Hymyileviä nepalilaislapsia koulumatkalla kouluasuissaan.

Testamentti Punaiselle Ristille

Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Voit huolehtia sinulle tärkeistä ihmisistä ja asioista myös poismenosi jälkeen tekemällä testamentin. Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa avun jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi.

Pienikin osuus siitä, mitä sinulta jää, voi muuttaa toisen ihmisen elämän.

Tilaa testamenttiopas

Yhteystiedot tallennetaan Suomen Punaisen Ristin markkinointirekisteriin. Lue lisää.

Kannattaa selvittää, miten omaisuutesi jakautuisi ilman testamenttia. Jos tulos ei ole tahtosi mukainen, testamentti on hyvä laatia.
Anders Bygglin, Hannes Snellman Attorneys Ltd

Jos harkitset muistavasi testamentissasi Suomen Punaista Ristiä, sinulle on myös tarjolla maksutonta apua testamentin laatimiseen.

Nuori nainen vauva sylissään.
Testamentti Punaiselle Ristille mahdollistaa avun jatkumisen tulevienkin sukupolvien hyväksi. Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Miksi kannattaa tehdä testamentti?

Kun mietit, tulisiko sinun laatia testamentti, selvitä ensin, miten omaisuutesi jakautuisi ilman sitä. Testamentti kannattaa laatia, jos perintökaaren määräykset eivät johda viimeisen tahtosi mukaiseen lopputulokseen.

Ilman testamenttia omaisuutesi jakautuu perillistesi kesken perimysjärjestyksessä. Jos sinulla ei ole serkkua läheisempää sukulaista, omaisuutesi siirtyy valtiolle.

Miten testamentti tehdään?

Testamentin laatiminen ei yleensä ole kovin vaikeaa. Ollakseen pätevä sen on kuitenkin noudatettava lain vaatimia muotomääräyksiä. Siksi on hyvä käyttää apuna asiantuntijaa.

Annamme mielellämme suosituksia asianajajista, jotka auttavat sinua maksutta ja ehdottoman luotettavasti laatimaan testamenttisi.

Kun muistat testamentissasi Punaista Ristiä, on tärkeää kirjoittaa selkeästi, onko se tarkoitettu Punaisen Ristin katastrofirahastoon vai kotimaan vapaaehtoistoiminnan tukemiseen.

Myös alueellisen tai paikallisen toiminnan tukeminen on mahdollista. Silloin testamentin saajana voi olla haluamasi Punaisen Ristin piiri tai paikallisosasto.

Kaksi ikääntynyttä naista istuu vierekkäin puistonpenkillä.
Testamentin voi osoittaa myös Punaisen Ristin kotimaan toimintaan. Lahjoittajien avulla muun muassa autetaan yksinäisiä. Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Mitä tapahtuu, jos jätän Punaiselle Ristille kiinteää omaisuutta?

Yleensä Punainen Risti myy irtaimiston osto- ja myyntiliikkeiden kautta. Jos lähellä on Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo, myydään irtaimisto sen kautta.

Kiinteistöt myydään kiinteistövälitysyritysten kautta vapailla markkinoilla. Henkilökohtaisimpia esineitä, kuten valokuvia, tarjotaan yleensä omaisille. Jos omaiset eivät halua kuvia, tuhoamme ne, etteivät ne joudu vääriin käsiin. Kirjeet hävitämme aina, ellei asiasta ole testamentissa erillistä ohjetta.

Missä testamenttia säilytetään?

Testamentti kannattaa säilyttää pankin tallelokerossa, mielellään suljetussa kirjekuoressa. Kirjekuoreen voi kirjoittaa, että se sisältää testamentin, ja määrätä samalla, että kuoren saa avata vain kahden todistajan läsnäollessa.

Testamentin olemassaolosta voi olla hyvä kertoa jollekin luotettavalle läheiselle, jotta sitä osataan etsiä perunkirjoituksen yhteydessä.

Testamentti­neuvontaa veloituksetta

Meiltä saat yhteystiedot asianajajille, jotka auttavat sinua veloituksetta. Ota yhteyttä, kun haluat keskustella testamenttilahjoituksesta tarkemmin:

Testamenttiasiantuntija Mia Ekström
puh. 040 562 2472
mia.ekstrom(at)punainenristi.fi

Tilaa testamenttiopas