
Osallistu Digiraatiin
Haluaisitko vaikuttaa johonkin sinulle tärkeään asiaan, mutta et vielä tiedä miten? Tule osallistumaan Digiraadin verkkokeskusteluun!
Digiraati on kaikille alle 29-vuotiaille suunnattu ainutlaatuinen vaikuttamisen mahdollisuus, jossa oman mielipiteen jakaminen on helppoa ja turvallista. Digiraati-keskustelujen kautta äänesi pääsee kuuluville, sillä raadeista viestitään somen lisäksi yhteiskunnan erilaisille päättäjille.
Digiraateihin voit osallistua anonyyminä keskustelijana tai vapaaehtoisena. Tältä sivulta löydät tietoa molemmista.
Näin osallistut Digiraati-keskusteluun
- Huomaat kiinnostavan Digiraati-aiheen täällä tai somessamme. Ilmoittaudut mukaan keskusteluun ilmoittautumislomakkeella.
- Raadin alkaessa saat sähköpostilla ohjeet, kuinka osallistut.
- Pääset tutustumaan keskustelun taustamateriaaliin ja keskustelussa käytettäviin turvallisemman tilan periaatteisiin.
- Keskustelu kestää noin 1–2 viikon ajan. Voit osallistua keskusteluun juuri niin paljon kuin jaksat ja ehdit. Ei paineita, jokainen kommentti on tärkeä.
- Digiraadin tavoitteena on vahvistaa nuorten ääntä yhteiskunnassa. Keskustelua vetävät koulutetut vapaaehtoiset ja heidän lisäkseen keskustelussa voi olla mukana päättäjiä, järjestötyöntekijöitä tai tutkijoita.
- Kun keskustelu päättyy, Digiraadin vapaaehtoiset tiivistävät keskustelun ydinkohdat loppulausumaksi. Se lähetetään päättäjille ja nuorten kanssa töitä tekeville. Keskustelun ydinviesteillä herätellään keskustelua myös somessa.
Kevään 2023 teema on Pride. Raatien aiheet ovat:
- Turvallisempia tiloja kaikille! 19.4-5.5.
Missä paikassa on hyvä olla? Kuinka helppoa ja turvallista on kuulua vaikka urheiluseuraan tai yhteisöön? Raati on tarkoitettu kaikille, myös läheisille! - Sateenkaarikapina 26.4-12.5.
Vaikka meillä on nyt translaki tai tasa-arvoinen avioliittolaki, työtä yhdenvertaisuuden eteen riittää edelleen. Mistä seuraavaksi pitäisi kapinoida? Mitä epäkohtia Suomessa on vähemmistöjen näkökulmasta? - Sateenkaari-Suomi 2050 -Tule mukaan unelmoimaan! 10.5. -19.5.
Maailma tarvitsee myös utopioita. Millainen on unelmien sateenkaari-Suomi vuonna 2050? Tässä raadissa unelmoidaan siitä, minkälainen maailman tulisi olla.
Ilmoittaudu mukaan keskusteluun tästä.
Tai kysy lisää Henriikalta, jonka yhteystiedot löydät sivun alareunasta.
Vapaaehtoiseksi Digiraatiin?
Digiraati-toiminnan parissa on nuorille aikuisille myös monenlaisia vapaaehtoistehtäviä, joihin voi hakeutua oman mielenkiinnon ja vahvuuksien mukaan.
Tykkäät organisoida? Voisit olla valmistelija!
Onko kohtaaminen sinun juttusi? Tule keskustelun vetäjäksi!
Lue alta lisää tehtävistä.
Tule mukaan
Valmistelijan tehtäviä ovat raatien suunnitteluun kuuluvat asiat, kuten aiheiden kerääminen ja aikataulujen suunnittelu. Mistä aiheista nuoria pitäisi kuulla? Mistä nuoret haluavat pitää ääntä?
Valmistelija kerää raatien aiheita nuorilta esimerkiksi someäänestyksillä tai jalkautumalla kouluille.
