24.04.2024

Jatkamme työskentelyä pitkittyneiden humanitaaristen kriisien keskellä

Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu

Toimimme osana Punaisen Ristin kansainvälistä liikettä pitkittyneissä ja vaikeissa humanitaarisissa kriiseissä. Ulkoministeriön tuki työlle on 13 miljoonaa euroa vuodelle 2024.

Pitkään jatkuneet kriisit katoavat usein päivittäisestä uutisvirrasta ja painuvat unohduksiin, mutta se ei tarkoita niiden päättymistä. Työskentelemme jatkuvasti paitsi julkisuudessa näkyvien myös varjoon jäävien, pitkittyneiden humanitaaristen katastrofien keskellä.

Alkuvuoden humanitaarisen avun päätöksissä Suomen ulkoministeriö myönsi rahoitusta Suomen Punaisen Ristin kautta Punaisen Ristin kansainvälisen komitean operaatioihin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa (Sahel), Jemenissä ja Ukrainassa.

Etiopiassa ulkoministeriö tukee Suomen Punaisen Ristin ja Etiopian Punaisen Ristin yhteistä hätäapuoperaatiota konfliktista kärsineellä Tigrayn alueella.

Operaatiolla tuetaan seksuaaliväkivallan uhreja ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä käteisavustuksin sekä parannetaan puhtaan veden saatavuutta ja ihmisten pääsyä kiireellisiin terveyspalveluihin. 

Lisäksi ulkoministeriö jatkaa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton tukemista Syyriassa ja Afganistanissa. Suomen Punainen Risti tukee operaatioita raha- ja materiaaliavulla sekä lähettämällä avustustyöntekijöitä.

– Poikkeuksellisen suuri määrä ihmisiä maailmanlaajuisesti tarvitsee tällä hetkellä humanitaarista apua. Pelkästään Afganistanissa yli puolet maan väestöstä – 23 miljoonaa ihmistä – on humanitaarisen avun tarpeessa, kertoo Suomen Punaisen Ristin humanitaarisen avun koordinaattori Eeva Warro.

Afganistanissa vastaamme haavoittuvimpien perheiden perustarpeisiin, tarjoamme suojaa ja edistämme ihmisten mahdollisuutta käyttää terveyspalveluita. Samalla teemme aktiivista vaikuttamistyötä varmistaaksemme, että myös naispuoliset työntekijämme voivat työskennellä apua tarvitsevissa yhteisöissä.

Monet kriiseistä ovat jatkuneet jo pitkään. Esimerkiksi Jemenin konflikti on kestänyt lähes kymmenen vuotta. Sinä aikana elämän perusedellytykset, kuten puhtaan veden saanti, ovat vaikeutuneet huomattavasti ja yhteiskunnan peruspalvelut, kuten terveydenhuolto, ovat lähes romahtaneet.

– Monissa pitkittyneissä kriiseissä toimintaympäristö on äärimmäisen monimutkainen. Yksi maailman kriisialttiimmista alueista on Sahel, jossa tukea ohjataan erityisesti Maliin ja Nigeriin. Alue kärsii paitsi aseellisista konflikteista ja poliittisesta epävakaudesta myös ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöistä, kuten kuivuudesta ja tulvista. Puhumme siis monien kriisien päällekkäisyyksistä, toteaa Warro.

Vammaisinkluusiotyö Syyriassa jatkuu

Syyrian humanitaariset tarpeet ovat valtavat: maan yli 22-miljoonaisesta väestöstä avun tarpeessa on noin 16,7 miljoonaa ihmistä.

Tilannetta vaikeuttavat vuoden 2023 helmikuussa tapahtunut maanjäristys, jonka tuhoja edelleen korjataan, Lähi-idän epävakaa turvallisuustilanne, jatkuva inflaatio sekä käteisen ja perustarvikkeiden heikko saatavuus.

Vuodesta 2017 olemme tukeneet Syyrian Punaisen Puolikuun työtä vammaisten henkilöiden aseman parantamiseksi, kuten fysioterapiakeskusten ylläpitämistä.

Vuosille 2024 ja 2025 Suomen ulkoministeriö myöntää vammaisinkluusiotyöhön Syyriassa yhteensä kolme miljoonaa euroa. Rahoitus ohjataan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton kautta.

– Syyriassa asuu noin kuusi miljoonaa ihmistä, joilla on joko vamma tai toimintarajoite. Vammaisten henkilöiden tarpeiden huomioiminen ja heidän osallistamisensa avustustyöhön on äärimmäisen tärkeää, jotta voimme varmistaa, että apumme saavuttaa kaikki ihmisryhmät. Syyrian Punainen Puolikuu esimerkiksi työllistää vammaisia henkilöitä fysioterapiakeskuksessa. Vammaisilla henkilöillä on korvaamatonta asiantuntemusta muun muassa sellaisista apuvälineistä, joita he itsekin käyttävät arjessaan, sanoo Suomen Punaisen Ristin suojelun, tasa-arvon ja osallisuuden asiantuntija Mari Koistinen.

Seuraavien kahden vuoden aikana tuellamme pyritään tavoittamaan Syyriassa noin 200 000 ihmistä, mukaan lukien vammaisia henkilöitä ja heidän perheenjäseniään. Syyrian Punainen Puolikuu tarjoaa vammaisille henkilöille esimerkiksi erilaisia fyysisiä kuntoutus- ja terveyspalveluita sekä käteisapua.