Nopeaa apua eri tilanteissa

Kuva: Anni Koponen / Suomen Punainen Risti

Punainen Risti on valmiusjärjestö.

Autamme äkillisissä onnettomuus- ja kriisitilanteissa ja niistä toipumisessa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, liikenne- ja luonnononnettomuudet tai rikoksen uhriksi joutuminen.

Apumme vievät perille koulutetut vapaaehtoiset, joiden tukena toimii palkattu henkilökunta. Työmme tukee ja täydentää viranomaisten toimintaa.

Autamme kotimaassa äkillisen onnettomuuden tai kriisin kohdanneita esimerkiksi:

  • Tarjoamalla psykososiaalista tukea. Koulutetut vapaaehtoisemme antavat henkistä tukea äkillisen tilanteen järkyttämille ihmisille. Autamme ihmisiä myös palaamaan normaaliin arkeen kriisin jälkeen.

    Tarvittaessa käytettävissä ovat Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä ja Auttava puhelin -palvelu. Vapaaehtoisemme päivystävät myös nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa sekä auttavat rikoksen kohteeksi joutuneita ja heidän omaisiaan Rikosuhripäivystyksessä.

  • Järjestämällä käytännön apua. Tarpeen mukaan koulutetut vapaaehtoisemme tukevat viranomaisia esimerkiksi evakuoinnissa ja ihmisten rekisteröimisessä, hätämajoituksen ja kuljetusten järjestämisessä sekä tiedon ja avustustarvikkeiden jakamisessa. Autamme kadonneiden ihmisten etsinnöissä ja annamme ensiapua.

  • Tarjoamalla materiaaliapua. Punaisen Ristin katastrofirahaston turvin autamme esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneitä selviämään ensi päivistä onnettomuuden jälkeen.

    Käytämme kotimaassa tarvittaessa samoja resursseja, joilla autamme myös ulkomailla. Tällaisia ovat esimerkiksi kenttäsairaaloiden kaltaiset nopean toiminnan yksiköt sekä eri alojen ammattilaisista koostuva kansainvälinen henkilöreservi. Punaisen Ristin materiaalisesta valmiudesta huolehditaan Tampereella sijaitsevassa logistiikkakeskuksessa.
357
autettua tulipalon uhria kotimaassa vuonna 2018
Punainen Risti koordinoi Vapaaehtoista pelastuspalvelua
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu ja järjestökoordinaatio
Näin pääset mukaan hälytysryhmään
Mukaan hälytysryhmään
Näin varaudut kriiseihin ja häiriötilanteisiin
Varautumisohjeet
Valmiustyö kotimaassa
Valmiustyö kotimaassa