Tämän jälkeen suunnitellaan raadille aikataulu ja taustamateriaalit, joiden avulla nuoret voivat aiheesta keskustella.
Digiraadissa olennaista on nuorten keskustelu, jota vetämässä ovat vapaaehtoiset. Eli ehkä juuri sinä, joka tykkäät kohdata nuoria ja kuulla mitä he ajattelevat!
Keskustelun vetäjät vastailevat nuorten viesteihin, esittävät lisäkysymyksiä, ovat empaattisia ja pitävät huolta sääntöjen noudattamisesta.
Tässä tehtävässä hommia on aina raatikeskustelujen aikana 1–2 viikon ajan. Vuoroja varataan oman aikataulun mukaan ja homma vie päivästä noin 1–3 tuntia, riippuen keskustelun aktiivisuudesta.
Keskustelun vetäjät kirjoittavat yhdessä myös loppulausuman eli yhteenvedon keskustelusta.
Ovatko somehommat hallussa? Tässä tehtävässä pääset näyttämään osaamisesi ja kehittämään sitä entisestään.
Viestijän tehtävänä on suunnitella, kuinka tulevista digiraatikeskusteluista viestitään nuorille. Mistä tavoitetaan osallistujat ja millaisilla viesteillä heitä kannattaa tavoitella?
Tässä tehtävässä on erityisesti hyötyä siitä, että olet itse nuori ja tiedät, miten kohderyhmää kannattaa lähestyä.
Viestijöitä tarvitaan myös digiraatikeskustelujen jälkeen. On tärkeää, että keskustelujen jälkeen nuorten ääni ja mielipiteet tulevat kuuluviin. Viestijä on muotoilemassa raadeista lähteviä viestejä ja tekemässä niistä esimerkiksi nostoja sosiaaliseen mediaan.
Digiraadin keskeinen ajatus on saada nuorten ääni kuuluviin ja vaikuttamaan asioihin. Vaikuttaja on mukana viemässä raatien viestejä eteenpäin.
Tule mukaan vaikuttamaan, mihin raadin viestejä viedään:
Mennäänkö puhumaan seminaareihin? Lähetetäänkö kirjeitä? Kampanjoidaanko somessa? Kirjoitetaanko biisi?
Onko sinulla kokemusta ryhmien vetämisestä ja toiminnan organisoinnista? Jos langat pysyvät hyvin käsissä, voisit hyvin olla mentor!
Mentorina tehtäviisi kuuluu huolehtia, että raadit menevät eteenpäin suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti ja kaikki saavat tukea tehtäviensä suorittamiseen.
Mentorina järjestät raatien valmistelijoiden, viestijöiden ja keskustelun vetäjien kanssa tapaamiset ja huolehdit työnjaosta. Voit myös itse ottaa jonkun tehtävän hoitaaksesi.
Tehtäviin saa hyvän perehdytyksen. Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen työntekijät ovat myös tukenasi koko vapaaehtoisuutesi ajan.
Jos sinulla on harjoittelu tiedossa, voit tulla suorittamaan sen mentorina. Myös muut digiraadin tehtävät soveltuvat opiskelijoille.
Oletko kiinnostunut vapaaehtoisuudesta, mutta et ihan tiedä, mitä haluaisit tehdä? Tule mukaan ja selvitetään yhdessä, mikä olisi juuri sinulle kiinnostavin tehtävä.
Kysy lisätietoja tai ilmoittaudu mukaan vapaaehtoiseksi laittamalla viestiä Whatsappilla / sähköpostilla tai soittamalla:

Henriika Lassinharju
Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen Digiraadin koordinaattori.
henriika.lassinharju@redcross.fi
040 168 5728
Voit olla yhteydessä Henriikaan kaikissa Digiraatiin liittyvissä asioissa
Tervetuloa!
Digiraati on tuotettu yhteistyössä oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, kansallisen lapsistrategian, Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-tutkimushankkeen, nuorisoalan osallisuuden osaamiskeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin kanssa.
