Punainen Risti on erilainen auttaja

Mika Jouhki
Malawin Punaisen Ristin vapaaehtoinen Ester Chiwalo matkalla hiv-positiivisen luokse.
Kuvaaja: Mika Jouhki

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike eroaa muista kansainvälisistä avustusjärjestöistä merkittävällä tavalla: se on pysyvästi läsnä lähes kaikkialla maailmassa.

Ylivoimaisesti suurin osa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun maailmanlaajuisesta humanitaarisesta työstä tehdään paikallistasolla. Liikkeellä on lähes kahdessa sadassa maassa kansallinen yhdistys, joissa toimii miljoonia jäseniä ja vapaaehtoisia.

Kun apua tarvitaan, Punaisen Ristin ei siis lähtökohtaisesti tarvitse lennättää ketään paikalle voidakseen auttaa. Useimmissa tapauksissa paikallinen apu riittää, ja tarvittaessa maan kansallinen Punainen Risti tai Puolikuu voi ohjata koko maan resurssit avustustyöhön.

Jos tämä ei riitä, naapurimaiden Punaiset Ristit pääsevät auttamaan nopeasti. Isojen katastrofien sattuessa kansainvälinen Punainen Risti voi hälyttää nopeasti avuksi vaikka kaikki maailman Punaiset Ristit. Esimerkiksi Haitin maanjäristyksen auttamistöissä oli mukana yli kaksikymmentä avustustiimiä eri puolilta maailmaa.

Punainen Risti ei poistu paikalta, kun katastrofi on ohi, vaan elää pysyvästi työnsä tulosten kanssa. Tämä takaa sen, että työ on kestävää.

Punaisen Ristin työ ei katkea

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen maailmanlaajuinen toimintakyky perustuu sen puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Periaatteidensa ansiosta se pystyy tekemään työtään myös monissa sellaisissa kohteissa, joissa muita avustusjärjestöjä ei näy esimerkiksi haastavan turvallisuustilanteen tai poliittisen ilmapiirin vuoksi.