Zimbabwe

Sijainti:
Harare

Huolimatta Zimbabwen taloudellisen tilanteen vakiintumisesta köyhyys ei ole vähentynyt. Riittämätön ruoantuotanto ja toistuvat tulvat lisäävät haavoittuvuutta. Ihmiset sairastuvat puhtaan juomaveden ja käymälöiden puutteen sekä malarian ja muiden tarttuvien tautien takia.

Zimbabwen taloudellinen tilanne ei ole parantunut odotetusti. Voimakkaaseen El Niño -sääilmiöön liittyvän kuivuuden aiheuttama ruokapula on köyhdyttänyt ihmisiä entisestään.

Vuosittainen satokautta edeltävä ruuanpuute koettelee jopa kahta miljoonaa ihmistä. Lisäksi toistuvat tulvat lisäävät haavoittuvuutta.

Malaria, hiv, tuberkuloosi ja muut tarttuvat taudit sekä korkea äitiyskuolleisuus ovat vakavimmat terveysongelmat.

Puhtaan juomaveden ja käymälöiden puute lisää sairauksia. Toistuvat ripulitaudit ja epidemiat ovat yleisiä, viimeisin laaja koleraepidemia oli vuonna 2009.

Tulvista ennakkovaroitus

Zimbabwen Punainen Risti toimii yhdessä viranomaisten kanssa ja vahvistaa yhteisöjen katastrofivalmiutta alueilla, missä isot joet Zambesi ja Limpopo tulvivat lähes vuosittain.

Kyliin perustetaan valmiusryhmiä ja tulvista varoittavia järjestelmiä. Lisäksi parannetaan hyvinvointia ja terveyttä kouluttamalla vapaaehtoisia ensiavun ja terveyden edistämisen osaajiksi sekä kunnostamalla kaivoja ja auttamalla köyhimpiä perheitä rakentamaan käymälöitä.  

Perheet ovat myös oppineet rakentamaan ja käyttämään polttopuuta säästäviä energiatehokkaita helloja, jotka hidastavat savannipuuston katoamista. Vettä säästävät ja kompostointia hyväksi käyttävät ”avaimenreikä” -kotipuutarhat monipuolistavat ravitsemusta.

Suomen Punainen Risti on tukenut Zimbabwen Punaisen Ristin toimintaa jo vuosia. Myös jatkossa parannetaan terveyttä, katastrofivalmiutta, puhtaan veden saantia ja käymälöitä.

Suomen Punaisen Ristin apu Zimbabween

2016: Yhteisöperustainen terveys- ja katastrofivalmiushanke (UM)

2015: Vesi- ja sanitaatiohanke (EU)
Yhteisöperustainen terveys- ja katastrofivalmiushanke (UM)

2014: Vesi- ja sanitaatiohanke (EU)
Yhteisöperustainen terveys- ja katastrofivalmiushanke (UM)

2013: Vesi- ja sanitaatiohanke (EU)
Yhteisöperustainen terveys- ja katastrofivalmiushanke (UM)

2012: Vesi- ja sanitaatiohanke (EU)
Yhteisöperustainen terveyshanke (UM)

2011: Vesi- ja sanitaatiohanke (EU)