Punainen Risti: Avun perillemeno turvattava Gazassa ja Israelissa

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu tukevat sodan uhreja Gazassa ja Israelissa.
Kuva: ICRC

Taisteluiden tauottua sodan uhrien auttaminen on tärkeintä.

Torstaina 20. toukokuuta alkanut tulitauko tuo ihmisille hengähdystauon taisteluista ja on tärkeä ensiaskel sille, ettei väkivallan kierre kärjisty entisestään.

Olennaista tässä tilanteessa on, että ihmiset saavat tarvitsevansa avun, ja että lääkinnällistä hoitoa tarjoavat tahot pystyvät suorittamaan työnsä. Punainen Risti vahvistaa avustustyötään Gazassa vastatakseen ihmisten kriittisiin tarpeisiin.

Viimeaikaiset väkivaltaisuudet ja ilmaiskut ovat hankaloittaneet Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sekä muiden järjestöjen avustustyötä Gazassa. Esimerkiksi Qatarin Punaisen Puolikuun toimisto vahingoittui ilmaiskuissa.

Tiheästi asutussa Gazassa ihmisten on ollut hyvin vaikea päästä sairaalaan ja saada muita elintärkeitä palveluita ilmaiskujen sekä teiden ja rakennusten kärsimien tuhojen vuoksi.

Punainen Risti seuraa tiiviisti taisteluiden aiheuttamia humanitaarisia vaikutuksia sekä muistuttaa sodan osapuolia velvollisuudesta noudattaa kansainvälisiä sodan oikeussääntöjä, eli kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Punainen Risti on vedonnut kaikkiin osapuoliin, jotta he suojelisivat siviilejä eivätkä toimillaan kärjistäisi tilannetta entisestään.

– Sodan säännöt ovat täysin yksiselitteiset: siviilejä on aina suojeltava. Valitettavasti nyt näin ei ole ollut, toteaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pääsihteeri Robert Mardini.

Punaisen Ristin työ Israelin ja Palestiinan alueella

Punaiselle Ristille on kansainvälisissä sopimuksissa annettu erityistehtäviä toimittaa apua ja suojella sodan uhrien oikeuksia ja ihmisarvoa.

Gazassa kansainvälinen Punainen Risti keskittyy tukemaan jo valmiiksi erittäin haurasta terveydenhuollon järjestelmää tilanteessa, jota korona rasittaa entisestään.

Yli 100 000 gazalaista pakeni kotoaan taisteluiden aikana. Moni heistä majoittuu kouluissa, tilapäisissä suojissa ja sukulaisten luona pienissä asunnoissa, jolloin koronaviruksen leviäminen on iso riski. 

Vain kuusi prosenttia palestiinalaisista on saanut yhden vähintään yhden koronarokoteannoksen.

Taisteluissa kuusi sairaalaa ja 11 terveyskeskusta kärsi tuhoja. Palestiinan Punaisen Puolikuun lääkinnälliset tiimit kertovat, että tehohoitopaikat ovat täynnä.

Kansainvälinen Punainen Risti tukee sairaaloita Gazassa toimittamalla ambulansseja, sairaalasänkyjä, paareja ja lääkinnällisiä laitteita.

Palestiinan Punaisen Puolikuun ambulanssit, henkilökunta ja vapaaehtoiset antavat ensiapua, auttavat evakuoinneissa ja järjestävät tilapäistä suojaa paenneille perheille.

Alle kahdessa viikossa aiheutuneiden tuhojen korjaamiseen menee vuosia, ellei vuosikymmeniä.

Terveydenhuollon lisäksi Punainen Risti tukee vesijärjestelmien ja sähköverkon korjauksia. Arviolta 700 000 palestiinalaista on kärsinyt sähkö- ja sähköinfrastruktuurin vaurioista, ja vesihuolto on vähentynyt 40 prosenttia.

Alle kahdessa viikossa aiheutuneiden tuhojen korjaamiseen menee vuosia, ellei vuosikymmeniä.

Kansainvälinen Punainen Risti on myös vieraillut ilmaiskuista kärsineiden ihmisten luona Israelissa ja on tiiviisti yhteydessä maan kansalliseen Punaisen Ristin yhdistykseen, Magen David Adomiin, joka muun muassa tarjoaa psykososiaalista tukea ja kuljettaa väkivaltaisuuksien uhreja sairaalaan.

Pitkä kokemus alueella

Kansainvälinen Punainen Risti on toiminut Israelissa ja miehitetyillä alueilla vuodesta 1967. Se edistää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista ja pyrkii lieventämään väkivallan, konfliktin ja miehityksen vaikutuksia siviileihin suojelutoimilla.

Toimiin kuuluvat muun muassa vierailut sekä Israelin että Palestiinan vankiloissa, erossa olevien perheenjäsenten yhteydenpidon mahdollistaminen sekä perheiden yhdistäminen.

Yksinomaan vuonna 2019 kansainvälinen Punainen Risti teki 213 vankilavierailua sataan eri paikkaan, joissa se valvoi 11 452 vangin oloja.

Viime vuonna Punainen Risti esimerkiksi jakoi käteisavustuksia 1 500 haavoittuvassa asemassa olevalle perheelle Gazassa ja yhteensä 1,9 miljoonaa ihmistä hyötyi koronaan liittyvästä tiedotustyöstä.

Avustustyö sisältää myös tukea perheiden toimeentulolle sekä vesi- ja sähköhankkeita Gazassa.

Kansainvälisellä Punaisella Ristillä on toimistot Tel Avivissa, Länsirannalla ja Gazassa.

Suomen Punainen Risti valmistelee avustustyöntekijän lähettämistä Palestiinaan. 

Inhimillisyyden puolella - myös sodan keskellä
Humanitaarinen oikeus
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Tee lahjoitus
Lahjoita