Epidemia ja pandemia

Tarttuvat taudit tappavat valtavasti ihmisiä joka vuosi. Epidemiat ovat vaikeimmin voitettavissa maissa, joissa on heikot elinolosuhteet ja terveysjärjestelmät.
Tartuntataudit ovat usein helposti ehkäistävissä ja hoidettavissa. Silti ne leviävät edelleen. Osa taudinaiheuttajista on sairastuttanut ihmisiä pitkään, kuten malaria, osa niistä on uusia.
Suomen Punainen Risti auttaa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun paikallisia yhdistyksiä työskentelemään tarttuvia tauteja vastaan omissa maissaan.
Epidemiatilanteissa Suomen Punainen Risti on valmiina lähettämään terveydenhuollon ja muiden alojen asiantuntijoita sekä tarvikkeita paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun työn tueksi.
Epidemiassa sairaustapauksia ilmenee paljon
Tartuntatauti eli infektiotauti on sairaus, joka voi tarttua mikrobin siirtyessä eliöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi käsien kautta. Tartuntatauti voi olla viruksen, bakteerin, loisen tai sienen aiheuttama.
Epidemiasta puhutaan silloin, kun sairaustapauksia havaitaan odotettua enemmän tiettynä ajanjaksona tietyssä väestössä ja tietyllä alueella. Epidemioita puhkeaa kaikkialla maailmassa, mutta ne ovat vaikeimmin voitettavissa maissa, joissa on heikot elinolosuhteet ja terveysjärjestelmät. Usein maat kärsivät jo ennestään köyhyyden, konfliktien tai ilmastonmuutoksen vaikutuksista.
Maailman terveysjärjestö WHO voi julistaa pandemian silloin, kun maanosien yli ulottuva epidemia aiheuttaa merkittävän uhan kansanterveydelle ja terveydenhuollon palvelujen riittävyydelle.
Historian pahimpia pandemioita ovat olleet keskiajalla riehunut musta surma, isorokko, ensimmäisen maailmansodan aikana puhjennut espanjantauti sekä 2000-luvulla sikainfluenssa ja koronapandemia.
Punainen Risti ennaltaehkäisee epidemioita ja pandemioita
Punainen Risti:
- auttaa viranomaisia ennaltaehkäisemään muun muassa ebolan, HI-viruksen, koleran, malarian, polion, tuberkuloosin ja tuhkarokon leviämistä eri puolilla maailmaa
- tukee paikallisia terveyspisteitä, jotka tarjoavat muun muassa terveystarkastuksia, neuvolapalveluja ja rokotteita
- kouluttaa vapaaehtoisia, jotka kertovat ihmisille taudeista, niiden oireista ja tartuntatavoista sekä auttavat ihmisiä hakeutumaan hoitoon
- työskentelee yhteistyössä viranomaisten kanssa, esimerkiksi siten, että vapaaehtoiset ilmoittavat viranomaisille yhteisöissään ilmaantuvista sairaustapauksista, jotka voivat levitä helposti.
Punainen Risti auttaa epidemioissa ja pandemioissa
Punainen Risti:
- tarjoaa vakavassa epidemiatilanteessa tukea paikalliselle Punaiselle Ristille tai Punaiselle Puolikuulle kansainvälisen Punaisen Ristin kautta
- tarjoaa paikallisen yhdistyksen määrittelemää apua, kuten rahaa, materiaaleja, ammattiosaamista tai terveydenhuollon palveluita, kuten ambulansseja tai klinikoita
- voi perustaa pahiten epidemiasta kärsiville alueille tautikeskuksia, kuten kolera- tai ebolakeskuksia
- tarjoaa epidemioiden aikana myös muuta tukea, kuten psykososiaalista tukea, puhdasta vettä, peseytymispisteitä ja ruoka-apua
Suomen Punaisen Ristin katastrofivalmiusyksiköt, kuten kenttäsairaala ja terveysasema, ovat lähtövalmiudessa logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa. Lisäksi Punaisella Ristillä on henkilöreservissään satoja koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia.

Katastrofivalmiusyksiköt

Humanitaarinen apu

Kehitysyhteistyö
