Nuoret vaativat kohtuutta paineisiin

Ihan hirveetä elää näin.
Nuoret ovat toistuvasti kertoneet tarpeesta tulla kuulluksi kokemistaan paineista Sekasin Kollektiivin vaikuttamisbotissa. Punainen Risti tarttui aiheeseen, ja järjesti nuorille syksyllä 2024 kolme digiraatikeskustelua, joiden tarkoituksena oli antaa nuorille mahdollisuus kertoa kokemistaan paineista eri näkökulmista.
Keskusteluissa käsiteltiin koulu- ja opiskelupaineita, ulkonäköpaineita sekä nuorten kokemia paineita yleensä. Viimeinen raati järjestettiin yhteistyössä Under Pressure-tutkimushankkeen kanssa. Vaikuttamisbotti kysyi nuorten kokemista paineista 30.8.24-1.1.25. Digiraatikeskusteluihin osallistui 48 nuorta ja vaikuttamisbottiin vastasi 271 nuorta.
Nuoret kokevat paljon paineita
Tuntuu, että pitää olla täydellinen koulussa, kaverin kanssa, perheessä ja muutenkin aina paras.

Nuoret kokevat paineita sekä omaan elämäänsä liittyvistä asioista että maailman tilanteesta. On paineita ja kiire saavuttaa asioita, menestyä ja täyttää muiden toiveita. On kiire valita koulutusala, valmistua, perustaa perhe, siirtyä työelämään ja saada kokemusta. Tämän kiireen keskellä pitäisi myös pysyä toimintakykyisenä ja terveenä. Aika eri riitä esimerkiksi sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, jonka nuoret nimesivät olevan yksi yhteiskunnan taholta tulevista odotuksista.
On hirveä kiire opiskella, valmistua ja siirtyä työelämään. Ei ole riittävästi aikaa levähtää, mikä puolestaan vaikuttaa mielenterveyteen. Itselläni on opiskelut ja työn löytäminen onnistunut hyvin, mutta tunnen itseni loppuunkuluneeksi enkä jaksa iloita saavutuksista.
Myös perheen perustamiseen ja ihmissuhteisiin liittyy paineita. Nuoret pohtivat lasten hankkimista vastuullisesti monesta näkökulmasta: on oltava riittävän vakaa elämän tilanne, riittävä toimeentulo, turvattu asema työmarkkinoilla, riittävät henkiset voimavarat ja tasapainoinen mieli.
Samaan aikaan pitäisi perustaa perhe ja saada lapsia, osallistua johonkin "synnytystalkoisiin", korkeakouluttautua, ja olla työkokemusta, jotta voi saada töitä. Kuitenkaan ei tulisi saada lapsia tai opiskella vaan "mennä töihin" ja olla elämättä etuuksilla yhteiskunnan verovaroilla.
Nuoruus painekattilassa
Paineiden kokemista pahentaa nuorten mielestä se, etteivät aikuiset ymmärrä niitä vaatimuksia, jotka nuoriin kohdistuvat. Nuorten elämää tässä ajassa ei voida suoraan verrata edellisten sukupolvien nuoruuteen. Nuorten paineita ei voida kuitata sillä, että ennenkin on pärjätty.
Digiraatikeskusteluissa nuoret sanoittivat oivaltavasti elämänsä olevan kuin painekattila, jossa paineet kasautuvat. 47 % vaikuttamisbottiin vastanneista kertoi paineiden ahdistavan tai pelottavan ja 39 % vastasi välillä uupuvansa. Paineet ovat myös ristiriitaisia: jokaisen sanotaan olevan arvokas, mutta kuitenkin vain niitä arvostetaan, jotka pystyvät sopeutumaan ja pärjäämään yhteiskunnan odottamilla tavoilla.
Koetuilla paineilla on vaikutusta niin fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Nuoret kertoivat koulu- ja opiskelupaineiden aiheuttavan muun muassa kovaa väsymystä, vatsavaivoja, stressiä, ahdistusta, alakuloisuutta ja epäonnistumisen pelkoa. Paineet ulkonäöstä voivat vaikuttaa negatiivisesti kehonkuvaan.
En osaa enää ajatellakaan, näytänkö itse hyvältä. Ainut ajatus, joka päässä pyörii, on että kelpaanko muille.
