28.03.2023

Terveys on kylän yhteinen asia

Kymmeniä afrikkalaisia äitiä ja pikkulapsia asioimassa terveysklinikalla.
Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Äidit ja lapset voivat paremmin ja ihmiset saavat puhdasta vettä Malawissa.

Enelles Daud, 32, otti aamulla 11-kuukautisen poikansa kantoliinaan ja hyppäsi polkupyörän selkään. Oli tullut aika viedä lapsi rokotettavaksi Chikatan kylään saapuneelle liikkuvalle klinikalle.

– Klinikka käy nykyään lähempänä kotiamme. Neljän kilometrin matkan pyöräilen puolessa tunnissa, Enelles kertoo tyytyväisenä. Matka on tuttu, sillä hän käy klinikalla esikoisensa kanssa nyt jo seitsemännen kerran.

Rokotusten lisäksi lapsi punnitaan ja hänen terveydentilaansa seurataan. Myös Enelles saa tarvittavat rokotukset alle 5-vuotiaille lapsille ja heidän äideilleen tarkoitetulla klinikalla. Kaikki terveystiedot merkitään henkilökohtaisiin kortteihin.

– Klinikan vapaaehtoiset ja hoitajat antavat hyödyllistä tietoa terveysasioista. Jos lapsi on kipeä, saan klinikalta myös lääkkeitä, Enelles kehuu.

Viisi Punaisen Ristin vapaaehtoista pitää tanssiesitystä ulkona.
Tanssiesitys kannustaa perhesuunnitteluun ja näytelmällä muokataan asenteita rokotuksia ja ehkäisyä kohtaan. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Viesti välittyy näytelmän keinoin

Klinikan asiakkaille tarjotaan myös asiapitoista viihdettä. Ensin tanssiesitys kannustaa perhesuunnitteluun: vastasyntyneelle vauvalle toivotaan tanssin voimalla riittävästi aikaa ja tilaa kasvamiseen, ennen kuin perheeseen hankitaan seuraava lapsi.

Tanssin jälkeen on vuorossa pienoisnäytelmä, jossa terveysasioista tietämättömän aviomiehen vastentahtoista asennetta rokotuksiin ja ehkäisyyn muokataan faktojen voimalla. Kiihkeän draaman lopussa hänkin oivaltaa, miksi vaimon on tärkeää viettää lapsen kanssa pari tuntia kuukaudessa liikkuvan klinikan asiakkaana.

Agnes Usman, 20, vieraili klinikalla kymmenen kuukautisen Muza-poikansa kanssa. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Vapaaehtoiset auttavat hoitajia

Klinikalla työskentelee kaksi viranomaisten palkkaamaa hoitajaa ja kolme Malawin Punaisen Ristin vapaaehtoista. Aisha Maganga, 37, on toiminut vapaaehtoisena kaksi vuotta.

– Autan hoitajaa lasten punnituksissa. Tänään punnitsimme 160 lasta. Klinikkavierailun päätteeksi jaan terveyskortit takaisin äideille, Aisha sanoo.

– Päätin ryhtyä vapaaehtoiseksi, kun kylämme päällikkö kertoi klinikan avuntarpeesta. Punainen Risti koulutti minut tähän tehtävään.

Punnituksen jälkeen äidit lapsineen siirtyvät rokotusjonoon. Klinikan rokotusohjelma täydentyi viime keväänä tärkeällä uutuudella. Malawi aloitti huhtikuussa ensimmäisenä kolmesta Afrikan maasta malariarokotukset alle 2-vuotiaille lapsille.

Vuoroaan hitaasti etenevässä jonossa odottaa 20-vuotias Agnes Usman yhdessä 10-kuukautisen Muza-poikansa kanssa.

– Tämä klinikka on hyvä paikka. Saan täällä tietoa ja lääkkeitä, jos lapseni sairastuu. Tämä on tosin aika kaukana kotoamme, matkoihin kuluu pari tuntia, Agnes kommentoi.

Nyt hän on klinikalla neljättä kertaa esikoisensa kanssa. Omasta perhesuunnittelustaan Agnesilla on selkeä näkemys.

– Aiomme hankkia neljä lasta, hän ilmoittaa empimättä.

