19.04.2023

Turvallisuus on monitahoinen kokemus nuorille

Digiraadin turvallisuutta koskevat keskustelut käsittelivät aihetta useasta eri näkökulmasta - kriiseistä, kohtaamisista virkavallan kanssa ja ihmissuhteista netissä. Nuorten toiveet turvallisuuden tunteen parantamiseksi olivat selkeät: kunnioittavia kohtaamisia arvostetaan ja tukea ja rohkaisua kaivataan.

Turvallisuuden tunne on yksilöllinen

Keskustelujen perusteella kävi ilmi, että turvallisuuden tunne on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa moni asia. Kriisistä kriisiin -raadissa käsiteltiin nuorten jaksamista viime vuosien tapahtumien keskellä. Koronapandemian kaltaiset kriisit ovat saaneet nuoret pelkäämään paitsi oman turvallisuutensa, myös läheistensä puolesta.

Maailman tapahtumat, kuten hintojen nousu, vaikuttavat huolen lisäksi myös konkreettisesti nuorten arkeen. Keskustelijoilla oli omia tapoja käsitellä vaikeita asioita ja tilanteita. Moni oli joutunut lopettamaan harrastuksen tai vaihtamaan sen halvempaan, minkä lisäksi monet suosivat punalaputettuja tuotteita kaupassa. Nuorten eri tilanteet aiheuttivat kuitenkin myös pahaa mieltä:

Jotkut toteavat, ettei opiskelijana tarvikaan kauheasti töitä tehdä. Toisaalta kun näkee, kuinka oman ikäiset ovat jo töissä niin masentaahan se ja aiheuttaa epäonnistunutta oloa.
Kriisistä kriisiin -raadin osallistuja

Jotkut halusivat seurata maailman tapahtumia erityisen paljon, toiset taas olivat lopettaneet uutisten seuraamisen kokonaan.

Siinä missä olin ennen tiedonjanoinen ja halukas tietämään esim. politiikasta, ni nyt haluan ennemmin keskittyä omaan elämään ja arkeen.
Kriisistä kriisiin -raadin osallistuja

 

Yksittäisilläkin kohtaamisilla on vaikutusta

Erityisesti Kohtaamiset poliisin ja viranomaisten kanssa -raadissa kävi ilmi, kuinka yksittäisetkin kohtaamiset tai tapahtumat voivat vaikuttaa nuorten käsitykseen turvallisuudesta tai viranomaisen luotettavuudesta. Useat keskustelijat kertoivat, kuinka esimerkiksi positiivinen mielikuva poliisista tai viranomaisista on kärsinyt omakohtaisen negatiivisen kokemuksen myötä. Myös median kautta kuullut kokemukset esimerkiksi poliisin tai järjestyksenvalvojien toiminnasta nakersivat luottamusta.  

Kelasta taas on sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Tämän vuoden alkupuolella minulle ei maksettu ollenkaan perustoimeentulotukea – –. Jouduin pyytämään vanhemmiltani rahaa vuokranmaksuun mikä tuntui pahalta, joten tämä kokemus jäi kyllä ketuttamaan.
Kohtaamiset poliisin ja viranomaisten kanssa -raadin osallistuja

Toisaalta nuoret eivät kokeneet nettideittailuun liittyviä lieveilmiöitä, kuten huijausyrityksiä, uhkaavina. Moni koki, että osaa tunnistaa huijarit ja tarvittaessa estää viestittäjän tai jättää vastaamatta viestiin. Nettisuhteissa ongelmatilanteita aiheuttivat kuitenkin pettämisen pelko mutta myös käytännön haasteet, kuten eleiden ja ilmeiden puute kommunikaatiossa.  

Pelko pettämisestä saattaa olla hyvinkin aktiivista, kun on tosiaan tietoinen siitä mahdollisuudesta, että kumppani voisi tehdä mitä vaan omassa elämässään, etkä tiedä siitä yhtään mitään.
Seurustelu ja seksuaalisuus netissä -raadin osallistuja

Nuoret haluavat tukea, eivät kuplaan sulkemista tai tuomitsemista

Kriisistä kriisiin -raadin nuoret toivoivat, että heitä ei suljettaisi kuplaan maailman kriisien edessä. Nuoret tarvitsevat kuitenkin tukea maailman tapahtumien käsittelyyn.

Erityisen paljon toivottiin mahdollisuutta matalan kynnyksen keskusteluapuun mutta myös vertaistukea. Lisäksi toivottiin yksilöllistä tukea, kuten oppilaitoksen joustoa haastavissa tilanteissa.  

Tuen tarve ei liity pelkästään keskusteluun tai apuun, vaan nuoret toivovat tukea myös maailmassa luovimiseen ja siitä selon saamiseen. Kriisistä kriisiin -raatiin osallistunut nuori nosti esille medialukutaidon tärkeyden ja sen, että nuoria voitaisiin tukea oikean ja väärän tiedon erottamisessa. Seurustelu ja seksuaalisuus netissä -raateihin osallistuneet nuoret puolestaan toivoivat matalan kynnyksen seksuaalikasvatusta mutta myös rohkaisua nettisuhteisiin, ei pelkkää kauhistelua tai nettisuhteiden tuomitsemista.

Mitä nuoret toivovat? 

  • Matalan kynnyksen keskusteluapua sekä mahdollisuutta vertaistukeen 
  • Rohkaisua ja tukea, kuten hyväksyntää nettisuhteille, matalan kynnyksen seksuaalikasvatusta sekä medialukutaidon opetusta  
  • Nuoren kunnioittavaa kohtaamista iästä tai taustasta riippumatta

 

Tutustu turvallisuus-teeman loppulausumiin täältä: