Oikea aika varautua
Kuinka sinä varautuisit tulvaan, hirmumyrskyyn tai seuraavaan epidemiaan?
Koronapandemia ja rajut ukkoset ovat Suomessakin herättäneet ihmiset pohtimaan, kuinka ylläpitää arkea tilanteessa, jossa vaikkapa sähköt katkeavat tai kauppaan ei pääse.
Katastrofeihin varautuminen on merkittävä osa Punaisen Ristin työtä sekä Suomessa että maailmalla. Kehittämällä yhteisöjen valmiutta varautua kriisitilanteisiin lievitämme niistä aiheutuvaa inhimillistä kärsimystä.
Varautumalla etukäteen voidaan säästää valtavasti ihmishenkiä, elinkeinoja - ja myös rahaa. Katastrofeihin varautuminen on pitkällä aikavälillä sekä halvempaa että tehokkaampaa kuin tuhojen paikkaaminen jälkikäteen.
Katastrofien määrä on muun muassa ilmastonmuutoksen johdosta kasvussa. Kriisit eivät odota vuoroaan ja jatkuvasti lisääntyviin ja samanaikaisiin kriiseihin tulee varautua entistä paremmin.
Lahjoittamalla katastrofirahastoon olet mukana tukemassa Punaisen Ristin työtä ympäri maailmaa katastrofirahaston turvin. Lahjoituksesi auttaa nopeasti ja tehokkaasti siellä, missä tarve kulloinkin on suurin.
Katastrofirahaston avulla rahoitamme sekä nopeaa hätäapua että pitkäkestoista työtä eri maiden Punaisen Ristin ja Puolikuun yhdistysten, piirien ja yhteisöjen varautumisen vahvistamiseksi.
Oppia simulaatiosta
Vuonna 2022 yli 37,5 miljoonaa ihmistä hyötyi kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun katastrofiriskien varautumishankkeista.
Suomen Punainen Risti vahvistaa yhteisöjen katastrofivalmiutta ja auttaa varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, kuten sään ääri-ilmiöistä johtuviin kriiseihin.
Käytämme erilaisia katastrofivalmiusharjoituksia ja -simulaatioita kouluttaessamme paikallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia ja henkilökuntaa.
Olipa kyseessä tulva, maanjäristys tai äärimmäiset sääolosuhteet, oikeilla ja riittävän aikaisilla toimilla voimme vähentää sekä ihmishenkien että elinkeinojen menetyksiä.
Pitkäkestoisen kehitysyhteistyömme kautta tavoitimme vuonna 2022 yhteensä 112 700 ihmistä, jotka hyötyivät yhteisötason valmiustoimista. He ovat nyt paremmin varautuneita, pystyvät toimimaan tehokkaammin kriisitilanteissa sekä palautuvat ja toipuvat nopeammin katastrofeista.
Lisäksi yhteensä 45 yhteisöllä on käytössään varhaisen varoituksen järjestelmiä. Varhaisen varoituksen järjestelmät auttavat yhteisöjä saamaan tiedon lähestyvistä sään ääri-ilmiöistä, toimimaan ennen niiden muuttumista katastrofeiksi ja suojautumaan riskeiltä paremmin.
Esimerkkejä Suomen Punaisen Ristin katastrofivalmiustyöstä vuodelta 2022
- Malawissa yhteensä 67 730 ihmistä hyötyi yhteisötason valmiustoimista. Koulutimme esimerkiksi 270 ihmistä käyttämään varhaisen varoituksen järjestelmiä.
- Zimbabwessa kehitettiin ja testattiin varhaisen varoituksen järjestelmiä ja niihin perustuvaa toimintaa kuivuuden varalta.
- Keniassa, Ruandassa ja Tansaniassa käynnistettiin varhaisen varoituksen järjestelmiin perustuva hanke. Teemme yhteistyötä paikallisten Punaisten Ristien, paikallisten meteorologian laitosten sekä Suomen Ilmatieteen laitoksen kanssa.
- Nepalissa katastrofivalmiutta vahvistettiin järjestämällä harjoituksia ja -simulaatioilla, sekä päivittämällä Punaisen Ristin katastrofivalmiussuunnitelma. Yhteensä 379 ihmistä kahdesta eri kunnasta sai koulutusta siitä, miten toimia katastrofin tapahtuessa.
Puhdas vesi ehkäisee epidemioita
Epidemiaan varautuminen vaatii pitkäjänteistä työtä. Suomen Punainen Risti painottaa varautumisessa puhtaan veden saatavuutta sekä oikeaoppisen hygienian tärkeyttä. Näin epidemioita, kuten koleraa, voidaan ehkäistä.
Maaseudulla, kaupunkien slummeissa, katastrofialttiilla alueilla sekä matalan tulotason maissa asuvat ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa epidemioita ajatellen. Puhdasta vettä ei aina ole saatavilla.
Kaikilla ihmisillä on oikeus puhtaaseen veteen ja hyvän hygienian ylläpitämiseen. Viime vuonna yli 42,4 miljoonaa ihmistä hyötyi kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun vesi- ja hygieniahankkeista.
Suomen Punainen Ristin tuella kunnostettiin ja rakennettiin viime vuonna 50 vesipistettä, joiden kautta yli 170 000 ihmistä saa puhdasta vettä.
Teemme yhteisöissä myös koulutustyötä. Yhteisön jäsenet huomaavat ensimmäisenä, mikäli mahdollinen epidemia uhkaa. Vapaaehtoisillamme on tässä tärkeä rooli: esimerkiksi Somalian Punaisen Puolikuun koulutettu vapaaehtoinen tunnisti ja raportoi maan ensimmäisen koronatapauksen. Hän auttoi sairastunutta eristäytymään muista taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
Esimerkkejä Suomen Punaisen Ristin epidemiavarautumistyöstä vuodelta 2022
- Keniassa rokotettiin yli 70 600 ihmistä koronaa vastaan.
- Somaliassa yli 37 100 ihmistä sai tietoa koronataudista. Lisäksi yli 14 500 lasta rokotettiin tuhkarokkoa, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, hepatiitti B:tä ja kurkkumätää vastaan.
- Nepalissa jaettiin tietoa terveydestä yli 4760 ihmiselle dengue-kuumetta vastaan.
- Malawissa tuettiin varautumista koleraepidemiaan. Lisäksi 777 koulutettua vapaaehtoista teki yli 30 900 kotikäyntiä, joilla he jakoivat tietoa esimerkiksi kolerasta, poliosta ja malariasta.
- Burundissa tuettiin epidemiavarautumista ebolaa vastaan ja Burundin Punaisen Ristin vapaaehtoisten osaamista ja toimintakykyä vahvistettiin mahdollisen kriisitilanteen varalta.
Lahjoittajana olet tärkeä osa avun ketjua – ilman lahjoittajia ei olisi apua. Lahjoittajana suojelet heikoimmassa asemassa olevia.