Apua Etiopiassa

Taistelut Tigrayn alueella Etiopiassa ovat aiheuttaneet laajan humanitaarisen kriisin, jonka vaikutukset heijastuvat Sudaniin ja Djiboutiin. Punainen Risti kasvattaa apuaan alueella.

Kansainvälisen Punaisen Ristin puheenjohtaja Francesco Rocca päätti juuri vierailunsa Tigrayn alueella.

– On selvää, että ihmiset tarvitsevat paljon enemmän apua kuin mitä he tällä hetkellä saavat. Olin huolissani näkemästäni, erityisesti maan sisällä paenneiden lasten, äitien ja vanhusten tilanteesta.

YK:n mukaan noin 280 000 ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia Tigrayn, Amharan ja Afarin alueilla ja lähes 60 000 ihmistä on hakenut turvaa Sudanista.

Pakolaisilla ja kotimaansa sisällä paenneilla ihmisillä on pulaa ruuasta, vedestä ja perusasioista kuten terveydenhuollosta. Tuhannet ovat menettäneet yhteyden läheisiinsä.

YK:n hätäaputoimisto OCHA arvioi 21,3 miljoonan etiopialaisen tarvitsevan hätäapua tänä vuonna. Väkivaltaisuuksien lisäksi Etiopiaa ovat koetelleet kuivuudesta johtuva ruoan puute, viljelyksiä tuhoavat heinäsirkkaparvet ja maailmanlaajuisen koronaviruspandemian vaikutukset.

Apua kolmessa maassa

Etiopian Punainen Risti on läsnä ympäri maata. Laaja paikallisten vapaaehtoisten joukko jatkaa avustustyötään Tigrayssa, vaikka kriisi koskettaa myös heitä.

Konfliktialueilla toimiva Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on toiminut Tigrayssa vuosikymmeniä. Avustustyö on jatkunut noin kolme kuukautta sitten alkaneista taisteluista huolimatta.

Punainen Risti on jakanut ihmisille vettä, ruokaa ja kotitaloustarvikkeita sekä tarjonnut terveydenhuoltoa ja kuntoutusta haavoittuneille. Lisäksi tuetaan sairaaloiden toimintaa, ja yli 11 000 ihmistä on saanut Punaisen Ristin avulla yhteyden läheisiinsä.

Myös Suomen Punainen Risti tukee avustustyötä Etiopiassa. Apu on mahdollista ulkoministeriön humanitaarisen avun rahoituksen sekä katastrofirahaston tuella.

Yhteinen tie on pitkä, sillä Etiopian ja Suomen Punainen Risti ovat tehneet yhteistyötä jo yli 30 vuotta.

– Olemme aktiivisesti tukeneet Etiopian Punaista Ristiä Tigrayn alueelta paenneiden ihmisten auttamisessa. Joulukuussa tuimme heitä ulkoministeriön myöntämällä 120 000 eurolla, millä hankittiin ruokaa ja muita tarvikkeita taistelua paenneille. Lisäksi tuemme Etiopian Punaista Ristiä avun tarpeen arvioinnissa. Tuoreen arvion mukaan hätäapua tarvitsee lähes 1,5 miljoonaa ihmistä alueella, jolla työskentelemme, kertoo Suomen Punaisen Ristin Etiopian maaedustaja Masud Hossain.

– Hätäavun lisäksi teemme pitkäaikaista kehitysyhteistyötä Afarin alueella. Tigrayn naapurissa sijaitseva Afar on Etiopian köyhimpiä alueita. Taisteluja on paettu myös sinne, mikä lisää avun tarvetta, hän täydentää.

Rajan toisella puolella Sudanin Punainen Puolikuu on jakanut ruokaa ja kotitaloustarvikkeita sekä tarjonnut terveydenhuoltoa pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille.

Djiboutin Punainen Risti auttaa Hol Holin pakolaisleirillä ja Obockissa, missä ihmiset saavat vettä ja vessoja, parempaa hygieniaa ja tietoa koronasta.

Nyt Punaisen Ristin tavoitteena on kerätä 25 miljoonaa euroa, jotta apua pystytään tarjoamaan 660 000 ihmiselle kolmessa maassa. Kriisi on laaja ja se jatkuu pitkään.

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Tee lahjoitus
Lahjoita