26.09.2023

Tiimihenkeä ja upeita kohtaamisia

Hymyilevä henkilö tiputtaa rahaa Punaisen Ristin vapaaehtoisen kädessä olevaan keräyslippaaseen.
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Alkon työtekijät saivat lähteä Nälkäpäivä-lipaskerääjiksi työajalla. Lue, miltä kerääminen tuntui.

Jo useampana syksynä Alko on tarjonnut työtekijöilleen ikimuistoisen elämyksen ja tilaisuuden auttaa hädänlaisia. Yhtiö kannusti työntekijöitään käyttämään työaikaa Punaisen Ristin Nälkäpäivä-lipaskerääjänä.

Viime syksynä kolmekymmentä työtekijää ympäri maan lähtivät kaduille, toreille, markettien ja omien myymälöidensä edustoille keräämään rahaa hyvään tarkoitukseen.

Wau, totesi ventovieras ihminen, kun ensimmäisen keräyslippaani täyttyi jo puolilta päivin. Toisen lippaan keräsin täyteen seuraavana päivänä. Sain hyvän potin Punaiselle Ristille, ja hyvä mieli tuli myös arvostuksesta, jota kerääjänä sain ohikulkijoilta.
Alkon työntekijä

Alkon asiakkaat lahjoittivat myös myymälöissä kassoille tuotuihin keräyslippaisiin. Näin työntekijät ovat kartuttaneet tuhansilla euroilla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoa. Lahjoituksilla autetaan hädänalaisia Suomessa ja ulkomailla äkillisen luonnonkatastrofin, konfliktin tai muun kriisin sattuessa. 

Tohtisiko häiritä?

Usein tuntuu, ettei kiireisiä ohikulkijoita viitsisi häiritä. Nälkäpäivänä keräämään lähtenyt Alkon vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen sanoo, että lipaskerääjältä vaaditaan pientä rohkeutta lähestyä ohitse rientäviä ihmisiä. Jos taas löytää hyvän keräyspaikan ja -ajan, niin rahaa kilisee lippaaseen kuin itsestään.

Lippaaseen kerääminen tuntuu kivalta, mutta samalla rankalta.

-Toimistotyöntekijästä seisominen tuntuu yllättävän raskaalta. Minulle sopiva keräysaika on pari kolme tuntia kerrallaan, Valtonen kertoo.

Lipaskeräyksen idea onkin, että jokainen kerää juuri sen ajan, kuin itselle sopii. Jo tunnissa ehtii hyvin. Pienistäkin keräyspoteista kertyy yhdessä iso summa.

Kerääminen nosti tiimihenkeä

Ohikulkijat suhtautuvat Punaisen Ristin lipaskerääjiin yleensä positiivisesti, ja jotkut jäävät toviksi juttelemaan. Osa kerääjistä sai siten tilaisuuden kertoa lahjoittajille, että työnantaja mahdollistaa osallistumisen Nälkäpäivään. Alko sai kiitosta, ja kehut välitettiin yhtiön johdolle asti.

Jälkeenpäin työntekijät jakoivat kokemuksiaan keräyspäivistä. Päivät täyttyivät mieleenpainuvista kohtaamisista ohikulkijoiden kanssa, ja niistä sai hyvän mielen myös itselle.

-Kerääminen nosti meidän tiimihenkeämme ja yhdisti työporukkaa, Valtonen summaa.

Alko tukee vastuullisuustavoitteitaan tekemällä yhteistyötä järjestöjen kanssa. Valtonen kertoo, että Punainen Risti ja Nälkäpäivä valikoituivat kohteeksi, koska Nälkäpäivällä on pitkä perinne ja Punainen Risti on luotettava, tuttu ja puolueeton toimija.

Nälkäpäivään osallistuminen oli helppoa

-Lipaskeräys on hyvin organisoitu ja helppo tapa toimia vapaaehtoisena. Kerääjäksi voi tulla matalalla kynnyksellä. Kouluttautumista eri tarvita, mutta käytännön ohjeita saa Punaiselta Ristiltä oman keräyksen tueksi, Valtonen kertoo.