Millaista on Punaisen Ristin kehitysyhteistyö?
Pitkäkestoisen kehitysyhteistyön avulla rakennamme terveitä ja turvallisia yhteisöjä.
Keskitymme auttamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten lapsia, raskaana olevia ja imettäviä äitejä, vanhuksia sekä sairaita ja vammaisia henkilöitä.
Katastrofeista, konflikteista tai muista kriiseistä kärsivillä alueilla kehitysyhteistyö ja humanitaarinen apu linkittyvät kiinteästi toisiinsa. Vahvistamme myös paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun toimintaa.
Yli 60 prosenttia kehitysyhteistyöstä suuntautuu Afrikkaan ja yli 30 prosenttia Aasiaan.
Tärkein apu on lähellä
Suomen Punainen Risti suunnittelee ja toteuttaa kehitysyhteistyötä aina yhdessä paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kanssa, joka vapaaehtoisineen tuntee parhaiten maansa ja kulttuurinsa.
Paikallisista tarpeista riippuen kehitysyhteistyöhön voi kuulua monenlaisia toimintoja.
- lisäämme ihmisten hygienia- ja terveystietoutta
- parannamme yhteisöjen ja koulujen valmiutta
- järjestämme ensiapukoulutuksia
- autamme yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin
- tarjoamme ihmisille ruokaa ja perustarvikkeita käteisjakelujen kautta
- autamme saamaan puhdasta vettä
- rakennamme kunnollisia vessoja ja viemäreitä
Terveyttä kaikille
Teemme pitkäjänteistä, ennaltaehkäisevää terveystyötä haavoittuvimpien ihmisten parissa. Keskitymme etenkin äitien ja lasten terveyden sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden parantamiseen.
Avainasemassa ovat Punaisen Ristin kouluttamat paikalliset vapaaehtoiset, jotka tiedottavat ja kouluttavat oman yhteisönsä jäseniä terveyteen liittyvistä teemoista.
Vapaaehtoiset voivat myös seurata lasten kasvua ja kehitystä, auttaa ennaltaehkäisemään aliravitsemusta, ripulia ja tartuntatauteja sekä ohjata ihmisiä terveydenhoitoon ja noudattamaan terveellisiä elämäntapoja.
Valmiutta varautua riskeihin
Katastrofivalmiustyö vahvistaa ihmisten ja yhteisöjen tietoja ja taitoja tunnistaa erilaisia riskejä ja varautua niihin sekä lievittää kriisien vaikutuksia.
Kehitysyhteistyöllä autamme yhteisöjä varautumaan katastrofeihin useissa Afrikan ja Aasian maissa. Valmiustyöhön voi kuulua esimerkiksi:
- vaarojen kartoittamista
- varoitusjärjestelmien kehittämistä
- koulutusta ja tiedottamista
Paikallisen valmiuden parantaminen on tärkeää, sillä arvokkain apu on lähellä. Katastrofin sattuessa ensimmäisinä paikalla ovat naapurit ja lähialueen auttajat, kuten Punaisen Ristin vapaaehtoiset.
Tarpeen mukaan Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten työntekijät ja kansainväliset avustustyöntekijät liittyvät avun ketjuun.
Tutustu ulkoministeriön rahoittaman kehitysyhteistyön tuloksiin (englanniksi): Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyöraportti 2023 (Ulkoministeriö)
Suomen Punainen Risti on Euroopan komission pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun pääosaston (ECHO) kumppani. EU Humanitarian Partership Certificate 2021 (pdf)
Punaisen Ristin kehitysyhteistyö edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.
Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyötä rahoittavat ulkoministeriö ja EU sekä yksityiset lahjoittajat ja yritysyhteistyökumppanit.