Paineet tulevat nuorten elämään monesta suunnasta: kotoa, toisilta nuorilta ja merkittävissä määrin yhteiskunnasta. Opiskelupaineita nuoret kokivat saavansa erityisesti vanhemmilta. Osalle nuorista sanoitetaan selvästi, millaisia odotuksia vanhemmilla on koulumenestykselle. Paineet voivat saada hyvin pärjäävän opiskelijan alisuoriutumaan ja epäonnistumaan esimerkiksi pääsykokeessa.
Osa nuorista taas kertoi paineiden olevan sisäsyntyisiä. Paineita sopia muottiin tulee myös toisilta nuorilta. Näitä ovat varsinkin ulkonäköön liittyvät seikat. Ulkonäön kommentointi ja kiusaaminen voivat aiheuttaa kehonkuvan haasteita ja pahimmillaan alkaa rajoittaa omaa tekemistä ja vaikuttaa nuoren mahdollisuuteen olla oma itsensä.
Liialliset ulkopuoliset paineet ovat nuorelle todella myrkyllisiä. Ulkopuoliset paineet muuttuvat helposti sisäisiksi paineiksi ja nuori muuttuu erittäin ankaraksi itseään kohtaan. Tämä voi johtaa riittämättömyyden tunteeseen ja se taas mielenterveysongelmiin.
Vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokivat paineita monesta asiasta, kuten tiettyyn muottiin kuulumisesta ja heihin kohdistuvasta vihapuheesta. Apua paineisiin ei ole tarjolla, pikemminkin päinvastoin: parempaa palvelua terveydenhuollossa voi saada, jos ei kerro omasta vähemmistöasemasta. Tämä on käynyt ilmi aiemmissakin digiraatikeskusteluissa.
Olen huomannut, että välillä saa parempaa palvelua, kun ei tuo omaa vähemmistöä, uskontoa tai ajatustapaa esille. Osa ammattilaisista näkee esim. sateenkaarinuoret tai erityisnuoret vain kyseisen ominaisuuden perikuvana. Ei välttämättä ymmärretä, että nuoret ja kaikki muutkin ovat yksilöitä.
Nuoret toivovat tukea ja avointa puhetta
Varsinkin vaikuttamisbotin avoimissa vastauksissa korostui puhumattomuus paineista. Nuoret saattavat esimerkiksi ajattelevat, ettei paineita pitäisi kokea. Ja jos kokee, on jollain tapaa vääränlainen.
Palvelut eivät aina anna nuorille toivottua tukea. Nuoret kokevat, etteivät he tule kohdatuiksi palveluissa kokonaisuutena. Tällöin paineet jäävät piiloon ja käsittelemättä.
Tuntuu ettei psykoterapeuttini ymmärrä mitään esim. perustoimeentulotuella elämisestä ja miten nöyryyttävää, ahdistavaa ja työlästä kuukausi toisensa jälkeen hakea sitä ja lähetellä tiliotteita ja laskuja. On vaikeaa ja suorastaan turhaa edes avautua niistä.
Eniten tukea kokemiinsa paineisiin nuoret saavat toisilta nuorilta sekä perheeltään. 26 % vaikuttamisbotin vastaajista kertoi, ettei ole saanut tukea lainkaan. Nuoret kokevat toistensa auttamisen tärkeänä, ja kertovat myös voivansa luottaa toisilta nuorilta saamaansa apuun. Paineisiin on saatava tukea kuitenkin muultakin kuin vertaisilta, sillä toisten tukeminen voi olla hyvin uuvuttavaa.
Nuoret haluavat enemmän avointa puhetta ja tietoa paineista. Konkreettisina toiveina nuoret esittivät vertaistukiryhmät, luennot ja mahdollisuuden keskusteluapuun. Näiden lisäksi tarvitaan suorituskeskeisyyden purkamista, rauhaa pysähtyä pohtimaan, mitä elämältä haluaa ja mahdollisuutta tehdä virheitä. Päättäjien nuoret toivovat näyttävän esimerkkiä yhdenvertaisen ja turvallisen yhteiskunnan rakentamisesta. Vähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat jatkuvan vihapuheen ja stereotypioiden purkamisen uuvuttavana.
Sitten kun tähän paineiden kerrostumiseen herätään kunnolla, vaatii sen purkaminen rakenteellisia muutoksia. Esimerkiksi tasa-arvoisemmat koulutusmahdollisuudet, joustavampi työelämä, matala mielenterveyspalveluiden saatavuus ja sosiaaliturvajärjestelmän kehittäminen keventäisi tätä paineiden kuormittumista.
Voit lukea Digiraatien loppulausumat täältä:
Nuorten kokemat koulu- ja opiskelupaineet
Nuorten kokemat ulkonäköpaineet
Nuorten kokemat paineet

Osallistu ja vaikuta Digiraadissa