Ruokaa ja hoivaa lapsille

Lasten terveyttä ja hyvinvointia edistetään Malawissa päivähoitokeskuksissa, joissa vapaaehtoiset hoitavat ja leikittävät 2–6-vuotiaita lapsia.

– Opetamme lapsille uusia taitoja laulujen, leikkien ja tarinoiden avulla. Lapset opettelevat innoissaan numeroita ja aakkosia ja vähän vanhemmat myös lukemista ja englantia, kertoo Mary Nyongo, yksi Galatiyan kylän päivähoitokeskuksen hoitajista.

Keskukseen kokoontuu parhaimmillaan noin 200 lasta päivässä. Sadekauden aikaan määrä tippuu usein alle puoleen, kun lähistöllä vuolaana virtaava joki vaikeuttaa monen pääsyä hoitopaikkaan.

– Opin Punaisen Ristin koulutuksessa erilaisia tapoja leikkiä lasten kanssa, esimerkiksi sen, miten lapsia voi opettaa laulujen avulla, Mary muistelee.

Päivähoitokeskuksessa lapset oppivat uusia taitoja ja saavat ruokaa. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Hoitopaikassa opitut taidot auttavat Maryn mukaan lapsia suoriutumaan paremmin koulussa. Päivittäinen ruokailu on tärkeä osa päivän ohjelmaa.

– Monet lapset saavat täällä parempaa ravintoa kuin kotonaan. Monipuolinen ruoka ja liikunta tekevät lapsista vahvempia, hän arvioi. Hoitajat pitävät aktiivisesti yhteyttä vanhempiin ja ottavat tarvittaessa puheeksi havaintojaan lapsista. Keskus tarjoaa tervetulleen tauon lastenhoidosta monille vanhemmille.

– Vanhemmat ovat tosi kiitollisia, kun he voivat keskittyä omiin töihinsä sillä aikaa, kun lapset ovat täällä hyvässä hoidossa, Mary huomauttaa. Hän itse tuo hoitokeskukseen usein mukanaan kaksivuotiaan lapsenlapsensa Hopekinin.

Junior Felixson, 3, viettää hoitokeskuksessa useimmat arkipäivänsä, kuten hänen kaikki neljä sisarustaankin ovat tehneet. Juniorin perheessä on ajoittain pulaa ruuasta, eikä hän epäröi valitessaan hoitopaikan ykkösasiaa.

– Puuro on hyvää täällä, Junior sanoo ykskantaan. Hän on jo ehtinyt oppimaan uusia taitoja, ja parhaillaan työn alla on tärkeä projekti.

– Olen opetellut numeroita, Junior paljastaa. Hänen äitinsä Jennifer on tyytyväinen lapsensa saamaan hoitoon.

Hienoa, että Junior saa kasvaa ja kehittyä täällä leikkimällä muiden lasten kanssa. Tiedän kokemuksesta, miten hyvää tämä tekee lapsille, Jennifer kiittelee.

Galatiyan hoitopaikan lapset kokoontuvat toistaiseksi ulkona, koska keskuksen vanha rakennus vuotaa ja on turvaton lapsille. Sateella lapset joudutaan usein lähettämään kotiin. Uusi talo on kuitenkin jo rakenteilla, ja muutaman kuukauden päästä lapset ja hoitajat pääsevät uusiin, turvallisiin tiloihin.

Lasten päivähoitoa pyörittävät vapaaehtoiset lastenhoitajat, jotka pitävät huolen lasten aktiviteeteista, sekä vanhempien toimikunnan vapaaehtoiset, jotka tekevät ruokaa ja hoitavat muita käytännön asioita. Malawin Punainen Risti kouluttaa vapaaehtoisia sekä tarjoaa ruokaa ja keittiötarvikkeita sekä siemeniä kylvettäväksi hoitokeskuksen puutarhassa.

Hymyilevä nuori nainen pumppaa vettä kaivosta.
Portia Nuyumwa, 16, saa nyt helposti puhdasta vettä, sillä Punainen Risti rakennutti kaivon tyttöjen asuntolan ulkopuolelle Kakomassa, Malawissa. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Puhtauteen satsaaminen kannattaa

Puhdas vesi ja hygienia ovat olennaisia elementtejä kyläyhteisöjen terveyden edistämisessä. Kolme vuotta sitten Malawin Punaisen Risti lanseerasi puhtaan kylän konseptin.

