Apua maanjäristyksen uhreille

Tarve terveydenhuollon palveluille on valtava maanjäristyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaala tukee kansainvälistä avustusoperaatiota Haitissa, jossa tarvitaan kiireesti humanitaarista apua haastavan tilanteen keskellä.

Viikonloppuna maahan lähtee eri alojen asiantuntijoista koostuva tiimi tarkentamaan kenttäsairaalan laajuutta ja tehtäviä. Suomen Punaiselta Ristiltä tiimiin kuuluvat lääketieteen asiantuntija, teknikko ja tiiminvetäjä.

– Haitissa terveydenhuollon palvelut ovat ylikuormittuneet ja pääsy niihin on vaikeaa. Sairaaloita ja terveyskeskuksia on tuhoutunut ja vaurioitunut, ja potilaita joudutaan hoitamaan ulkona. Terveydenhoitoa tarvitsevat paitsi maanjäristyksessä loukkaantuneet myös esimerkiksi ihmiset, joilla on pitkäaikaisia sairauksia, katastrofin keskellä sairastuvat sekä raskaana olevat ja synnyttävät naiset, kuvailee Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.

Kenttäsairaala muokkautuu tarpeiden mukaan

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaala tarjoaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon palveluita. Kenttäsairaalassa on valmiudet hoitaa muun muassa kirurgisia, sisätautien, lastentautien, tartuntatautien, gynekologian ja äitiyshuollon potilaita.

Sairaalan tukipalveluihin sisältyvät laboratorio- ja röntgenpalvelut, fysioterapia sekä psykososiaalisen tuen palveluita. Kanadan Punainen Risti tukee kenttäsairaalaa lähettämällä avustustyöntekijöitä ja -tarvikkeita sekä taloudellisesti. Lisäksi Saksan Punainen Risti tukee operaatiota taloudellisesti.

Kanadan Punainen Risti tukee kenttäsairaalaa lähettämällä avustustyöntekijöitä ja –tarvikkeita sekä taloudellisesti. Lisäksi Saksan Punainen Risti tukee operaatiota taloudellisesti.

Sairaala muodostaa osan kansainvälistä avustusoperaatiota, jonka tavoitteena on auttaa 25 000 haavoittuvassa asemassa olevaa haitilaista. Terveydenhuollon palveluiden lisäksi Haitin Punainen Risti tarjoaa kansainvälisen Punaisen Ristin tuella suojaa, kotitaloustarvikkeita, toimeentulotukea sekä vesihuoltoa ja hygieniaa. Lisäksi pyritään vähentämään tulevia katastrofiriskejä.

Viime viikolla Suomen Punainen Risti lähetti Haitiin kaksi tietoliikenneasiantuntijaa yhdessä Itävallan Punaisen Ristin kanssa. He turvaavat avustusoperaation tietoliikenneyhteyksiä ja helpottavat siten avun perille saamista.

Korona, vaikeat kulkuyhteydet ja levottomuudet tekevät avustustyöstä Haitissa erityisen haastavaa. Koronan ennaltaehkäisy on avustusoperaation keskeisiä tavoitteita.

Kenttäsairaalan lähettäminen on mahdollista katastrofirahaston ja ulkoministeriön tuella.

Avustustyötä voi tukea lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, joka mahdollistaa nopean avun lähettämisen ympäri maailmaa. Katastrofirahastoon kerätään varoja muun muassa syyskuussa järjestettävän Nälkäpäivä-keräyksen avulla.

 

Tee lahjoitus
Lahjoita
Katastrofivalmiusyksiköt
Katastrofivalmiusyksiköt
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Näin haet avustustyöntekijäksi ulkomaille
Avustustyöntekijäksi ulkomaille