Kolme maahan tullutta nuorta miestä aurinkoisessa syksyisessä puistossa.

Apua paperittomille

Kuva: Jussi Partanen / Suomen Punainen Risti

Punainen Risti pyrkii varmistamaan, että myös paperittomien oikeus perustoimeentuloon ja välttämättömiin palveluihin toteutuu.

Autamme viranomais- ja kolmannen sektorin palveluihin pääsemisessä ja niiden löytämisessä. Annamme keskusteluapua, tuemme toiminnallisuutta ja autamme ratkaisujen etsimisessä. Voit ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteessa paperittomat(at)punainenristi.fi.

Punainen Risti toimii yhteistyössä paperittomia auttavien järjestöjen ja muiden yhteisöjen sekä viranomaisten kanssa. Kun tarvitset neuvontaa tai ohjausta, voit olla yhteydessä myös tukipiste Mosaiikkiin. Mosaiikin kautta voi hakeutua oikeudelliseen neuvontaan sekä hakea apua terveysongelmiin Global Clinicistä.

Paperittomien auttaminen on viranomaisten tehtävä

Suomen perustuslain 19 §:n mukaan ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”. ​

Viranomaisten kuuluu järjestää paperittomille vähintään ruoka, majoitus ja kiireelliset sosiaali- ja terveyspalvelut. Julkisen vallan on lisäksi turvattava lasten perusoikeus käydä koulua sekä lapsille ja lapsiperheille soveltuva asuminen. Nämä oikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville riippumatta heidän oikeudellisesta asemastaan. ​

Kun vastaanottopalvelut päättyvät

Vastaanottokeskukset on tarkoitettu turvapaikanhakijoille, joiden turvapaikka-asian käsittely on kesken, jotka eivät ole vielä muuttaneet kuntaan tai palanneet kotimaahan. Vastaanottopalvelut lakkaavat lakiin perustuen, jos turvapaikanhakija ei palaa täytäntöönpanokelpoisen päätöksen jälkeen eikä poliisi pysty poistamaan häntä maasta.

Punainen Risti välittää järjestön ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa asuvalle turvapaikanhakijalle tiedon palveluiden lakkaamisesta. Kerromme vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta ja siihen saatavilla olevasta tuesta, sekä siitä, mitä tarkoittaa jäädä paperittomaksi Suomeen ja mitä palveluita paperittomille on saatavilla. ​

Vastaanottopalveluiden loputtua vastuu turvapaikkaa hakeneen ihmisen auttamisesta siirtyy ensisijaisesti kunnille. Ennen kuin ihminen poistuu vastaanottokeskuksesta, vastaanottokeskuksen henkilökunta varmistaa, että hänellä on paikka, mihin mennä. Punainen Risti ei jätä ketään heitteille.

Punaisen Ristin oikeus auttaa siirtolaisia
Maailmanlaajuinen apu pakenemaan joutuneille
Punainen Risti tukee maahanmuuttajia
Apua maahanmuuttajille