13.01.2023

Joka 3. suomalainen on yksinäinen – näin voit auttaa

Korona-aika on lisännyt yksinäisyyttä räjähdysmäisesti. 

Yksinäisyys on suomalaisten kansantauti. Jo ennen koronaa suomalaisista joka viides on ollut yksinäinen. Nyt luku on kasvanut. Uusimpien tutkimusten mukaan jo jopa kolmas kokee yksinäisyyttä.

Korona-aika on lisännyt yksinäisyyttä kaiken ikäisten keskuudessa.

Moni on nyt ehkä ensi kertaa huomannut olevansa yksinäinen.

– Moni on nyt ehkä ensi kertaa huomannut olevansa yksinäinen, kun työtovereita tai tuttavia ei pääsekään tapaamaan arkisissa merkeissä, Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Rajoitukset ovat lisänneet yksinäisyyttä

Korona-aikana yksinäisyyttä ovat lisänneet monet arkeen tulleet muutokset. Uusia ihmisiä on vaikea tavata ja arkiset kontaktit ovat kutistuneet hyvin vähäisiksi. (Taloustutkimus, tammikuu 2021)

– Yksinäisyyden lisääntymisen taustalla voi olla se, että on voinut jäädä koronan myötä työttömäksi. Lisäksi harrastukset, kokoontumispaikat ja järjestöjen toiminta ovat olleet tauolla. Nämä ovat tärkeitä kohtaamisen paikkoja etenkin monille yksin asuville, Maaret Alaranta sanoo.

Erityisesti yli 65-vuotiaat, yksinasuvat, pienituloisimmat ja työelämän ulkopuolella olevat kokevat nyt yksinäisyyttä.

– Vaatii erityistä aktiivisuutta ja uusien keinojen keksimistä pitää ihmissuhteita yllä. Jos asuu yksin, voi mennä pitkiäkin aikoja, että tapaa ketään kasvotusten, Alaranta sanoo.

Yksinäisyys on haitallista terveydelle

Korona-ajan eristys jättää karut jälkensä yhteiskuntaan. Poikkeuksellisen tilanteen yhä jatkuessa on tärkeää toimia sen eteen, ettei yksinäisyys syvene pysyvämmin.

Meistä jokainen tarvitsee toisen ihmisen seuraa, ja yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen

– Tiedämme hyvin, että yksinäisyys on haitallista ihmiselle. Ulkopuolisuuden tunne heikentää merkittävästi ihmisen hyvinvointia ja pitkään jatkuessaan se voi aiheuttaa myös fyysistä sairastelua ja masennusta, sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Suomessa kärsitään yksinäisyydestä paljon

Joka 3. suomalainen tuntee itsensä yksinäiseksi ainakin ajoittain. Yksinäisyyden taustalta löytyy monenlaisia syitä.

Syitä yksinäisyyteen löytyy yhtä paljon kuin yksinäisiä ihmisiä.

– Yksinäisyyttä aiheuttavat elämäntilanteen muutokset, läheisten ihmissuhteiden vähyys. Taustalla voi olla myös esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden jännittäminen tai se, ettei ole löytänyt samanhenkisiä ihmisiä.

Syitä yksinäisyyteen löytyy yhtä paljon kuin yksinäisiä ihmisiä.

Vapaaehtoiset ystävät tarjoavat kipeästi kaivattua juttuseuraa

Punainen Risti välittää vapaaehtoisia ystäviä seuraa kaipaaville. Vuosittain jopa 25 000 ihmistä saa apua yksinäisyyteensä Punaisen Ristin ystävätoiminnasta.

– Ystävävälityksen kautta toisensa löytäneet ystävät tapaavat toisiaan säännöllisesti tai vaihtoehtoisesti toimivat verkkoystävinä eli viestittelevät vaikkapa sähköpostin tai chatin kautta. Tärkeintä on luottamuksellinen ja myönteinen yhteys toiseen ihmiseen, Maaret Alaranta kertoo.

Punaisen Ristin teettämät kyselyt osoittavat, että ystävätoiminnan kaltainen järjestetty vapaaehtoistyö lievittää merkittävästi yksinäisyyttä ja parantaa elämänlaatua.

– Tapaamiset vapaaehtoisen ystävän kanssa vähentävät yksinäisyyden kokemusta, virkistävät mieltä ja parantavat turvallisuuden tunnetta. Moni yksinäinen myös rohkaistuu ystävän myötä ja aktivoituu elämässä laajemminkin.

Auta vähentämään yksinäisyyttä

Ystäviä kaivataan nyt lisää ympäri Suomen. Ystävätoimintaa järjestetään noin 300 paikkakunnalla ja lisäksi verkossa. Verkkoystävätoimintaan voi osallistua paikkakunnasta riippumatta.

– Kuka tahansa voi toimia ystävänä, mitään erityistaitoja ei tarvita. Kyky kuunnella ja olla läsnä riittävät.

Vuosittain jopa 25 000 ihmistä saa apua yksinäisyyteensä Punaisen Ristin ystävätoiminnasta.

Punainen Risti kouluttaa ja välittää vapaaehtoisia ystäviä yksinäisille. Kuka tahansa kaveria kaipaava voi jättää ystävätoiveen. Ystävävälityksen kautta toisensa löytäneet ystävykset hoitavat ystävyyssuhdettaan ihan tavallisin keinoin.

– Ystävän kanssa voi käydä kävelyllä, kahvitella, vierailla museossa tai kirjastossa ja tietysti jutella. Ihan tavallisia, molempia kiinnostavia asioita. Erityisesti nyt korona-aikana kuulumisia voi vaihdella myös puhelimitse tai viestitellen.

Pienellä teolla voi olla valtava vaikutus yksinäisen ihmisen elämään. Joskus yksi ystävä riittää muuttamaan koko elämän suunnan.

Haluatko auttaa? Tule mukaan vapaaehtoiseksi.

Artikkeli on julkaistu 2.11.2021