Tule Nälkäpäivä-lipaskerääjäksi

Kuva: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti

Nälkäpäivä-keräyksen avulla pelastetaan ihmishenkiä. Keräys tunnetaan parhaiten kaduilla kulkevista punaliivisistä vapaaehtoisista lipaskerääjistä. Seuraava Nälkäpäivä-lipaskeräys järjestetään 23.-25.9.2021.

Kerääminen on hauskaa ja helppoa. Jokainen on lämpimästi tervetullut vapaaehtoiseksi kerääjäksi!

Lipaskerääjäksi voit tulla kahdella tavalla:

 • Ilmoittaudu ennakkoon, ja otamme sinuun yhteyttä
 • Katso Nälkäpäivätapahtumat omalla paikkakunnallasi, ja ilmoittaudu keräyspisteellä

Tarkemmat tiedot ilmoittautumisesta päivitetään sivulle kesäkuussa 2021.

Yli 95%
kerääjistä sanoo haluavansa tulla mukaan uudelleen

Kysymyksiä ja vastauksia lipaskeräämisestä

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 23.-25.9.2021. Tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet.

Ilmoittauduthan ennakkoon – joillakin paikkakunnille on mahdollista tulla mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Mukaan tarvitset vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet. Muista ottaa mukaan omat käsineet, jotta lipaskerääminen on koronatilanteessa mahdollisimman turvallista sinulle.

Voit itse päättää kuinka kauan ja missä haluat kerätä. Voit tulla mukaan keräämään kaikkina kolmena lipaskeräyspäivänä tai vaikkapa vain puolen tunnin ajaksi.

Parhaat keräyspaikat ovat siellä, missä ihmiset liikkuvat. Halutessasi voit hakea lippaan matkalla töihin ja kysyä työtovereiltasi, haluaisivatko he lahjoittaa Nälkäpäivään.

Lipaskeräämisen lisäksi voit kerätä myös netissä. Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on ryhtyä Nälkäpäivä-digikerääjäksi.

Paras keräyspaikka on se, missä ihmiset liikkuvat. Kauppojen ja Alkojen edustat ovat hyviä keräyspaikkoja. Kun saat keräyslippaan ja liivin niitä jakavalta vapaaehtoiselta, kysy häneltä vinkkejä siihen, missä sinun kannattaisi kerätä.

Kuka tahansa voi tulla lipaskerääjäksi. Alaikäisten lasten mukana on oltava riittävästi aikuisia, jotka vastaavat lippaista ja lapsista. Myös harrasteryhmät, työporukat ja koululuokat voivat osallistua.

Lipaskerääjän ei tarvitse olla Punaisen Ristin jäsen tai vapaaehtoinen vaan mukaan voivat tulla kaikki, jotka haluavat auttaa antamalla omaa aikaansa.

Kuka tahansa voi lähteä lipaskerääjäksi. Alakouluikäisten lasten mukana on oltava riittävästi aikuisia, jotka ovat vastuussa lippaista ja lapsista. Yläkouluikäiset nuoret voivat lähteä vaikka porukalla keräämään. Myös harrastusporukat, koululuokat tai vaikka urheiluseurat voivat hakea lippaan tai useammankin ja kerätä yhdessä.

Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on kerätä lahjoituksia netissä ja somessa.

Ryhdy Nälkäpäivä-digikerääjäksi

Nälkäpäivä-digikerääjäksi
Nälkäpäivä-digikerääjäksi
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Katso vinkkejä Nälkäpäivä-kerääjänä toimimiseen! Video: Suomen Punainen Risti

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Juuri nyt apua tarvitaan esimerkiksi eteläisessä Afrikassa, jossa jopa 45 miljoonaa ihmistä kärsii vakavasta ruokapulasta. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla alueelle pystytään toimittamaan hätäapua. Käteis- ja ruoka-avustusten turvin ihmiset selviävät pahimman yli. Ilman ruoka ei ole turvaa, ei toivoa eikä tulevaisuutta.

Suomessa Nälkäpäivään lahjoitetuilla varoilla autetaan esimerkiksi tulipalon uhreja ja ylläpidetään valmiutta auttaa poikkeusoloissa.

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia.

Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 1,2 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle perheelle koronavirukselta suojautumiseen
 • 3,8 €: ruokaa kolmeksi päiväksi ruokapulasta kärsivälle perheelle
 • 5 €: hedelmäpuu ruokapulasta kärsivälle perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen
 • 35 €: kuivuudessa pärjäävä puutarha perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen.

Suomessa:

 • 1 €: nenä-suusuojain vapaaehtoiselle
 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

Lahjoita tai osallistu digi- tai lipaskerääjänä. Nälkäpäivän lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 23.-25.9.2021. Netissä kerätään syys- ja lokakuun ajan.

Lahjoitustavat

 • Lahjoita netissä verkkolomakkeella
 • Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499
 • Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
 • Tee tilisiirto FI52 5000 0120 4156 73, viite 5173
 • Lahjoita Nälkäpäivän Facebook-keräykseen
 • Lahjoita yhteiseen Nälkäpäivä-nettikeräykseen
 • Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499
 • Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499
 • Lahjoita 20 € - soita 0600 122 20 (20,28 € + pvm/mpm)
 • Lahjoita haluamasi summa Pivolla numeroon 888500
 • Lahjoita Tokmannin myymälöiden kassoilla

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi, siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ‚Äč

‚ÄčNykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi ruokaa ja apua tarvitsevia autetaan hädän hetkellä.