10.05.2023

”Tämä on koskettanut syvältä”

Maskilla suojautunut nainen puolilähikuvassa kirjoituspöydän ääressä käsittelemässä koeputkia.
Kuva: Jenelle Eli / IFRC

Punaisen Ristin ja SOS Mediterranee -järjestön operaatiossa pelastetaan Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia mereltä.

Kuopiolainen kätilö Arja Savolainen oli loka–marraskuussa 2021 mukana kansainvälisen Punaisen Ristin ja SOS Mediterranee -järjestön pelastusoperaatiossa Välimerellä. Savolainen työskenteli merellä partioivan Ocean Viking -laivan terveystiimissä, joka ottaa vastaan merestä pelastettuja siirtolaisia.

Savolaisen matkan aikana Ocean Vikingille autettiin yhteensä 314 siirtolaista. Heistä 89 oli lapsia.

Mistä pelastusoperaatiossa oli kyse, Arja?

– Ocean Viking partioi lähellä Libyaa, koska sieltä saapuu Eurooppaan siirtolaisia, usein huonosti varustetuilla kumiveneillä. SOS Mediterranee etsii siirtolaisia ja auttaa heidät Ocean Vikingille, joka on 70-metrinen entinen rahtilaiva. Punainen Risti järjestää laivalla heille terveydenhuoltoa ja muuta tukea.

Mitä tehtäviisi kuului?

– Olin sairaanhoitajan ja kätilön roolissa. Vastuualueeseeni kuului huolehtia naisista ja lapsista. Nuorimmat hoitamani lapset olivat muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Naisten ja lasten lisäksi otin vastaan terveyspisteellämme muitakin hoitoa tarvitsevia potilaita. Myös koronan torjuminen kuului keskeisesti työhöni. Hoitotyön lisäksi osallistuin myös muihin laivan töihin, kuten ruuanjakeluun, tarvikehuoltoon, puhtaanapitoon, matkustajien yleisvalvontaan ja viriketoimintaan.

Millaisessa kunnossa potilaat olivat?

– Potilaiden kunto vaihteli. Monet saapuivat vaatteet aivan märkinä. Heillä oli paljon flunssaa, päänsärkyä, iho-ongelmia ja kaikenlaisia kipuja. He olivat joutuneet istumaan jopa vuorokauden kumiveneissä ja viettäneet Libyan puolella pitkiäkin aikoja erittäin huonoissa olosuhteissa. Joillakin oli avohaavoja, pieniä ruhjeita ja vammoja. Heille annettiin paljon myös keskusteluapua, sillä matka oli ollut pitkä, väsyttävä ja henkisesti vaativa.

Laivalle pelastettiin 89 lasta. Miten tällainen tilanne vaikuttaa heihin?

– Lapset kärsivät erittäin paljon kaikista muutoksista, ja he vaistosivat vanhempien hädän, hämmennyksen ja järkytyksen. Meillä oli paljon noin vuoden ikäisiä lapsia mutta myös 5–12-vuotiaita koululaisia, jotka osasivat jo seurata, mitä on meneillään.

Miltä tuntuu nähdä lapsia tällaisessa tilanteessa?

– Täytyy sanoa, että tämä on koskettanut syvältä. Olen ollut mukana monessa avustusoperaatiossa, kuten pakolaisleireillä sekä katastrofi- ja maanjäristysalueilla, mutta tämä työ on ollut poikkeuksellisen konkreettista ja hetkessä tapahtuvaa. Olen nähnyt, miten pieniä lapsia ja äitejä autetaan keskellä yötä turvaan veneeseen ja pelastetaan lähes varmalta hukkumiskuolemalta. On ollut mieleenpainuvaa ja palkitsevaa olla mukana auttamassa heitä.

Olet ollut mukana Suomen Punaisen Ristin avustusoperaatiossa vuodesta 2003 alkaen. Mikä sai lähtemään mukaan juuri tähän operaatioon?

– Halusin jatkaa vuonna 2016 Kreikan pakolaisleirillä aloittamaani työtä Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten hyväksi pakolaisreittien käytyä vaarallisemmiksi. Kun sain mahdollisuuden lähteä auttamaan, ilmoittauduin heti mukaan.

Mitä muita ajatuksia tilanne herättää?

– Pelastettuja ihmisiä katsellessa ja auttaessa tulee mieleen, miten he ovat joutuneet jättämään oman kotimaansa ja perheensä. Se ei ole ollut helppo valinta eikä välttämättä valinta ollenkaan, vaan heidän on vain ollut pakko lähteä.

Suomen Punainen Risti on tukenut SOS Mediterraneen ja kansainvälisen Punaisen Ristin pelastusoperaatiota 100 000 eurolla katastrofirahastostaan.

Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu