Koulujen aamunavaukset

Punaisen Ristin aamunavaukset käsittelevät tärkeitä teemoja rasismista päihteisiin ja sodan säännöistä luonnonkatastrofeihin.

Punainen Risti tuottaa jatkuvasti kampanjoihin liittyviä aamunavauksia. Kannattaa siis käydä tarkistamassa aamunavausvarantomme ainakin Punaisen Ristin viikolla toukokuussa ja Nälkäpäivän aikaan syyskuussa.

Voit hyödyntää ja muokata aamunavauksia vapaasti.

Aamunavauksissa opitaan hälyttämään apua ja soittamaan hätänumeroon. Turvataulusta etsitään papan osoitetiedot ja muistutetaan, ettei apua tarvitsevan ohi pitäisi kulkea.  Kuka tahansa voi joutua onnettomuuteen. Kuka tahansa voi osua paikalle, kun jotain on sattunut. Tärkeintä on, että uskallat pysähtyä. Jos onnettomuuspaikalle tarvitaan apua, soita hätänumeroon 112. 
Punainen Risti haluaa muistuttaa asenteiden merkityksestä sekä meidän jokaisen vastuusta rasisminvastaisen ilmapiirin luomisessa. Tuorein, alakouluille suunnattu aamunavaus kertoo Elviran ja Veetin ystävyyden kautta uuden kohtaamisesta ja sen palkitsevuudesta. Yläkouluille ja toiselle asteelle suunnattu aamunavaus puolestaan rohkaisee esimerkkien kautta puuttumaan rasistisiin tilanteisiin. 
Lasten- ja nuortenkirjailija Sari Peltoniemen kirjoittamissa aamunavauksissa korostuu ystävänpäivän tärkein sanoma: toisista välittäminen. Alakoulujen aamunavauksissa tarkastellaan kiusaamista avaruusolennon silmin. Hänen ei tarvitse puuttua tilanteeseen, kun lapset itse ratkaisevat tilanteen ja ymmärtävät ottaa toisensa huomioon. Yläkoulujen aamunavauksessa persoonallinen poika päättää huomioida kaikki koulukaverinsa ystävänpäivänä, mikä aiheuttaa yllättävän positiivisia reaktioita.
Aamunavausrungossa kerrotaan, millaisista asioista oppilaiden kanssa tulisi keskustella kriisin jälkeen. Rungon on laatinut Punaisen Ristin psykologiryhmä.
Punaisen Ristin aamunavaukset keskittyvät ehkäisevään päihdetyöhön. Aamunavauksissa korostetaan valintojen merkitystä. Punaisen Ristin tavoitteena on päihdeilmastonmuutos. Aamunavaukset on alunperin tehty Punaisen Ristin päihdetyön teemaviikolle, mutta ne sopivat erinomaisesti pidettäviksi myös muina ajankohtina.
Aamunavauksissa opetetaan, että sodassakin on säännöt, ja pohditaan elämää sodan keskellä. Aamunavaus sopii yläkouluille ja lukioille.