erottuvat vaatteet auttavat etsintätilanteissa. Lisäksi avaruuspeitto on kätevä olla mukana silloin, kun metsäretki venähtää ennakoitua pidemmäksi. Se on lämmin ja kevyt, suojaa sateelta sekä toimii istuinalustana.
Myös varavirtalähde on hyvä pakata mukaan. Tärkeää on muistaa puhelimeen sopiva johto ja varmistaa, että on ladannut puhelimeen 112-sovelluksen. Sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin apua hälyttäessä. Puhelimeen on hyödyllistä ladata myös karttasovellus. Sen käyttöön tulee kuitenkin tutustua jo ennen lähtöä.
Lisäksi metsäretkelle kannattaa ottaa mukaan paperinen kartta, kompassi, sytytysväline, sytykkeitä, puukko sekä eväät, joilla pärjää tarvittaessa myös pidemmän ajan metsässä.
Apua on aina saatavilla eksyneille. Vapepan yli 12 000 koulutettua vapaaehtoista tukevat viranomaisia vuosittain erilaisissa auttamistilanteissa ympäri Suomen. Kadonneiden etsimisen lisäksi Vapepan tehtäviin kuuluu henkisen tuen antaminen, liikenteenohjaus sekä evakuoinneissa auttaminen erilaisissa onnettomuuksissa ja kriisitilanteissa.