Kaksi nuorta lipaskerääjää hymyilevät käsissään keräyslippaat ja yllään Punaisen Ristin keräysliivit.

Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen

Lahjoittajatyypit
Valitse oikea arvo
Valitse oikea arvo

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon. Sinun lahjoituksesi auttaa nopeasti ja tehokkaasti siellä, missä tarve kulloinkin on suurin.  

Halutessasi voit jättää yhteystietosi alle, ja seurata työtämme. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, lahjoittaa voit myös nimettömänä.

Anna oikea arvo

Valitse maksutapa

Sinun avullasi Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat nopeasti ja tehokkaasti siellä missä eniten apua tarvitaan: maailmalla luonnonmullistusten ja sotien uhreja tai Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita ihmisiä.

Nälkäpäivä-keräys on käynnissä syys- ja lokakuun ajan. Lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 28.–30.9.2023.

Liity auttajiin ja varmista, että apua on saatavilla jatkossakin.

Tule kerääjäksi Nälkäpäivänä
Tule kerääjäksi Nälkäpäivänä
Ohjeet ja vinkit koulujen Nälkäpäivään
Vinkit koulujen Nälkäpäivään
Näin yritys voi osallistua Nälkäpäivään
Näin yritys voi osallistua Nälkäpäivään
Yli 98%
kerääjistä sanoo haluavansa tulla mukaan uudelleen
Lahjoitusten avulla autetaan hädänalaisia kotimaassa ja maailmalla
Nälkäpäivä 2022 tuotti kokonaisuudessaan 2,2 miljoonaa euroa
Miten vapaaehtoiset auttavat Nälkäpäiväkeräyksen tuella?
"Minulle on selvää, että kaikkia autetaan"
Lahjoituksilla autetaan kuivuudesta kärsiviä ihmisiä
"Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen"

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Helpointa on lahjoittaa netissä

Maksutavat: suomalaiset verkkopankit, luottokortit Visa ja Master, MobilePay, Pivo ja Siirto.

MobilePay-lahjoitus

Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900

Tekstarilahjoitus

Lahjoita 20 € - lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499

Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499

Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499

Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499

Tilitiedot Nälkäpäivä-lahjoitusta varten

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5173.

Nälkäpäivän yrityslahjoitus

Tee yrityslahjoitus netissä. Voit tilata laskun tai maksaa heti. Vähintään 500€ lahjoituksella yrityksesi saa linkin Nälkäpäivän viestintämateriaaleihin.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

  • 3 €: Neljä kiloa riisiä perheelle Somaliassa
  • 6 €: Kymmenen lautasellista maissipuuroa lapsille ja heidän hoitajilleen päiväkodissa Malawissa.
  • 10 €: Monipuolinen ateria kuuden hengen perheelle Somaliassa
  • 20 €: Kaksi hygieniapakettia tytöille Malawissa. Paketit mahdollistavat koulunkäynnin myös kuukautisten aikana.

Suomessa:

  • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
  • 180 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäivänä on kerätty yli 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Jokaisesta rahastoon lahjoitetusta eurosta menee siis vähintään 80 senttiä avustuskohteeseen.

Keräyskulut ovat suoria lahjoitusten hankkimisesta aiheutuvia kuluja, kuten lahjoituspyyntökirjeiden paino- ja postituskulut, keräysvälineiden hankintakulut, markkinointikulut sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien kuten operaattoreiden ja pankkien veloittamat kulut.

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Kysy Nälkäpäivä-keräyksestä