"Iso kiitos testamenttilahjoittajille"

Hymyilevät äiti ja lapsi istuvat sylikkäin laiturilla.
Kuva: Timo Hartikainen / Suomen Punainen Risti

Kuopiolainen yksinhuoltaja Marjut Ronkainen sai suuren avun Punaisen Ristin saamasta testamenttilahjoituksesta.

Punaisen Ristin Savo-Karjalan piiri sai joitakin vuosia sitten merkittävän testamenttilahjoituksen, jonka testamentin jättäjä halusi kohdentaa Pohjois-Savon vähävaraisille lapsiperheille.

Lahjoitus muuttuu konkreettiseksi avuksi

Lahjoituksesta on riittänyt apua monelle perheelle. Yksi apua saaneista on kuopiolainen Marjut Ronkainen perheineen.

– Iso kiitos tällaisille testamenttilahjoittajille. Lahjoituksesta saatu raha on ollut erittäin hieno, tosi iso päivittäinen ja konkreettinen apu minun perheelle, huoahtaa Ronkainen.

Ronkainen on yksinhuoltaja, jonka nuorimmainen on kolmetoistavuotias Vili Ihalainen. Kotona asuva seitsemäntoistavuotias Nella opiskelee lentokoneasentajaksi Savon ammattiopistossa. Perheeseen kuuluvat myös 18- ja 19-vuotiaat, viime syksynä omilleen muuttaneet pojat.

Vili on erityislapsi, Ronkainen kertoo. Vili sairastui kuusivuotiaana harvinaiseen Perthesin tautiin, joka on reisiluussa ilmenevä sairaus. Taudin vuoksi Vilin oikea jalka jouduttiin katkaisemaan ensimmäisenä kouluvuonna, ja Vili joutui opettelemaan kävelemisen uudestaan. Vilillä on liikuntarajoitteiden lisäksi diagnosoitu myös ADHD.

Vilin auttamiseksi Ronkainen jäi aluksi kotiin kahdeksi vuodeksi, ja sen jälkeen hän jäi osa-aikatyöhön. Hän on ammatiltaan kokki. Hän ei kuitenkaan ole omaishoitaja, koska kukaan ei koskaan kertonut, että hän olisi voinut hakea omaishoidon tukea.

Ystävä kehotti hakemaan tukea Punaiselta Ristiltä

Vili ei pysty harrastamaan mitään isossa lapsiryhmässä, mutta Kuopion kaupungilla on harrastusryhmiä erityislapsille ja -nuorille.

– Viime syksynä sain ystävän kautta tiedon Punaisen Ristin testamenttilahjoituksesta, ja siitä Vili sai bussiin kuukausikortin, jolla hän pääsee kotoa yli kymmenen kilometrin päähän kaupungin pienryhmiin sekä kuntoutuksiin ja psykologille Kuopion keskustaan. Pyysin avustusta muun muassa bussikorttiin, perheen jouluruokaan, lasten joululahjoihin ja Vilin tukeviin kenkiin.

Testamenttilahjoituksesta myös Nellalle saatiin bussin kuukausikortti, että hän pääsee kotoa Kuopion lentoaseman lähellä oleviin opintoihinsa.

Apu löytää perille

Hyväntekeväisyyteen tehdystä testamenttilahjoituksesta tukea saavat lapsiperheet ovat löytyneet yhteistyössä seurakunnan ja sosiaalitoimen kanssa. Pyyntö voi tulla suoraan sieltä, mutta apua hakevat ovat myös itse soittaneet Punaiseen Ristiin, kun he ovat kuulleet, että tällainen mahdollisuus on.

Kun Punainen Risti saa avunpyyntöhakemuksen, tarkistetaan ensin, että hakija täyttää testamentin määrittämät ja muut hakukriteerit. Punaisen Ristin Kuopion osaston kotimaan avun yhdyshenkilö on haastatellut osaston toimistolla kaikki Kuopion osastolta apua hakeneet henkilöt.

– Täällä kohdellaan ihmistä ihmisenä. Voi jutella reilusti, rehellisesti ja avoimesti. Tällaiselle väliinputoajalle kuin minä olen ollut viranomaisten suhteen monessa asiassa, apu lämmittää mieltä. Kyllä pienituloiselle joku bussikortti on oikeasti mietittävä meno, Ronkainen sanoo.

Vili aloittaa syksyllä seiskaluokan. Tavallaan testamenttilahjoitus on tukenut myös hänen itsenäistymistään, kun hän on päässyt ja oppinut kulkemaan itsenäisesti bussilla.

Teksti: Anja Hiltunen