Kolme hymyilevää henkilöä Punaisen Ristin varusteissa täyttää puhdasvesisäiliöitä.

Logistiikkakeskus

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Tampereen Kalkussa sijaitsevasta Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta lähtevät avustuslähetykset maailmalle ja kotimaahan. 

Logistiikkakeskus hankkii Suomen Punaisen Ristin humanitaarisissa avustusoperaatioissa ja kehitysyhteistyöohjelmissa tarvittavat avustustarvikkeet ja huolehtii niiden varastoinnista, pakkauksesta ja kuljetuksesta kohteisiinsa niin Suomessa ja ulkomailla.

Katastrofi iskee yleensä varoittamatta, joten Suomen Punaisen Ristin ERU-katastrofivalmiusyksiköissä tarvittava materiaali on logistiikkakeskuksessa jatkuvassa lähtövalmiudessa nopeita lähtöjä varten. Tarvittaessa materiaalia voidaan hyödyntää myös kotimaan avustusoperaatioissa. 

206 830
vaatekappaletta kansainväliseen apuun 2023

Kalkun logistiikkakeskuksessa työskentelee vakituisesti parikymmentä ammattilaista materiaalihankintojen, tekniikan, logistiikan ja terveydenhuollon parissa.

Logistiikkakeskus hankkii avustustarvikkeet

Punaisen Ristin Logistiikkakeskus tekee monipuolisia hankintoja, jotta Punainen Risti pystyy auttamaan mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti erilaisissa katastrofitilanteissa.

Tyypillisiä suoraan avunsaajille jaettavia avustustarvikkeita ovat huovat, ruokatarvikkeet, teltat, kamiinat, vesikanisterit, suojapeitteet, hyttysverkot ja hygieniapakkaukset.

Kaksi Punaisen Ristin työntekijää noutaa avustustarvikkeita logistiikkakeskuksessa, jonka korkeat ja pitkät hyllyt ovat täynnä tarvikkeita.
Avustustarvikkeita lähdössä Bangladeshiin. Kuva: Maria Santto / Suomen Punainen Risti

Nopeita lähtöjä varten logistiikkakeskuksessa on runsaasti valmiiksi hankittuja ja pakattuja tuotteita. Suurin osa hankinnoista tehdään kuitenkin pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi pitkäkestoista kehitysyhteistyötä varten.

Hätäavun tasalaatuisuuden varmistamiseksi kansainvälinen Punainen Risti on kehittänyt standardit yleisimmille avustustarvikkeille. Yhteiset tuotevaatimukset mahdollistavat avustustarvikkeiden massatuotannon ja takaavat, että avunsaajille jaetaan yhdenmukaisia tarvikkeita.

Standardeihin voi tutustua kansainvälisen Punaisen Ristin sivuilla. Kansainvälisellä Punaisella Ristillä on keskeisistä tuotteista myös puitesopimukset tavarantoimittajien kanssa.

Avustustarvikkeita pakattiin lentokoneeseen Tampereen Pirkkalassa. Tarvikkeilla autettiin Nepalin maanjäristyksen uhreja. Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Mahdollisuuksien mukaan avustustarvikkeita pyritään hankkimaan paikan päältä, mikä tukee paikallista työtä ja tuotantoa. Näin toimittaessa voidaan usein myös vähentää kuljetuskustannuksia ja tarjota paikalliseen kulttuuriin soveltuvia avustustarvikkeita.

Tarjouksia vertaillessaan Suomen Punainen Risti kiinnittää huomiota avustustarvikkeiden laatuun, sopivuuteen, hintaan ja toimitusaikaan.

Varmuusvarastointi on olennainen osa Punaisen Ristin toimintaa. Nopeaa toimintaa vaativissa katastrofitilanteissa avustustarvikkeet lähetetään apua tarvitseville joko Suomen Punaisen Ristin tai kansainvälisen Punaisen Ristin varastoista.

Suomen Punainen Risti tukee kansainvälistä Punaista Ristiä myös ostamalla ja toimittamalla avustustarvikkeita Punaisen Ristin avustusoperaatioiden tarpeisiin eri puolille maailmaa.

Kansainvälinen apu on mahdollista katastrofirahaston lahjoittajien, ulkoministeriön ja Euroopan unionin tuella. Myös yritykset tukevat Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä avustustoimintaa.

Vaateapu

Suomen Punainen Risti ottaa vastaan ehjiä ja puhtaita arkivaatteita, jotka lähetetään humanitaarisiin operaatioihin esimerkiksi Mongoliaan ja Tadžikistaniin. Vaatteiden vastaanotto Kalkun logistiikkakeskuksessa päättyy 31.10.2021. Vaatteiden vastaanotto jatkuu Kontti-ketjun myymälöissä normaalisti.
Lahjoita vaateapuun

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Tutustu Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksen toimintoihin ja työntekijöihin. Video: Suomen Punainen Risti
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Katastrofivalmiusyksiköt
Katastrofivalmiusyksiköt