– Puhtaan kylän tittelin voi saada, kun 80 prosenttia kylän kotitalouksista täyttää tietyt kriteerit. Taloilla täytyy olla mm. kunnollinen vessa käsienpesupaikkoineen, pyykkinaru, kunnon roskakori jätteille sekä astioidenkuivauspaikka, luettelee Malawin Punaisen Ristin Mangochin piirin työntekijä Peter Banda.

Puhtaasta kylästä täytyy löytyä myös Punaisen Ristin kouluttama vapaaehtoinen, joka auttaa ja neuvoo perheitä ja myös raportoi mahdollisista puutteista. Jos joku perhe lipsuu asetetuista vaatimuksista, kyläkomitea voi asettaa uhkasakon.

Ussin puhtaassa kylässä asuva Ethel Medson, 40, on tyytyväinen lisääntyneeseen siisteyteen ja hygieniaan.

– Aiemmin lapsemme sairastuivat usein ripuliin tai muihin tauteihin, mikä haittasi koulunkäyntiä. Nykyään he ovat paljon terveempiä, Ethel mainitsee. Hänen mielestään on hyvä, että kylän siisteyttä kontrolloidaan.

– Jos itse pidän ympäristöni siistinä, mutta naapuri on välinpitämätön, voin saada jonkun taudin sieltä.

Yksi tärkeä terveyttä ja elämänlaatua edistävä tekijä on Punaisen Ristin kylään rakentama kaivo.

– Vedenhakumatkaan odotuksineen meni ennen jopa kuusi tuntia. Nyt kaivo on niin lähellä, että 7-vuotias tyttäreni Sidhat auttaa minua aina välillä vedenhaussa pienellä ämpärillään, Ethel kehuu.

Parantuneen vesitilanteen ansiosta useimmat kyläläiset ovat perustaneet Ethelin tavoin oman puutarhan Punaisen Ristin tuella. Se parantaa ruokaturvaa ja tuo monipuolisuutta ruokavalioon.

– Viljelen okraa, kurpitsaa, sinappia ja bonongwea. Viljely kotipuutarhassa onnistuu hyvin, kun emme ole enää niin riippuvaisia sadekausista.

Kuusi hymyilevää naista kantaa vettä ja tarvikkeita päänsä päällä.
Kylän naisten ei enää tarvitse kulkea kauas saadakseen puhdasta vettä. Malawin Punaisen Ristin rakennuttama kaivo tarjoaa puhdasta juomavettä yli 2 000 ihmiselle. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Kaivo tuo terveyttä

Mwanamulanjen joki on kuivan kauden aikana kuihtunut lähes huomaamattomaksi puroksi. Siitä huolimatta virran äärellä on ruuhkaa, kun kymmenet läheisen kylän naiset ja tytöt ovat saapuneet noutamaan vettä koteihinsa.

Yksitoistavuotias Bethia Chapwera on saanut kauhottua ison vihreän saavinsa täyteen ja lähtee kantamaan painavaa vesikuormaa kotiin muutaman sadan merin päähän. Vesi on kirkasta ja näyttää puhtaalta, mutta ulkonäkö pettää.

– Kylän noin 250 perhettä käyttää puron vettä juomavetenä ja ruoanlaittoon. Tämä on aiheuttanut paljon sairauksia. Esimerkiksi viimeisen kolmen kuukauden aikana yli sata alle 5-vuotiasta lasta sairastui ripuliin, toteaa paikallinen terveysviranomainen Dominic Maloto.

Kyläläisten elämänlaatu parantuu merkittävästi, kun Malawin Punaisen Ristin rakennuttama kaivo avataan kahden kylän käyttöön. Se tarjoaa turvallista juomavettä yli kahdelletuhannelle ihmiselle.

– Tämä puron vedenottopaikka voidaan vihdoin hylätä kohta ja nämä perheet pääsevät nauttimaan puhtaasta vedestä, Dominic iloitsee.

Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö