Nuori seisoo syksyisen luonnon keskellä puhelin kädessään ja kuulokkeet korvillaan.

Osallistu Digiraatiin

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Haluaisitko vaikuttaa johonkin sinulle tärkeään asiaan, mutta et vielä tiedä miten? Tule osallistumaan Digiraadin verkkokeskusteluun!

Digiraati on kaikille alle 29-vuotiaille suunnattu ainutlaatuinen vaikuttamisen mahdollisuus, jossa oman mielipiteen jakaminen on helppoa ja turvallista. Digiraati-keskustelujen kautta äänesi pääsee kuuluville, sillä raadeista viestitään somen lisäksi yhteiskunnan erilaisille päättäjille.

Digiraateihin voit osallistua anonyyminä keskustelijana tai vapaaehtoisena. Tältä sivulta löydät tietoa molemmista.

Näin osallistut Digiraati-keskusteluun

  1. Huomaat kiinnostavan Digiraati-aiheen täällä tai somessamme. Ilmoittaudut mukaan keskusteluun ilmoittautumislomakkeella.
  2. Raadin alkaessa saat sähköpostilla ohjeet, kuinka osallistut.
  3. Pääset tutustumaan keskustelun taustamateriaaliin ja keskustelussa käytettäviin turvallisemman tilan periaatteisiin.
  4. Keskustelu kestää noin 1–2 viikon ajan. Voit osallistua keskusteluun juuri niin paljon kuin jaksat ja ehdit. Ei paineita, jokainen kommentti on tärkeä.
  5. Digiraadin tavoitteena on vahvistaa nuorten ääntä yhteiskunnassa. Keskustelua vetävät koulutetut vapaaehtoiset ja heidän lisäkseen keskustelussa voi olla mukana päättäjiä, järjestötyöntekijöitä tai tutkijoita.
  6. Kun keskustelu päättyy, Digiraadin vapaaehtoiset tiivistävät keskustelun ydinkohdat loppulausumaksi. Se lähetetään päättäjille ja nuorten kanssa töitä tekeville. Keskustelun ydinviesteillä herätellään keskustelua myös somessa.

 

Kevään 2024 Digiraatien teema on Pride. 

Vapaaehtoiseksi Digiraatiin?

Digiraadin parissa on monenlaisia tehtäviä, joihin jokainen voi hakeutua oman mielenkiinnon ja vahvuuksien mukaan. Voit valmistella raateja, keskustella nuorten kanssa tai olla mukana viestinnän tekemisessä. Yhden ihmisen ei tarvitse hallita kaikkia asioita, vaan digiraadeissa toimii aina useampia ihmisiä saman tehtävän parissa. Koulutusta, tukea ja apua on koko ajan saatavilla myös Nuorten turvatalojen työntekijöiltä.

Lue alta lisää tehtävistä.

Tule mukaan

Digiraadissa olennaista on nuorten käymä keskustelu, jota vetämässä ovat vapaaehtoiset. Eli ehkä juuri sinä, joka tykkäät kohdata nuoria ja kuulla mitä he ajattelevat! Digiraadin järjestäjät vastailevat nuorten viesteihin, esittävät lisäkysymyksiä, ovat empaattisia ja pitävät huolta sääntöjen noudattamisesta.
Digiraadin järjestäjät myös valmistelevat raatien taustamateriaalit ja kirjoittavat loppulausuman.

Kiinnostaako someviestintä? Tässä tehtävässä pääset käyttämään osaamistasi ja kehittämään sitä entisestään. Viestijän tehtävänä on suunnitella tulevista digiraatikeskusteluista viestimistä nuorille. Mistä tavoitetaan osallistujat ja millaisilla viesteillä heitä kannattaa tavoitella? Tässä tehtävässä on erityisesti hyötyä siitä, että olet itse nuori ja tiedät, miten kohderyhmää kannattaa lähestyä!
Viestintää toteutetaan Digiraadin instagram-kanavalla ja fyysissä ympäristöissä.

Onko sulla kokemusta ryhmien vetämisestä ja toiminnan organisoinnista? Jos langat pysyvät hyvin käsissä, voisit hyvin olla mentori! Tehtäviisi kuuluu huolehtia, että raadit menevät eteenpäin suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti ja kaikki saavat tukea tehtäviensä suorittamiseen. Voit myös itse ottaa jonkun tehtävän hoitaaksesi. Tukenasi on Nuorten turvatalojen työntekijä.

Jos sinulla on harjoittelu tiedossa, voit tulla suorittamaan sen mentorina. Myös muut Digiraadin tehtävät soveltuvat opiskelijoille.

 

 

Oletko kiinnostunut vapaaehtoisuudesta, mutta et ihan tiedä, mitä haluaisit tehdä? Tule mukaan ja selvitetään yhdessä, mikä olisi juuri sinulle kiinnostavin tehtävä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Kuvassa Nuorten turvatalojen nuorten vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Satu Rantakärkkä.
Satu Rantakärkkä

Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen nuorten vapaaehtoistoiminnan kehittäjä

satu.rantakarkka@redcross.fi
040 677 2636

Voit olla yhteydessä Satuun kaikissa Digiraatiin liittyvissä asioissa.

Tervetuloa!

Digiraati on tuotettu yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, kansallisen lapsistrategian, Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-tutkimushankkeen, nuorisoalan osallisuuden osaamiskeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa.