Kolme maahan tullutta nuorta miestä aurinkoisessa syksyisessä puistossa.

Paperittomuus – tukea vaikeassa tilanteessa oleville maahanmuuttajille

Kuva: Jussi Partanen / Suomen Punainen Risti

Jos elät Suomessa ilman oleskeluoikeutta ja tarvitset tukea ja neuvontaa, voit ottaa meihin yhteyttä.

Puhelin: 040 621 0706. Voit lähettää myös WhatsApp -viestin. Puhelu on normaalin matkapuhelinmaksun hintainen. Voit jättää soittopyynnön Whatsapp-viestillä tai sähköpostitse, niin soitamme sinulle takaisin.

Sähköposti: paperittomat(at)punainenristi.fi

Voit keskustella tilanteestasi kanssamme ja tuemme ratkaisujen löytämisessä. Autamme julkisten ja kansalaistoiminnan järjestämien palveluiden löytämisessä ja niihin pääsemisessä.

Punainen Risti toimii yhteistyössä maahanmuuttajia tukevien järjestöjen ja muiden yhteisöjen kanssa. Jos olet pääkaupunkiseudulla, voit vierailla tukipiste Mosaiikissa, jossa järjestämme toimintaa yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän ja Sininauhasäätiön kanssa. Teemme myös yhteistyötä Pakolaisneuvonnan ja Global Clinicin kanssa: ohjaamme oikeudelliseen neuvontaan ja hoitoon.  

Kaikilla on oikeus perusturvaan

Suomen perustuslain 19 §:n mukaan ”Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”. ​

Viranomaisten kuuluu järjestää paperittomille vähintään ruoka, majoitus ja kiireelliset sosiaali- ja terveyspalvelut. Julkisen vallan on lisäksi turvattava lasten perusoikeus käydä koulua sekä lapsille ja lapsiperheille soveltuva asuminen. Nämä oikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville riippumatta heidän oikeudellisesta asemastaan. ​

Kun vastaanottopalvelut päättyvät

Vastaanottokeskukset on tarkoitettu turvapaikanhakijoille, joiden turvapaikka-asian käsittely on kesken, jotka eivät ole vielä muuttaneet kuntaan tai palanneet kotimaahan. Vastaanottopalvelut lakkaavat lakiin perustuen, jos turvapaikanhakija ei palaa täytäntöönpanokelpoisen päätöksen jälkeen eikä poliisi pysty poistamaan häntä maasta.

Punainen Risti välittää järjestön ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa asuvalle turvapaikanhakijalle tiedon palveluiden lakkaamisesta. Kerromme vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta ja siihen saatavilla olevasta tuesta, sekä siitä, mitä tarkoittaa jäädä paperittomaksi Suomeen ja mitä palveluita paperittomille on saatavilla. ​

Vastaanottopalveluiden loputtua vastuu turvapaikkaa hakeneen ihmisen auttamisesta siirtyy ensisijaisesti kunnille. Ennen kuin ihminen poistuu vastaanottokeskuksesta, vastaanottokeskuksen henkilökunta varmistaa, että hänellä on paikka, mihin mennä. Punainen Risti ei jätä ketään heitteille.

Punaisen Ristin oikeus auttaa siirtolaisia
Maailmanlaajuinen apu pakenemaan joutuneille
Punainen Risti tukee maahanmuuttajia
Apua maahanmuuttajille