21.12.2023

Hävikistä hyvikiksi – kauppojen hävikkituotteiden lajittelu osana ruoka-apua

Hymyilevä Punaisen ristin vapaaehtoinen edessään vihanneksia ja hedelmiä.
Kuva: Tuomas Lakela / Meri-Lapin järjestökeskus Majakka

Ruoka-avussa hyödynnetään syömäkelpoisia hävikkituotteita. Kauppojen hävikkituotteiden lajittelua ja ruoan jakamista eteenpäin hoitavat vapaaehtoiset. 

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset lajittelevat syömäkelpoisia hedelmiä ja vihanneksia kauppojen hävikkituotteiden joukosta ja kuljettavat ne eteenpäin jaettaviksi apua tarvitseville.  

Hedelmiä ja vihanneksia toimitetaan jaettavaksi ruoka-avussa, mutta niitä hyödynnetään myös yhteisöllisissä ruokailuissa sekä eri toimijoiden sosiaalisissa keittiöissä. 

– Näen, miten syömäkelpoisten kaupan hävikkituotteiden jakaminen eteenpäin auttaa suurta joukkoa ihmisiä eri elämäntilanteissa, kuten ruoka-apua tarvitsevia, mielenterveyskuntoutujia, syömishäiriöitä kokevia, lapsia, nuoria ja ikääntyviä, kertoo Lapin alueella muita vapaaehtoisia kouluttava Tarja Sipilä

Tässä niin kutsutussa HeVi-blokkauksessa eli hedelmä- ja vihanneshävikkituotteiden lajittelussa pyritään hyödyntämään kaupan hävikkiin menevistä hedelmistä ja vihanneksista syömäkelpoiset. Joskus lajiteltavissa hävikkituote-erissä on mukana myös maito- ja viljatuotteita. 

– Vapaaehtoiset lajittelevat tuotteet kaupan tiloissa, yhdessä kaupan kanssa sovituin pelisäännöin. Lajittelusta ei synny kaupalle ylimääräisiä kustannuksia, ja kaupan tilat ovat turvalliset vapaaehtoisille, Sipilä sanoo. 

 

Hävikkituotteiden hyödyntäminen on ekoteko ja monipuolistaa monen ruokavaliota

– Blokkaus on ympäristö- ja ilmastoteko, sillä se vähentää hävikin ja biojätteen määrää. Sillä on saatu myös lisättyä merkittävästi ruoka-apuna jaettavan ruoan määrää ja erityisesti ruoan monipuolisuutta ja terveellisyyttä, sanoo Sipilä. 

– Hedelmien ja vihanneksien ostamiseen ei kaikilla ole muuten mahdollisuutta, Sipilä lisää. 

Toimintamalli on kehitetty alun perin Vihreä Kemi -hankkeessa, jossa Sipilä työskenteli aikaisemmin. Nyt malli on siirretty ja sovellettu Suomen Punaisen Ristin käyttöön ja Sipilä jatkaa lajittelun parissa vapaaehtoisena eläkepäivillään. 

– Tämän toimintamallin erityisyys piilee toimivassa verkostoyhteistyössä. Se hyödyttää monia eri toimijoita ja sitä kautta tavoittaa laajasti ihmisiä. Myös yhteistyö kauppojen kanssa on ollut erittäin hyvää ja sujuvaa blokkauksen tiimoilta. Kaupat ovat olleet tyytyväisiä ja malli on kiinnostanut myös muualla Suomessa, Sipilä kertoo. 

Toistaiseksi malli on käytössä tällaisenaan Lapissa Kemin ja Rovaniemen alueella.